čtvrtek 6. července 2017

Anketa: Jak trávíte dovolenou ?,, Mezi šestou a sedmou vrstvou byla objevena Cimrmanova freska."


Někdy od pátku do konce uplynulého prvního červencového víkendu jsem slyšel ve večerních zprávách o tom, jak jsou kde přeplněny dálnice směrem do Chorvatska, kolik kde bylo různých velkých autohavárií a i další zprávy samozřejmě hodně souvisely s rekreací zahraniční i tuzemskou.

Jenže, ona není rekreace, jako rekreace, a stačí jen náhodně oslovit několik svých známých, nebo se podívat do časopisu, či na televizi, kde se obvykle mediální tváře rádi k tomuto téma vyjadřují.
Všichni pak tak nějak doufáme, že se vymaníme aspoň na čas z toho všedního stereotypu nezbytného ranního vstávání a dopravovaní se někam do zaměstnání.

Ovšem, jsou mnohdy i činnosti, do kterých se obvykle leckomu nechce a přesto je potřeba je vykonat. U nás v Čechách jsme se už dávno naučili, že co si můžeme udělat sami, to si prostě uděláme v osobním volnu sami, protože nebudeme přece cpát zbytečně peníze firmám a nenecháme si v soukromí šmejdit cizí lidi, když to není nezbytné. Takovou pohromou pro každou domácnost je především malování. A samozřejmě nemám na mysli nějakou prázdnou novostavbu.


To když někdo slyší, že někoho čeká malování, tak ho opravdu lituje. A přitom lze i při takové situaci zažít úsměvnou chvilku. Neznám snad nikoho, kdo by neměl rád Divadlo Járy Cimrmana.
 https://cs.wikipedia.org/wiki/Divadlo_J%C3%A1ry_Cimrmana
.Leckteré citáty z jeho her umíme mnozí zrovna tak nazpaměť, jako Švejka, nebo populární komedie ze 70., či 80. let, případně veselohry z dob protektorátu.

Ve hře Posel z Liptákova, se například hovoří o tom, že v jedné tamní hospůdce seškrabávali pracovníci ze stěn postupně staré vrstvy omítky, čímž se hospoda prostorově zvětšila :-) a nakonec narazili i na citáty, které napsal sám Jára Cimrman. Bohužel patří i k malování, že je občas někdy potřeba provést  tuto zdánlivě zdržující operaci a člověk může být přitom pěkně překvapený.


Zde  je buď jméno autora, nebo osoby, kterou má malba  vyjadřovat :-).

Citáty z dob Járy Cimrmana před první světovou válkou pravděpodobně nenajdete, ale můžete narazit na historické obrázky veselých socialistických zaměstnanců, kterým už je několik desítek let a ne zrovna málo :-)).  A na závěr se tedy asi po roce pokusím opět udělat anketu na téma dovolená. Snad jsem to ještě nezapomněl. Pokud bude slušná účast, tak jistě dám do nějakého článku opět její výsledky. Hezké prázdniny a dovolené !

Aktualizace 7.7. 2017 v 15 hodin: 
Bravo, je tu první vlaštovka ze 30 návštěv ( asi dvě moje :-)) ! : kombinace tuzemské rekreace a pobytu doma.



1 komentář:

  1. Děkuji, že navštěvujete také tento článek. Bohužel, pouhé čtyři osoby z dosavadních 40 návštěv hlasovali v anketě, takže je výsledek ankety asi zbytečné publikovat.

    OdpovědětVymazat