neděle 18. června 2017

Velká foto pozvánka na 34. Mělnický hrozen ( 24.6.) včetně přehledu tras. Jeden tip na skvělou mělnickou knihu a zajímavé zjištění.


Pokud vás překvapilo, že Soutok tentokrát snad vůbec prvně nepřinesl  žádný článek ze včerejší  Mělnické Jizerské 50, včetně fotografií, tak vězte, že důvodů jsem měl hned několik. Ostatně, je to tak populární akce, že se jí věnují různá oficiální tisková média i na svých webech a fotografie z ní najdete na různých foto stránkách a na facebooku, včetně domácí www.bezky.cz.

 Tím hlavním důvodem však byla kniha s titulem Květen 1945 v Mělníku od Tomáše Jakla a Dalibora Státníka ( vedoucího  SOkA Mělník), které jsem dlouho z různých důvodů odolával ( .. Jenom jeden závěrečný měsíc války ? Není to málo ?..:-)), ale nakonec jsem ji pořídil a mimo jiné mě dostala zcela unikátními snímky, jaké jsem ještě v žádné knize o Mělníku,ale ani na výstavách a na nelegálních materiálech neviděl.

 Od komentovaných fotografií, se opravdu nedalo odtrhnout :-). Abych to však ještě uvedl na závěr na správnou míru, tak musím napsat, že se obrazově o téma lehce otřel Martin Klihavec v závěru loňské knihy Mělník na starých pohlednicích I. Jen asi zůstane otevřenou záhadou, že pokud se skutečně jednalo o bombardování města sovětskými letadly, navíc bez výsostných znaků ( Proč tak narychlo sundavat někdy 9.5. státní znaky z letadel ?) a za účelem zničení starého mostu, který byl cestou k německému útěku do amerického zajetí, tak mohl ale také velitel celé akce vědět, že to je odtud k demarkační čáře více než 100 km, že není třeba bombardovat české město, a že Američané v mnoha případech, jak autoři píší, vraceli zajaté vojáky.

Trošku jsem i pátral, kdo vlastně osvobodil  Karlovy Vary, kam se právě přes Slaný auty jezdí.. Ani Američané, ani Sověti, ale sami Češi, ve spolupráci s karlovarskými početnými Němci, kteří už chtěli také konec války. Vynikající a velmi poučný článek o politice vůbec  ( to se týká i současnosti) je zde na ...http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Karlovy-Vary-neosvobodili-Americane-ani-Rusove-Ctete-jak-to-bylo-doopravdy-271159

Zde ..http://www.aic.cz/osvobozeni/americka-vojska-v-cechach/ , se zase dozvíte, že původně měla americká armáda se spojenci skončit už v Chebu.

Aktualizace 18.6. ve 22.20:

Tak tedy ještě jeden zajímavý odkaz k válečnému  téma, který vznikl na základě diskuse: https://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/pad1402/037-046.pdf

Aktualizace 20.6. v 17.30:

Jednu podstatnou věc jsem zapomněl v článku uvést. Součástí knihy je také DVD, které zahrnuje na němém filmu například povodeň z roku 1941, útěk německých vojsk přes město směrem ke starému mostu, příjezd osvobozeneckých armád, nebo historii vysílače Mělník-Chloumek ve zmíněném období (mluvený komentář).


A teď už tedy k hlavnímu téma, kterým je Mělnický hrozen 2017. Vše potřebné najdete po kliknutí na obrázek níže, nebo na http://www.kct.cz/akcekct/data/20170624-melnicky-hrozen-propozice-12518-39657500.pdf


Dále následují propagační obrázky z míst, kterými trasy pochodu obvykle vedou.



















Nezbývá, než si přát volný čas a pěkné počasí .-). Hezký zbytek víkendu !

8 komentářů:

  1. Bombardování Mělníka (a spousty dalších měst a obcí) sovětskými letadly v závěru války je prokázáno. Přiznali to nedávno i sami sověti. Ze zpřístupněných archivů leteckých armád, které se na bombardování podílely, lze naprosto přesně vyčíst počty nasazených letadel, operační prostory letek a dokonce i počty a typy použitých bomb. Pro začátek doporučuji přečíst tento článek: https://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/pad1402/037-046.pdf , kde jsou podrobně uvedeny i zdroje informací.
    Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkuji za přínosný komentář i za odkaz. Kouknu na to. V knize se uvádí, že je to nejpravděpodobnější verze, ač se to v minulosti svádělo na Němce i na Američany, kteří bombardovali naše továrny snad i za účelem určité likvidace našeho poměrně vyspělého průmyslu ( pod záminkou) a likvidovali tak i nuceně nasazené zaměstnance. Možná tedy Rusové nechtěli, aby Mělník věděl, kdo jim rozbil most ( k čemuž nedošlo), či další významnější budovy. Kouknu tedy na to.

      Vymazat
    2. Tedy, to se člověk nestačí divit. Je 28 let po sametové revoluci, připomínáme si 21. srpen 68, jako den okupace, Jana Palacha, máme tu různá tisková média zabývající se historií, včetně pořadů na Prima Zoom a ČT24,ruské válečné filmy vystřídaly filmy americké i německé, včetně filmů dokumentárních, ale myslím, že tohle neslyšeli ani autoři té knížky. Jinak by jistě v souvislosti s partyzánskou brigádou Národní mstitel, jejíž část operovala tedy i v okolí Bezna ( 10 km od Ml.Boleslavi) jistě zmínili, že nálety na Mělník byly jen součástí obrovské akce, kterou právě nejvíce odnesla na životech sousední Mladá Boleslav, a která měla svého jmenovitého velitele. Na místo toho, se jen opatrně píše, že to byla po letitých dohadech s největší pravděpodobností ruská letadla.

      Vymazat
    3. Dnes mi to nedalo a zeptal jsem se jednoho zájemce, který ,, snad nevynechá jediný dokument týkající se 2. světové války" : ,, Ty víš o nějakém celoplošném bombardování dne 9.5.45 na sever od Prahy až po Liberec ?"
      - ,, Vím."
      - ,, Jak dlouho to víš?"
      - ,, Tak asi tak teprve rok."

      Takže, nějak tak.

      Vymazat
    4. Tyto informace jsou známy již více než 10 let. Prvně jsem se s nimi setkal při diskuzi s leteckým historikem Jiřím Rajlichem v leteckém muzeu ve Kbelích v r. 2006. Přidávám další odkaz z webu "Hloubkaři" : https://hloubkari.wordpress.com/2015/05/08/651907-aktualizovano-nasledkem-sovetskych-naletu-v-poslednich-hodinach-valky-zemrelo-vice-nez-1300-lidi/
      Mmch, předloni byla do SOA Praha převedena Ústřední technická knihovna železniční dopravy, čímž se rozsáhlý archiv stal přístupnější badatelům. Při hledání dokumentů k trati Mělník - Mšeno jsem narazil i na kroniky železničních stanic, kde jsou období okupace a závěr války poměrně podrobně popsány.
      Jan Jáchymstál

      Vymazat
    5. Tak jsem docela odhadl, že na poslední komentář budete určitě kontrovat, abych z toho nevyšel tak lacino :-). Jistě, deset let se to ví. Pane inženýre, nemyslíte, že docela podstatné historické věci by se měly šířit mediálně bez toho, aniž by po nich musel někdo někde pátrat po netu? Ještě štěstí, že ten internet máme. Kde je ta aktivní práce celorepublikových i regionálních historiků ? Dobře, tenkrát se ty informace proti SSSR nehodily komunistům do krámu, ale dnes ( posledních 28 let) ???

      Vymazat
  2. Pane Šveci, ono to souvisí s přístupem ke kvalitě zdrojů. Nedávno jsem tu prohlásil, že časopisy jako Živá historie a ostatní kompiláty z vydavatelství Extra publishing, jsou bulvár. Tam se opravdu relevantní historické údaje nedozvíte. Jiří Rajlich publikoval rozsáhlé články o sovětském bombardování v závěru války v časopise Historie vojenství někdy v roce 2008. Tento časopis, vydávaný VHÚ, podává, narozdíl od zmíněných bulvárních plátků, opravdové historické údaje. Na internetu je obrovská spousta informací, bohužel mizivé procento je opravdu spolehlivých, s nějakou vypovídací hodnotou. Většina zdrojů je dosti pochybná a bohužel je většinou pisálků nekriticky rabována.Ono hledání na webu je pohodlné a velmi jednoduché. Když jsem předloni psal článek o lokálce, strávil jsem nad ním přes tři dny a to nepočítám čas strávený v minulosti v různých archivech a knihovnách.A nepoužil jsem jediný webový zdroj. A v tom je mezi námi rozdíl. Holt jsem henten oný pedant, jak jste někde napsal.
    Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
  3. Dobře, ale sám píšete , že jste kvůli tomu musel jet do Kbel, kde jste zřejmě natrefil jmenovanou osobu ( pokud tam neměl oficiální přednášku) a družně jste zavedl řeč, až jste naklepl náhodou téma, na které jste dostal odpověď, která vás tehdy možná také překvapila ( někoho dříve, jiného později).
    Já si jen myslím, že informace tohoto typu patří do dějepisu ( historie) základních škol, a ne aby se to takto člověk pozvolna dozvídal. To by mělo být automaticky v televizi.

    Mimochodem, aspoň vidíte, jaký mám z těch článků užitek. Dokonce se občas dozvím díky komentářům i já nějaké zajímavé informace, které bych třeba ani jinak nehledal, protože o to třeba nezavadím ( Řada lidí si myslí, že o 2. světové válce bylo již řečeno snad vše podstatné). Mimochodem, táta mi celá léta tvrdil, že se stejně zřejmě nikdy nedozvíme, kdo to doopravdy bombardoval ( on na tom náměstí tehdy byl), a to v domě kde žil ( a pak i já) měl ruský důstojník štáb.

    A tím, že dávám odkazy na různé akce, tak mám zase tak trochu přehled, kde se dá jak relaxovat, když není třeba člověk zrovna požádán o pracovní flexibilitu :-). On opravdu každý člověk netouží ( a možná většina) po tom, aby věděl přesně vše do detailu, ale někdy po některých hlubších informacích na nějaké téma občas také zatouží, pokud ovšem ví po jakých, a kde je hledat.

    Rozdíl mezi knihou a netem je především ten, že v knize projedete obsah a něco vás osloví, ale internet je hlavní stránka, odkud se někam podle svých nápadů rozeběhnete ( často po oblíbených komunitních webech a nejen regionálním tisku) a leckdy si po vypnutí PC vzpomenete, že vás něco během dne zaujalo, co jste si nepoznamenal... tak snad příště :-) Život jde dál.

    OdpovědětVymazat