neděle 28. srpna 2016

Kolesový parník Vltava zavítal pod Mělník. Fotogalerie a rozhovor s cetujícími.


Dnes jsem se velmi podivil, když u mola výletní  lodi Fidélio stálo neobvyklé plavidlo. Ta ale připlula a začala se poutat k lodi na obrázku. Měl jsem takové tušení, že snad jde o nějaký parník kolesáček, ale na dálku to zprvu vypadalo velmi malé, a až Fidélio ukázalo, že jde přece jen o větší loď. Záhy se za mými zády na vyhlídce objevila skupina turistů a ten nejstarší, se mě nezdráhal optat, zda cestička dolů na Aušperk je dovede až k lodi. Ukázalo se tedy, že jde o loď Vltava, která o prázdninách dvakrát pluje z Prahy místo na Slapy do Mělníka. Zprvu jsem sice tvrdil, že mám již loď na fotografiích, ale protože byl zejména tento pán i jeho vnuk komunikativní, tak jsem si udělal procházku s nimi.



Cestou jsem se dozvěděl i řadu zajímavostí a popovídali jsme si vzájemně o mnoha místech v republice. Ukázalo se totiž, že řada pasažerů lodi ani nejsou bydlištěm z Prahy. Tito lidé byli například od Mšených Lázní a asi nejpřínosnější informací pro mě bylo to, že i lodní linka mezi Litoměřicemi a Ústím nad Labem je zahrnuta do ústecké integrované dopravy, tak-že lodí mezi oběma městy prý můžete plout za asi 37 Kč, pokud jsem dobře slyšel. To je třeba ještě ověřit, abych nekázal bludy. Faktem ale je, že jsem tuto trasu v roce 2008 plul a máme tu nějaké fotočlánky.


Jiná paní přijela se synem až z Opavy, v Praze prý nocují a ta mi zase řekla, že lístky objednávala internetem a obě cesty ( i ta zpáteční)  jí vyšly na něco kolem 600 Kč. Ano, rozdíl mezi jednosměrnou a obousměrnou jízdenkou je pouhých 100 Kč, což motivuje cestujícího k pětihodinové cestě po proudu i o něco delší cestě zpět. Pro mnohé je to i nezbytné. Člověk je tak vlastně v obraze i bez hledání na netu, ač se stejně nakonec podíváte :-). Udělal jsem tedy po letech zase několik pěkných záběrů tohoto krásného domácího nestárnoucího kolesového parníku, který se u řeky jevil již podstatně větší.  Loď je 53 metry dlouhá, 9.5 metrů široká a pojme až 250 lidí. http://www.paroplavba.cz/parnik-vltava . Tedy, aspoň myslím, že na fotografiích z počátku milénia mám také Vltavu a nikoliv Vyšehrad.


Ti lidé, co zde čekají, to je teprve  hrstka z celkového počtu. Cestou k centru jsem jich ještě mnoho potkával.



Pod logem je skryté koleso parníku.




Komín lodi je sklopný.


Vinařství Bettiny Lobkowicz. je krásným fotoobjektem v těchto místech.


Čáp na komínu stavby v sousedství je sice umělý, ale jak by se tu člověku líbil někde v povltavských vsích opravdový živý exponát.



A nakonec tu mám jedno francouzské psí plemeno, ale již jsem zapomněl, jak se jmenuje. Snad to začínalo na písmeno D.



 Loď v 15.30 odplouvala zpět ku Praze, a pro mě to byl konec neplánované procházky k řece.

2 komentáře:

  1. "obě cesty ( i ta zpáteční) jí vyšli"
    Ale no fuj. Pane redachtór, udělaj s tou svojí češtinou něco. Tohle se učí ve 4. třídě.

    OdpovědětVymazat
  2. No jo porád, všechno taky neuhlídám, kór dyž spěchám :-). Oni mi poradit, jak to udělat, aby mi přestala fungovat automatika psaní. Když začínám psát novou větu, tak se mi automaticky za tečkou začne psát velké písmeno, a jak jsem zvyklý zmáčknou klávesu pro velké písmeno, tak se napíše malé a já pořád dotatečně něco opravuji.Dá se to někde vypnout ?

    OdpovědětVymazat