neděle 28. srpna 2016

Dny evropského dědictví v Mělníku i okolí ( 10. a 11. 9.) Uplynul víkend mimořádných rozhlasových podmínek. Zábava pro každého.


První mělnickou velkou akcí měsíce září 2016 budou již tradiční Dny evropského dědictví. Opět to nebude jen Mělník, nebo velmi aktivní Vrbno a poslední dobou i Vlíněves, ale nově se přidalo i sousední tak trochu zapomenuté  město Liběchov http://www.libechov.cz/

K nejvýznamnějším památkám Liběchova patří samozřejmě zámek, který až do povodní v roce 2002 hostil velmi hodnotné asijské sbírky a zejména rod Pachtů z Rájova a Veithové zanechali v Liběchově hlubokou stopu. S tím, se jistě seznámíte na komentovaných prohlídkách, které samozřejmě neopomenou přiblížit návštěvníkům také oba kostelíky, pozoruhodnou budovu včelína a jistě vás zaujme i zdejší křížová cesta a samozřejmě krásný výhled do kraje s dominantami Řípu i Mělníka. Více si přečtete opět po zvětšení klikem na obrázek a postupnou presentací.






A aby ty dnešní články nepřipomínaly jakýsi jízdní řád akcí :-), tak je malinko okořením něčím, co může udělat pohodlně každý a nepotřebujete k tomu ani peníze, ani fyzičku, ani nějaké nářadí.


Propagační rádiofoto :-).

Tento víkend tu máme mimořádné rozhlasové VKV (FM) podmínky, které tu bývají obvykle v podzimních mlhách. Můžete na běžných rádiích nyní mezi našimi stanicemi naladit při troše štěstí opravdu dálkové stanice z Rakouska a z Alp. Jak na to ? Napovědět vám může mapa podmínek na  http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html , ale všeobecně platí, že pro příjem dálkového rozhlasu jsou výhodné mlhy, velká vedra a přechod studené fronty. Občas to ale přijde i tak nějak nečekaně, jako když meteorologové hádají počasí.

Jak tedy na příjem ? Je to jednoduché a můžeme tomu jít naproti, což je leckdy nutností.
Stačí znát frekvence těchto stanic, vyhledávat příhodná místa s výhledem, která jsou otevřená do směru vysílače a mít na paměti, že podstatná část rozhlasových stanic vysílá v horizontální, nikoliv vertikální polarizaci. Z toho vyplývá, že jen při opravdu velmi silných signálech stačí vysunout prut ( teleskop) přijímače směrem vzhůru, ale obyčejně je třeba jej naopak položit a nasměrovat do požadovaného směru, jako anténní prvek televizní směrové antény. To je nesmírně důležité, protože třeba drobné pootočení způsobí, že slyšíte úplně jinou stanici, která je zpravidla naše a má mnohem větší úhel příjmu.


Nejčastěji bývá Kronehit na 105.3, ale při zvlášť dobrých podmínkách ( obvykle na podzim a v zimě) zachytíte i vídeňskou frekvenci z vrchu Kahlberg 105.8 MHz.

A jaké stanice byly například včera slyšet ? Rakouský popový Kronehit , vysílač Jauerling, vzdálenost 230 km a frekvence 105.3 MHz. Pokud budete v krajině otevřené naopak k severu, nejspíš jej vůbec nechytnete a bezvadně budete na stejné frekvenci slyšet Hitrádio Magic z vysílače Černá hora u Trutnova. Dále si musíte dát pozor, zda třeba nejde o stanici RTL Sachsen, která sice hraje také pop, a i když vysílá na sousedních frekvencích 105.2 a 105.4, tak sem může za lepších podmínek z tohoto směru takzvaně prolézt. Stanice Kronehit tedy patří v mělnickém éteru k těm vzácnějším.

Na frekvenci 94.8, se v častých případech docela daří stanici Bayern 3 od Šumavy, která sem prolézá z frekvence 94.7, kde ji pro naši silnou stanici moc neuslyšíte. Když se však zadaří, tak zde můžete slyšet Rádio Salzburg, což je obzvlášť velká vzácnost. Vzdálenost tuším 310 km.


Antene Thueringen bývá slyšet poměrně často. K těmto pokusům používám nejraději docela obyčejný mobilní telefon. Máte jej vždy všude stále sebou a se šňůrou ke sluchátkám pracujete stejně, jako s antenním prvkem.

Poslední roky se velmi často a velmi úspěšně daří stanici Bayern 3 z vysílače Wendelstein, relativně vysoko v Alpách. Vzdálenost je tuším 345 km. Obvykle je na frekvenci 98.5 MHz klid, nebo sem prolézá ČRO- Vltava, ale daří se tu vyjímečně i takovéto dálce.

Mezi častější stanice, které můžete slyšet a jsou přes 200 km patří 235 km vzdálený vysílač v Durynsku, ze kterého vysílá populární stanice Antene Thuringen.

Při běžných zlepšených podmínkách, pak můžete poslouchat takzvané Bayerny, které jsou jen kousek za hranicemi naší Šumavy, nebo se letos dokonce podařilo na frekvenci 88.0 MHz, kde je jinak stále silná Evropa 2 najít i kousek místa mířícího do éteru, kde ulovíte stanici Extra se studiem v Hofu, která také svým vysílačem atakuje vzdálenost 200 km. Jde prakticky o sousední kopec populárního Ochsenkopfu, odkud někdy můžete zaslechnout vysílání hudební stanice Bayern 3, ale dnes spíše na 107.15 ( vedle místního Signálu .... dříve rádio Jizera) zpravodajskou stanici Bayern Aktuell, kde se vysílá počasí pro Bavorsko, stav na dálnicích a o víkendu i Bundesliga.


Zpravodajská bavorská stanice není už díky místní stanici Signál tak silná, jako kdysi, ale stále lze téměř 200 km vzdálený vysílač ulovit.


Žádné komentáře:

Okomentovat