sobota 5. října 2019

Mezinárodní den archeologie u Libochovan toho nabízí mnohem více. Krásné výhledy i pěkné procházky. Odkaz na velký cestovatelský seriál po našem okolí, který vám jistě dodá inspiraci v každé roční době. Jedna jízdenka pro všechny.


Milí čtenáři, tak se nám ta dnešní uplakaná sobota nějak nepovedla, ale i takové počasí patří k podzimu a je fakt, že letos nás zhýčkaly slunné horké dny následované něčím, co by snad šlo nazvat babím létem.Stačí se jenom podívat na oba články minulé svatováclavské soboty.

Mimochodem, teď mě tak napadá, že už  to minulý víkend bylo přesně sedm let, co jsem ráno za mlhy vyrazil na kole z Dolního Žlebu u Děčína a ve 13 hodin jsem se již doslova vařil na předměstí Drážďan. Tehdy se zrodil docela do dnešních dnů sledovaný seriál. Ale pojďme k dnešnímu dni.

Vypadá to, že jak ornitologická procházka, tak po Drakiádě odpadne i druhá Drakiáda v Jelenicích, protože tohle je opravdu počasí na nic. Příští víkend bude asi hlavním hitem posvícení v Liběchově, ale mě velmi zaujal Mezinárodní den archeologie, který je letos situován ve spolupráci mělnického RMM i muzea v Litoměřicích na Hrádek u Libochovan.


Libochovany, obec se 600 obyvateli je sevřena Labem a okolními kopci.

Důvodů mám celou řadu. Tuto část Českého středohoří ( německy Böhmisches Mittelgebirge )

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_st%C5%99edoho%C5%99%C3%AD

mám tak trošku prošlou zejména z období kolem roku 2005. Lodí ( obrázky ze seriálu ... https://soutok.blogspot.com/2014/07/lodni-vyhledy-z-litomeric-do-usti-dil-2.html ) jsem tu proplul v roce 2008 , na kole jsem projel Portu Bohemicu na Velikonoce 2011 a vlakem jsem tu projel nesčetněkrát za život.

Druhý důvod je ten, že jsem si v pozdějším věku oblíbil nejen historii, ale do jisté míry i archeologii. Vždyť je dobré a povznášející vědět něco o objevení hrobky Tutanchámona v Luxoru

 http://egypt.svetadily.cz/clanky/Tutanchamonova-hrobka-objev-ktery-vyvolal-silenstvi

...., nebo o životopise objevitele bájného města  Trója ..... https://cs.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Schliemann

Ve světě pak můžeme najít českou stopu archeologie nejen na severu Afriky, ale třeba i na Balkáně a v neposlední řadě můžeme navštívit různé stopy keltského i slovanského osídlení přímo u nás. Jen chytit ten správný zápal pro věc, což se moc nedaří. Jinými slovy máme každý nějaké více preferované oblasti zájmu i oblasti turistické.


Podobně jsou na tom Velké Žernoseky.

Za sebe musím říci, že v Libochovanech i okolí je hezky, ale doplácíme na jednu věc, kterou je nejen krajská hranice, ale i hranice mezi jízdenkami PID a DUK.

Tady už musíme přemýšlet, jak se vůbec přepravovat, aby to bylo výhodné a možností je celá řada. Pokud pojedete na docela obyčejnou jízdenku ČD, tak vám vlak odjíždí z Mělníka v 8.52 s příjezdem do Libochovan v 9.35, což je k začátku akce v 10 hodin dostatečné a jednosměrná jízdenka vás přijde na 77 Kč na osobu.

Jistě vás věcí znalejší napadne celodenní jízdenka pro jednotlivce v rámci určitého regionu. Jak vidíte, tak v tomto případě začíná Ústecký region už na Mělníku, což vypadá skvěle ....

https://www.cd.cz/assets/typy-jizdenek/vnitrostatni-jizdenky/ustecky.pdf

...., jenže   https://www.cd.cz/typy-jizdenek/vnitrostatni-jizdenky/-25903/ dát 209 Kč za cestu je nevýhodné. Proč platit 209 Kč, když můžete zaplatit jen 2x77 s nějakou drobnou slevou ? To se tak vyplatí, když jedete do Krušných hor, nebo do Karlových Varů ( článek prosinec 2013), ale ne na takový kousek, jako je 50 km.

Protože tedy chceme jet přímo, tak  budeme muset vykonat určitou finanční oběť, byť jsme již rozmazlení jízdenkami PID.


Pohled na Kalvárii a Portu Bohemicu od přívozu u Velkých Žernosek.

Když jsem tedy navštívil někdy v roce 2005 Kalvárii nad údolím Porta Bohemica ( Brána Čech), tak jsem musel uznat, že je to místo s krásným rozhledem, které má svůj genius loci. Již tehdy jsem hledal  nedaleké hradiště, o kterém je na plakátu řeč, ale dodnes si nejsem jistý, kde jsem byl protože tehdy nebyly informace na takové úrovni, jako dnes o 14 let později.

Nicméně, zelená značka od Kalvárie vedla již tenkrát a já si vás dovolím pozvat na krásnou procházku po ní až na hrad Kamýk ve stejnojmenné obci. Jistě mám v archivu nějaké fotky z Kalvárie z roku 2005 a stačí jen vylovit krabici plnou CD a začít pátrat, ale proč vlastně ?


Kamýk.

A tak se přenesme do obce a k hradu Kamýk, který jsem zpracoval ve dvou článcích. Ano, také zde pobýval hudební skladatel Bedřich Smetana.

https://soutok.blogspot.com/2015/11/maly-pesi-okruh-u-litomeric.html

https://soutok.blogspot.com/2015/06/obrazova-prochazka-po-hradech-zamcich-v.html

Z hrádku jsou pěkné výhledy do kraje a my se můžeme rozhodnout, zda nám to všechno již stačí a půjdeme pěkně po poklidné silničce s dálkovými výhledy s kopce do Litoměřic, nebo si to dáme po modré do Velkých Žernosek, či po cyklotrase k obci Michalovice a přidáme si ještě Radobýl s nádherným výhledem.

Já vás pozvu nejkratší cestou po silničce a malým provozem s dálkovými výhledy do města Litoměřice. Tady je celá řada restaurací, kde lze oslavit hezkou akci, ale přimlouvám se za dvě místa. Je to restaurace Budvarka poblíž náměstí, kde se dříve točilo místní pivo Kalich a  jsou tam krásné interiéry.

Nebo se vydejte na zkoušku do minipivovaru Labuť.


Poslední vlak na Mělník jezdí zatím cca ve 20.30 a jízdenka vyjde asi na 61 Kč. Od prosince to však bude i mnohem později, jak jistě již díky Soutoku víte.

A tímto odkazem .... http://soutok.blogspot.com/2012/01/toulky-po-okoli.html

.... si vás dovolím pozvat na 17 dílný seriál Toulky, který si zaslouží reprízu aspoň v podobě odkazu a dnes je již tak vypracovaný, že z každého dílu můžete přejít přímo na konci na další díl. Věřím, že vám bude velkou inspirací pro cesty v jakékoliv roční době.

Příjemné cestovatelské čtení o blízkém okolí !

Omlouvám se, ale poslední snímek tohoto článku a první tři snímky prvního dílu seriálu Toulky nejdou kliknutím zvětšit. Snad vás tato maličkost neodradí.


Jedna jízdenka pro všechny :

Loni jsem se radoval při cestě do Mariánských Lázní z Jízdenky na léto, ale abych se dostal až do Bečova nad Teplou k relikviáři sv. Maura, tak jsem musel použít ve zbytku cesty jiného dopravce a sáhnout nemálo do peněženky, neb vlaky jsou jinak ne zrovna levná záležitost.

Sice existuje něco, jako Jízdenka pro vlaky všech společností, o které tu a tam proskočí něco na povrch, ale při použití Jízdenky na léto ( o prázdninách) to nic neřeší. Nicméně, pokusme se toto trochu sledovat, protože u hromadné dopravy je nutné znát možnosti a sami vidíte, že někdy se to auto nejen nevyplatí, ale ani ho užít nemůžeme, pokud nejdeme pěšky do kruhu, nebo si chceme někde posedět u tamního jistě dobrého zlatavého moku.


https://www.oneticket.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat