úterý 19. června 2012

Vysvědčení na Soutoku.


Máme tu červen, což je také měsíc, kdy někteří dostávají vysvědčení a často je čeká také příjemné dlouhé volno. My volno nemáme, ale můžeme se tak nějak ohlédnout a leccos zhodnotit. Vy čtenáři často znáte jen naše články, ale už nemáte možnost vidět spoustu dalších věcí, které jsou s tím spojené.

Základní myšlenkou je samozřejmě zrození internetového rádia, které v těchto dnech dělá první krůčky, ale všemu předcházel takový půlrok psaní různých článků na různá témata apod. Samozřejmě, že nás zajímalo, kolik lidí bude co číst, jaká bude návštěvnost webu, zda bude někdo něco komentovat a jak. Nelze samozřejmě hovořit o nějakém profesionálním médiu, které pracuje non-stop, kam přispívá řada autorů, a které pracuje s nějakou k tomu účelu připravenou technikou. Ani nemám pocit, že bychom taková média měli suplovat. Přišlo mi ale zajímávé přijít trošku s něčím jiným, využít také toho, že docela obyčejný fotoaparát je prakticky vždy k disposici a pokud se někde něco děje a člověk má v plánu se zůčastnit, tak být rychlejší než ostatní média. Ono mi někdy připadá zvláštní, že právě třeba o víkendu se koná spousta akcí a páni novináři mají dost času do pondělí, nebo to zcela vypustí, případně odbudou. Přitom spousta jiných lidí defakto musí do práce bez ohledu na den. A přitom divák někde byl, a ikdyž si tam třeba i něco nafotil, tak stejně chce vidět  co nejdříve nějaké to ,, veřejné video" . Někdy dokonce je zpříjemněním, když akce ještě neskončila a aktéři si už tam společně na webu mohou leccos prohlédnout. A jiná situace je, když nemůžete někde být, a pak je takový materiál opravdu cenný.

Pro nás je jediným motorem vlastní chuť a vaše občasná slova povzbuzení. I proto někdy člověka dojme, když například místo pochvaly obdržíte výtku, která by byla třeba na diskusním webu oprávněná, ale zde může působit od věci. Ostatně, již jen správně zvolený titul článku dělá moc a snad je třeba jej i někdy umělecky přikrášlit. Mohu například prozradit, že seriál Toulky nemá takovou sledovanost, jako když například napíšu díl s přímým titulem Křivoklátsko. A lze se jen domnívat, zda je to tím, že to cestování u nás našeho diváka  tolik nebere, nebo má k disposici jinde kvalitnější materiál. Může to být jiné ale i díl od dílu.

Co vás dosud nejvíce zaujalo ? Ano, byly to naše první seriály, ale člověk může často psát především jen o tom co prožil, nebo prožívá a není žádným tajemstvím, že plno reportérů se zkrátka toulá profesně po světě. Přesto se nám podařil první slušný úlovek o Vánocích 2011, kdy tudy proplouvala květinová loď na počest expresidenta Václava Havla. Již samotná akce měla dopředu tak velkou reklamu, že nám bylo jasné, že když to sem dáme, tak to bude divácký úspěch. A byl to opravdu úspěch, který dlouho vedl, ale dnes už není ani v první desítce.

Desátá příčka patří se 118 shlédnutími dlouhým nářkům nad výletní lodní dopravou v Mělníku. Devátá posice se 119 shlédnutími patří nedávným Dnům Kralup.Osmý se 135 hlasy je titul Co nesmělo do novin, který je o mé zkušenosti z novin. Sedmý ( 145 shlédnutí) Silný zápach vadil občanům. Je to aktualitka z Mělníka z pera kolegy Romana. Šestá posice se 181 shlédnutími se už týká letošního připravovaného Vinobraní a poskytl nám informace web rádia Mělník. Pátý už je s 235 shlédnutími první květnový živák od Grobiána z pivního fesťáku. Na čtvrté místo se s 240 návštěvami probojovala už sobotní Mělnická Jizerská 50ka. Třetí místo patří opět pivu. Tentokrát pozvánka na Středočeské pivní slavnosti ( 248). Druhé je zase pivo. Kam na Pivní slavnosti v roce 2012? Speciálně 333 návštěv kliklo na tento článek. A první příčka Svatba knížete Lobkowicze on-line 565 kliknutí na článek. Neměli jsme takovou kvalitu a takové snímky, jako profíci, ale byli jsme o 45 minut rychlejší, než Sobotní blesk. A to těší.

I celkovou návštěvnost lze hodnotit. Většinou to bývá do 400 návštěv za den, ale občas i pod 700. Minulý víkend ( Blata,Mšeno,Lobeč) přinesl málem tisícovku ( cca 940). A tento víkend to bylo cca 1090, 1900 !  v neděli, 1600 a nyní vás čeká 562 , co vyjde, nebo snad ještě něco čtete. Za mnohá čísla vděčíme především přátelům ze známého webu Mělníček, kteří do rubriky zprávy zařazují i odkazy sem na Soutok a dokonce nás někteří čtenáři berou, jako web Mělníček.

Myslím, že to je asi momentální maximum, co šlo dosáhnout a ukázalo, že ač se snaží člověk ,,misionářsky poukázat na poklady a zajímavosti kolem nás :-)" , tak ten bulvár prostě vítězí. Jest-li je to dobré vysvědčení, to vskutku nevím, stejně tak, jako co bude dál. Prázdniny :-)?

Pro rádio Soutok Standa Švec.

2 komentáře:

  1. Jirka z Mělníka20. června 2012 v 0:11

    Některé příspěvky jsou dobré, jiné nesou známky práce ve spěchu, ale chápu, že to má svůj účel. Jen nevím, jestli není škoda ztratit se v poměrně velkém výčtu internetových novin, které "živí" návštěvnost a prvenství v senzacích. S nimi se asi rovnat nemůžete, protože nemáte takové redakční zázemí. Byl bych radši, kdyby natolik regionálně zaměřené stránky, kterými Váš Soutok je, kladly spíš důraz na kvalitní zpracování zajímavých témat a využily tu výhodu nezaujatosti oproti profi redakcím. To se, jak jsem už napsal, hodněkrát povedlo - u mě jste například zabodovali zmíněním existence filmu z roku 1935, to je velká zajímavost, jinde málo zmiňovaná - a další články o společenských akcích a cestovatelských tipech, určitě inspirují dost lidí. A ti samí lidé jistě Vaši práci časem ocení, když budou mít možnost. Dřív, možná později. Jen ne na povel (to berte jako malou konstruktivní kritiku s úsměvem).
    A ještě... když vysvědčení, tak tedy... já Vám dávám za dvě, ať je co zlepšovat :-) A zároveň děkuju za možnost sledování těchto článků.

    P.S.: a dovolím si jednu prosbu, nebo spíš otázku - Neuvažovali jste o změně šablony? Ta flashová okénka hrozně ztěžují načítání fotek, videí i samotných článků. V "klasických" šablonách se krásně otevírá prohlížeč všech fotek v příslušném článku a relativně snadno se vrací tam, kde jsem odbočil od textu. Ale to je, samozřejmě, můj osobní pohled, nechci nic vnucovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud jde o film z roku 1935, tak s tím nemám nic společného. Pokud jde o změnu šablony redakčního systému, tak to urguji snad od Vánoc. Ale, myslím, že Roman dělá teď především rádio. S tou myšlenkou ostatně přišel, veškerou techniku má na hrbu a tohle spíš bere, jako takový předkrm. Možná, že už vyrábí znělky i nějaké rozhovory, protože jen hrát jistě nechce. Jinak díky moc za přínosný komentář a převážně positivní kritiku.

    OdpovědětVymazat