úterý 5. června 2012

Družstvo pozor! Hasiči Blata slaví 90 let!

Hasičskou zbrojnici na Blatech zdobí novotou oplývající znak.

 Nad arénou je ticho jako v hrobě a sportovní komisař vydává povel. Atmosfera houstne, tep stoupá, těžkooděnci stojí v řadě za svým nádobím a velitel počne odříkávat klauzuli útoku :

,,Družstvo pozor!! - motorová stříkačka, vodní zdroj na místě- směr přímý rozdělovač 2 B- levý proud cíl levý praporek 1 C- pravý proud cíl pravý praporek 1 C - k útoku vpřed!!!"

V tu chvíli, jako kdyby všechno vybouchlo. Strojník zařve větu : ,, Dvě savice!" , protože se právě začal odpočítávat čas a za absenci těch slov hrozí trestné body. Zdánlivě jde o pěkný řinčivý chaos, jako v pravém boji, ale všichni naprosto přesně vědí, co mají dělat. Velitel se svým zástupcem tryskem běží ke vzdálené vytyčené metě, kde na ně čeká ještě jeden veledůležitý útok. Značnou část cesty je následují dva borci se startovními čísly 1 a 2, jejichž hlavní zbraní je proudnice. Je to takové podstatně větší a někdy těžko zvladatelné zahradnické kropítko, které snad může připomínat pancéřovou pěst. Za nimi se žene trojka s rozdělovačem v ruce k připravenému praporku, který zase může připomenout velikostí granátomet. Právě trojka bude jednoduchým pohybem připojovat přívodní hadici a obě ramena útoku. Trojka bude tím dispečerem, který otočením příslušných kohoutů vžene vodní živel k proudnicím. Trojka zvednutím ruky vyrozumí  o splnění svých povinností.



Budova hasičské zbrojnice v Mělníku-Blatech
Jenže, vzadu odvádějí ještě další tři čísla společně se strojníkem tvrdou práci. Je třeba smontovat savice, připojit je ke stroji, přidat k nim sací koš, za pomoci lanek ho vhodit do vody a z druhé strany stroje připojit hadicovou trasu k rozdělovači. Tím však práce čtyřky a pětky nekončí, protože ti musí ještě podpořit své kolegy v souboji s někdy nepoddajnou proudnicí. Ve chvíli, kdy zaburácí motor a zaprská vodní živel, se žene vzhůru i ruka velitele, která zastaví ubíhající čas. Útok je hotov. Ano, tak toto je královská disciplina hasičského dne.

Hasičům, se  před několika lety říkalo požárníci, protože se tehdejším soudruhům zdálo pojmenování hanlivé, ale tím se nemusíme zabývat. C to jsou ty savice, béčka, céčka a dokonce i déčka? Nechť mě odborník odsoudí, ale řekl bych, že jde o průměry 100 nebo 110, 76, 52 a 25 mm :-). Hasičské závody, to však není jen útok, ale je těch disciplín více, jako v atletice. I hasiči mají svoji štafetu od hydrantu, kdy jednotliví členi postupně hodem rozbalují hadice, připojují k té stávající a svoji hadici natahují. Délka vedení se tak prodlužuje a ve finále velitel připojí proudnici. Velmi oblíbená mezi nejmladší generací je také soutěž zručnosti se džberovkou. Ti vzadu ručně pumpují vodu z vědra a povykují na ty vepředu u proudnic, aby už konečně pořádně zamířili vystřeleným pramínkem vody a shodili s dřevěných  poliček naskládané plechovky. Všechno je samozřejmě zase na čas.


Hřiště za hasičárnou i se sušičem hadic.

Když se tak dívám na dnešní mládež, tak se člověk mnohdy nemůže zbavit dojmu, že jejich náplní je snad jen počítač, facebook, různé domácí PC hry, nebo docela obyčejné bloumání. A přitom právě hasičská organizace je tím, kdo nejen vychovává nutné budoucí generace pro likvidaci požárů a dalších živlů, ale pořádá zejména pro ty ještě základní školou povinné různé sportovní a vědomostní aktivity. A tak právě tady si děti zahrají fotbálek, zastřílí ze vzduchovek, naučí se vázat uzly, topografii či lékařskou první pomoc, anebo přenocují pod stanem někde mimo domov. Dnes lze s uspokojením říci, že hasičských oddílů na okrese i ve městě, kteří se zabývají mládeží přibývá a právě Blata patří k významným průkopníkům. A tak si dovolím z tohoto místa apelovat na vás, kteří vychováváte naši budoucnost a hasičské oddíly jedině mohu doporučit.


Hlavně vás však chci tímto pozvat na sobotu 9. června 2012 do areálu hasičské zbrojnice Mělník-Blata, kde od 9.00 vypuknou v rámci oslav boje, které jsem výše popisoval. K vidění bude řada techniky, přijedou partneři z Německa a na 13 hodin je připraven průvod čtvrtí. Zdaleka to není vyčerpávající program, ale ten si již můžete přečíst na stránkách SDH Mělník-Blata

Hasičská zbrojnice na Blatech prodělala několik úprav.Bylo přistaveno patro, nová jsou i menší vrata a dlouhá léta tu byla vystavena ruční pojízdná stříkačka z přelomu 19. a 20. století.
Pro rádio Soutok Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat