neděle 10. června 2012

Memoriál Václava Šeby a Petra Tomana.

Na snímku pojízdná ruční stříkačka, kterou SDH dostal v roce 1922.

Už od 9.00 hodin začínal velký den blateckých hasičů každoročním memoriálem Václava Šeby a Petra Tomana. Jak jinak, jedná se o dva místní hasiče, kteří se významně zapsali do historie hasičského řemesla nejen na Blatech.


Hned u vchodu jsem si nemohl samozřejmě nechat ujít fotografii pohárů a odměny připravené pro vítěze soutěže.


Blatečtí hasiči měli vše pěkně organizované. Nechyběl kiosek s nápoji i kiosek s uzeninou, či snad byl i gulášek.


Velký stan sloužil jako prostředí pro odpočinek, sloužil jako jídelna i kryt před nepohodou v případě možného deště i nepříjemných slunečních paprsků.
Však jsem se také od přátel dozvěděl, kolik času stála příprava a věřte, že mnozí si již v pátek brali pracovní volno, během týdne absolvovali nutné brigády a nebyl ani čas na sledování fotbalu. Ostatně, mnohým začínala za pár hodin druhá šichta, byla to samozřejmě nervozita i určitá únava. Zkrátka, není to žádná legrace pořádat akce pro veřejnost, bez ohledu, čím se kdo zabývá a k takovým lidem je třeba hledět s obdivem.

A tady už máme první fotečku z místa činu. Zatím takovou nesmělou s celkovou atmosférou.


 Tady už jsme blíže přímo u vodního zdroje a stříkačky. Bylo pro mě velkým překvapením, že dnes již útok od stroje probíhá ( aspoň jak jsem viděl zde na soutěži mladých) smontováním celé sestavy u stroje, a teprve pak je vše vyneseno v běhu do pole.





Nevím, jak se vám bude líbit kvalita videa, které má aspoň trochu přiblížit tu atmosferu, ale vězte, že jednak jsem toto ještě nikdy netočil a za druhé by mě před půl rokem ještě ani nenapadlo, že se nechám ukecat jakýmsi Romanem Rakem a po různých předešlých aktivitách si budu hrát na jakéhosi svévolného dobrovolného reportéra SDR :-), který je vybavený jen troškou znalostí a vždy pohotovou ne moc kvalitní technikou :-).


Bývalý velitel mělnických hasičů profíků Jirka Nálezínek si cosi vyjasňuje s Láďou Kopřivou, který na sebe vzal funkci hlasatele ( jinak jednatel sboru).



Velitel blatecké výjezdovky Jirka Srb dolaďoval  cosi na stroji.


Velitel všech SDH na okrese Jarda Havel v rozhovoru se zasloužilým hasičem Pepou Prokešem.






Vodní živel byl silnější než  povolená spoj v rozdělovači a nadělal týmu i všem okolo pěkné starosti. Na druhou stranu se tak vlastně zrodilo do jisté míry atraktivní video.


Kontrola rozdělovače.



A tohle byli domácí.



Nebylo tak důležité, kdo zvítězí, ale uznejte... vidíte ten zápal a to nadšení dětí pro věc? Protože to dělají dobrovolně a všechny dobrovolné věci jsou dobré. Musí se člověk zasmát, když občas vzpomene třeba na naše profíky čutálisty.


Na závěr se některé týmy fotily před onou již zmíněnou krásně zrekonstruovanou ruční pojízdnou stříkačkou. Tady jsou místní, které někdy od roku 1985 vede Jarda Feix ( vpravo) a Martina Kašparová.


Na závěr soutěže přichází samozřejmě vyhodnocení, předání diplomů, pohárků, medailí i drobných dárků. Není důležité, že zvítězili Byšice. Zvítězili úplně všichni, dospělí i děti.


Tady předává starostka SDH Mělník-Blata   Pavla Urbanová  putovní pohár vítězům.

Memoriál Václava Šeby a Petra Tomana pro rok 2012 je už minulostí, ale hasičské soutěže nekončí, ať už na Blatech či kdekoliv jinde. Přejme hasičům, aby je potkávaly jen samé příjemné věci a vy nezapomeňte, že život nejsou jen nutné pracovní povinnosti, někdy i ne moc příjemné :-) a snažte se s tím něco udělat.

Pro rádio Soutok Standa Švec.

5 komentářů:

  1. Neumím si to vysvětlit, ale je neděle 10.6. čas 19.30 a minimálně ani u jednoho z dnešních článků a včerejšího článku nefunguje náhle jediné video. Prý dočasně, tak je tomu snad tak.

    OdpovědětVymazat
  2. Přátelé, těší mě váš zájem o články tohoto víkendu. Náhodou jsem si odskočil od pěkného fotbalu a vězte, že v tuto chvíli je vás na počítadle za dnešní den již 535, což je hezké číslo. Rád bych věřil, že ta videa nejdou opravdu z nějakých technických důvodů právě kvůli návštěvnosti. Určitě je to škoda, protože to je právě ta výhoda oproti běžným papírovým novinám, že se dostane ta živá atmosfera odkudkoliv až k vám domů. Snad se to povede a videa budou opět funkční. Hezký zbytek neděle a úspěšný vstup do příštího týdne!

    OdpovědětVymazat
  3. Všechna videa k sobotním článkům natočena znovu, tak to snad už vše půjde. Alespoň to tak nyní vypadá.

    OdpovědětVymazat
  4. Pochválím Soutok do jednoho příspěvku. Jak HD video s detaily tak tohle kde se dozvím něco nového je super.

    Jen jsem nepostřehl jednu věc a to jsou výsledky a kdo soutěžil, ale tady jde stejně spíš o tu pohodu a zábavu.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji konečně zase po dlouhé době za nějaký ten komentář na webu a jsem rád, že se to líbí. Bohužel, jak tak teď ráno koukám, tak mi videa zase nejdou spustit, ač večer šla. Otázka je, zda to není kvůli tomu,že jsem je až dosud nahrával, jako obrázky, ač mají zvláštní vstupní ikonu v nahrávacím systému. Včera jsem ji objevil hned vedle, ale, jak se objeví po kliknutí nějaká zpráva o souhlasu atd. atd. , zkrátka povídání, tak už mě to odradilo a raději jsem použil starý způsob. ano, i tohle je práce.
    Kdo závodil ? Děti a dorost. Výsledky jistě někde budou a je pravda, že šlo o něco jiného. Navíc jsem to opravdu dlouho neviděl. Vím, že vyhrály Byšice.

    OdpovědětVymazat