neděle 10. června 2012

Na Mělníku byla opět pára.


Jen několik desítek metrů od Kokořínské ulice, kde finišovali svůj slavnostní průvod hasiči z Blat již bylo vlakové nádraží opět ve slavnostním obležení. Tak jsme si na to již za posledních pět let zvykli a to hlavně díky pravidelné akci s názvem Na Kokořínsko s párou.





Rádio Soutok pro vás zaznamenalo příjezd železného oře, aby jste ochutnali také zde tu atmosféru. Výraz železný oř je znám snad každému, kdo viděl v televizi nějakou tu indiánku a vězte, že letošní téma ve Mšeně byli právě indiáni.


Proto se mi také velmi líbily vagony, které byly opravdu vybrány k téma ...

...a parní lokomotiva 310, která se nejen možná nejvíce podobá železným ořům z indiánek, ale opravdu tady společně s lokomotivou číslo 423, kterou zde můžete také často vídat na stejné akci jezdila.


Víte, jak bezpečně poznáte americké lokomotivy z indiánek? Mají před sebou přidělané takové hrnadlo, kterému se odborně říká pluh.


Zejména malých indiánů bylo ve Mšeně hrozně moc a tento přijel i k nám na Mělník. Všimněte si, jak mu čelenka falešně splývá s nátěrem obrubníku na nástupišti. Tomu říkám náhoda.


Dobové vagonky jsem vzal samozřejmě detailně.

A tady je zase vidět ten neutuchající zájem o svezení v parních vláčcích.

Kdysi jsem se pohoršoval nad tím, že za nostalgickými jízdami parních vlaků, se musí cestovat ze středu Čech daleko a přitom Mělník je jen kousek od Prahy a má tady možnost našlápnout směrem na Mšeno pravidelnou nostalgickou parní železnici. Dnes už je vše naštěstí snad vše passe, protože se tu určitým způsobem nostalgická železnice drží, lokálku nikdo nezrušil a i po Středočeském kraji je nyní občas stále více příležitostí se parním vláčkem někde svézt. A tak se jen usmívám při vzpomínce na redaktory jednoho železničního časopisu, kteří mi vysvětlovali, že se nemá zveřejňovat to, co by někde mohlo být, ale pouze to, co se opravdu vykoná. Zkrátka, dobré nápady se prý nemají vůbec na veřejnosti vyslovovat, pokud je přímo Vy nezrealizujete. Větší blbost jsem snad neslyšel.

Pokud chcete vidět nějaké další obrázky z průvodu hasičů po Blatech a atmosférou na nádraží v Mělníku, tak je jistě najdete v týdeníku Mělnicko. Pan redaktor tam byl :-) . Působivá fotka na průvod z dálky by jistě byla s pole na severní část Světické ulice, ale tam se mi čekat na průvod letos nechtělo.

Pro rádio Soutok Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat