čtvrtek 6. listopadu 2014

O mělnickém šachu, aneb začíná boj o titul mistra světa.



Už je tomu více, než 15 let, co se v domácnostech v České republice začaly objevovat první počítače, které významným způsobem ovlivnily náš život. Od té doby se také čas od času objevuje televizní pořad, kde se dozvíme, jaká, že je nejnovější verze úplně suprové střílečky, či strategie a uživatel, se tak může přenést v roli vojína do bojové mise v Afghanistánu, nebo do kokpitu formule 1 kdesi v Monaku. Skoro by se zdálo, že starým osvědčeným karetním i deskovým hrám je navždy odzvoněno. A přesto to tak není, protože jde často o hry historií protřelé a opravdu kvalitní, které mají duši. Naopak, dalo by se říci, že jim dal počítač s internetem zcela  nový rozměr.

Takovou hrou jsou především šachy, které sklízí hanu u těch, kteří je neumí, respektivě neznají pravidla a těší se věčné i třeba vzdálené úctě na pozadí u těch, kteří je hráli, nebo hrají. Dříve musel takový zájemce o šachy zajít za známým, který hru ovládá, třeba i do hospody a pokud chtěl brát hru nějak seriozněji, tak musel trošku nastudovat literaturu z novin, nebo dovezenou z Prahy, zejména zahájení partií. Pak vstoupit do nějakého klubu, nebo se případně přihlásit do korespondenčního turnaje, který probíhal příliš zdlouhavě rozesíláním tahů na korespondenčních lístcích více hráčům najednou i s návrhy případných variant výměn.

A proč to koneckonců nezkusit ? Takový šachový klub máme již mnoho desetiletí dokonce i přímo v Mělníku. Nemá však přímo své webové stránky, jak tomu bývá u řady zájmových organizací a tak se o historii vzniku ani moc nedozvíme. Vzhledem k tomu, že však mám také už několik desítek let života za sebou, tak mohu prozradit, že v 80. letech vystupoval pod hlavičkou EMĚ Mělník, jako většina klubů v Mělníku s vyjímkou hokeje ( Dukla Horní Počaply). Sídlil ve velmi komfortním interieru tehdejšího sekretariátu KSČ, kam se později nastěhoval klub ODS, podnikatelská i zdravotní škola a úřady.

V té době měl stejně tak, jako i dnes slušnou základnu, která tvořila tři  soutěžní tými (A, B, C), které stejně tak, jako je tomu v jiných sportech vyjížděli k soutěžním utkáním, nebo hostili jiný tým. V rámci tréninků, pak probíhaly různé interní přebory i soutěže, a jak už to tak bývá, tak k oblíbeným patřily především turnaje v bleskovém šachu a originálním open podnikem, se stala soutěž o Mělnickou věž, která se koná každoročně dodnes. Z těchto prostor, se později klub několikrát stěhoval. Až pojedete například po kruhovém objezdu  nedaleko Teska, tak si můžete vzpomenout, že mu musela například ustoupit budova OSP ( Okresní stavební podnik), kde klub v revolučních letech 1989 sídlil, až do zrušení budovy.

Dnes má klub nejen jiné sídlo, ale vystupuje i pod jinou hlavičkou a to, jako Sokol Mělník. Jeho tři týmy stále vyjíždí v určitém období k soutěžním zápasům a to někdy až velmi daleko, podle úrovně soutěže. Klíčem k mělnickému šachu je pro nás méně zasvěcené adresa http://db.chess.cz/soutez.php , kde najdete rozpis zápasů v různých soutěžích všech našich tří týmů, včetně výsledků a seznam nepostradá i jmenný výčet našich representantů včetně hodnot ELO- bodů, což je podobný žebříček, jako v tenisu. Mělnické áčko najdete momentálně v kategorii Krajská soutěž, kde figuruje na 8. místě, ale nutno říci, že jde teprve o začátek. Na jedné straně oddílová representace v krásné hře a na straně druhé určité studium, hodiny samostudia pro dobrý výsledek a časnější vstávání i o soutěžních víkendech. I taková je tvář sportu a soutěžení.

A co mě vůbec na téma mělnické šachy přivedlo ? Náhoda. Chtěl jsem vědět, jak to vypadá vůbec se souboji o titul mistra světa a pravidlech, a dozvěděl jsem se, že zrovna v pátek 7. listopadu začíná v Soči bitva o šachový trůn mezi současným mistrem a vítězem turnaje kandidátů, kterou budeme pochopitelně moci pomocí netu sledovat a partie si přehrát pro krásu i zamyšlení. To šachový zápis notace každé partie umožňuje.

A jaká tedy jsou pravidla v bitvě o titul ve dnech 7.- 27. 11.2014 ? Pravidla mají neuvěřitelnou historii. Třeba v roce 1978, se v Bagui na Filipínách utkal Karpov s Kasparovem na 6 vítězných partí, ale s neomezeným počtem remíz. Souboj trval 100 dní. Také s tempem hry to bylo jiné. Dnes jsou oba hráči nuceni do dvou hodin odehrát 40 tahů. Každému utíká čas, když je na tahu a přemýšlí. Jakmile odehraje tah a zapíše jej do zápisu o partii ( každý má svůj list), tak zamáčkne vysunuté tlačítko na vrchu svých hodin a ty spustí naopak hodiny protihráči. A tak se může i jedna strana octnout v časové tísni. Jak to tedy letos je ? 

 Hraje se na 12 zápasů a je třeba uhrát aspoň 6.5 bodu, což je teoreticky možné už v 7. partii po šesti vítězstvích. Tak jednostranné to ovšem nebude a klidně může stav po 12 partiích skončit 6:6. V takovém případě přichází na řadu čtyři hry ( tie-break) v rapid-šachu, kdy se musí rozhodnout partie ve 25 minutách. Pokud i tyto boje skončí například 2:2, tak přichází na řadu bleskovky. To jsou partie na 5 minut, kdy hráči hrají svižně, aby jim nespadl praporek na hodinách, který velká ručička stále více a více zvedá. Hráč kterému spadne praporek, nebo zahrál nemožný tah a je upozorněn soupeřem prohrál. Partie však může také před limitem skončit remízou. Zde jsem nějak nepochopil, kolik bleskovek by se vlastně hrálo, ale na samotný případný závěr připadá hra, které se říká armageddon.

Armageddon je hra, kdy bílý ( losem) má povinnost do pěti minut vyhrát a černý má čtyři minuty na to, aby aspoň remizoval. Také zde jsem z textu nepochopil, zda jde o jednu, či dvě partie.

Aktualizace  po čas celého souboje o titul mistra světa 2014..: pravidla, hra

Pokud po 12 partiích v klasickém šachu nezíská ani jeden z hráčů 6,5 bodu přijde na řadu rozstřel. Nejprve by se hráli 4 partie v rapid šachu, kdyby se i tak o titulu nerozhodlo, následoval by bleskový šach v sériích po 2 partií, maximálně 10 partií. Jako poslední by následovala tzv. náhlá smrt, kdy má bílý 6 minut a povinnost vyhrát proti 5 minutám černého.

A kde můžete boj o titul sledovat ? Stránek bude více a hlavní stránky mají mít adresu http://www.sochi2014.fide.com/

Vrátí se 44. letý přeborník z Indie na šachový trůn, nebo zvítězí 23. letý mladičký Nor ? Šachu obvykle vévodí representanti z bývalých zemí SSSR.

Mistrem světa je mladičký (23 let) obhájce Magnus Carlsen z Norska!!

WORLD CHESS
CHAMPIONSHIP
MATCH  2014
Program
Carlsen
Anand
08.11.
1.partie
½
½
09.11.
2.partie
10
11.11.
3.partie
01
12.11.
4.partie
½
½
14.11.
5.partie
½
½
15.11.
6.partie
10
17.11.
7.partie
½
½
18.11.
8.partie
½
½
20.11.
9.partie
½
½
21.11.
10.partie
   ½ 0  ½0
23.11.
11.partie 
0025.11.
12.partie
0






8.11.  První partie skončila remízou po 48. tahu.                 0.5 : 0.5 Grünfeldova indická
9.11.  Druhá partie , vítězí bílý Carlsen v 35. tahu ( černý vzdal) 1:0   Španělská hra
11.11.Třetí partie znamená- srovnáno!  (černý vzdal ve 34. tahu)1:0   Nimcovičova indická
12.11 Čtvrtá partie skončila remizou                                                      Sicilská obrana
14.11.Pátá partie skončila  remízou ve 39.tahu                                       Královská indická
15.11.Šesá partie, vítězí mistr světa ve 38. tahu ( černý vzdal)              Sicilská obrana
17.11. Sedmá partie končí remízou ve 122. tahu                                    Španělská hra
18.11 Osmá partie, opět remíza                                                              Dámský gambit
20.11. Devátá, opět remíza                                                                      Španělská hra
21.11. Čtvrtá remíza po sobě.                                                                     Královská indická
 23.11. Rozhodnuto!!!                                                                                Španělská hra

                                    Partie        V      R      P      Body

Carlsen                           11             3       7       1       6.5
Viswanathan                   11             1       7       3       4.5

Stav utkání 11/(12) potřeba je 6.5 bodu :    celkem:  Carlsen - Viswanathan     6.5 :4.5 bodu 
                                             
 Po šesté partii se otáčí po dni volna barvy ( v 7. partii by tedy měl hrát s bílými Carlsen. To znamená, že dosud zahajoval každou sérii dvou zápasů s bílými vyzývatel a nyní to bude úřadující mistr.)

Nejlepší live odkaz na hru- odkaz : http://live.fide.com/sochi/index.php

1Viswanathan- Carlsen        0.5 - 0.5
2Carlsen-Viswanathan        1  -  0
3 Visnawanathan-Carlsen   1  -  0

4 Carlsen - Viswanathan    0.5 - 0.5
5 Viswanathan- Carlsen     0.5 - 0.5
6 Carlsen-Viswanathan      1 - 0
7 Carlsen-Viswanathan      0.5 - 0.5
8 Visnwanathan-Carlsen    0.5 - 0.5
9 Carlsen- Viswanathan     0.5 - 0.5
10 Viswanathan - Carlsen  0.5 - 0.5
11 Carlsen- Wiswanathan  1 - 0

Vývoj partií : 

Všechny partie zde : http://www.nj64.cz/world/ms2014_sochi.htm



Jméno
NATELO123456789101112BodyPerf
Carlsen, MagnusgNOR2863½10½½1½½½½1.6.52835
Anand, ViswanathangIND2792½01½½0½½½½0.4.52820




SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat