úterý 26. července 2022

Takové krásné bylo České Švýcarsko. Podívejte se na jeho krásy. Cirkus bude ! Sluneční kalendář na zámecké vyhlídce v Mělníku. Takto zajímavě zapadá sluníčko v tomto týdnu.

 


Když čtu a vidím v televizi, co že se to jen nyní děje v Českém Švýcarsku, tak jsem nějaký bez nálady. Vždyť je to jedna z nejkrásnějších přírodních oblastí naši republiky, která navíc není relativně zase až tak daleko od Mělníka a je do ni i výhodné spojení na celodenní jízdenku DUK, kterou koupíte v pokladně ČD.

Soutok tu již několikrát byl a můžete se podívat aspoň na některé odkazy, které vás zavedou do skal i k soutěskám :







Dejme si tedy nejdříve jen takovou malou aktualitu, a pak takové celkem nenáročné téma. Srpen nám začne cirkusem, a to je téma, které jste tu v minulosti rádi vyhledávali. Vězte tedy, že tu bude cirkus opět a vše potřebné najdou zájemci na fotografii. Těch tabulí je ostatně po Mělníku dost.

Západy slunce vnímavé jedince nikdy neomrzí. To je prostě krásné, až úchvatné divadlo přírody. Neměl jsem vůbec v plánu jít přes zámeckou vyhlídku kvůli zapadajícímu slunci, ale když jsem se podíval, kde že slunce zapadá, tak jsem dostal okamžitý nápad.

Vzpomínáte ještě na magické Hradiště u Libochovan ?

https://soutok.blogspot.com/2019/10/melnik-je-branou-do-polabi-porta.html

I Mělník má své kopce, které se nějak odlišují od těch ostatních a slunce je má ve své roční dráze. Tedy za nimi v danou dobu zapadá.

Tou nejbližší oválnou horou je hora Říp. Vpravo od ní je celá řada kopců, ale skutečně nás zaujmou až dva ostřejší vrcholy, které při troše fantazie mohou připomínat egyptské pyramidy. Ostatně, vždyť jde o bývalé vyhaslé sopky. Milešovka je vůbec nejvyšší horou Českého středohoří a Kletečná ( vpravo) má opravdu blízko tvarem k pyramidě.

Na jejím levém úpatí, se promítají za dobrých podmínek vrtule větrné elektrárny v Krušných horách. O posledním bodu, kam až dokráčí slunce jsem tu již psal. Řekněme, že při letním slunovratu zapadá slunce za saským kopcem jménem Kleiner Lugstein ( Malý ležící kámen), za kterým se prakticky promítá jen o něco málo vyšší Grosser Lugstein.

https://soutok.blogspot.com/2022/01/z-melnika-je-opravdu-videt-az-do-saska.html

https://soutok.blogspot.com/2021/05/vrazova-vyhlidka-se-dockala-pametni.html

https://soutok.blogspot.com/2020/06/melnicke-zapady-slunce-kdyz-slunce.html

Znovu jsem se tedy rozpomněl  na společenskou akci u Libochovan v říjnu 2019 a napadlo mě, že bych mohl zjistit, v jakých termínech tedy zapadá slunce za výše zmíněnými vrchy. Není to nápad nijak nový, ale díky prográmkům do mobilu a mapám to jde zjistit i bez nějakého čekání.

Vycházíme ovšem ze situace, že bude stát pozorovatel někde za zámkem na vyhlídce.

Jak to tedy je ?  Říp s azimutem 287 ° nám skýtá data 16. dubna a 26. srpna. To první nám dává radost z pomalu rozjetého jara, kdy nás čeká ta lepší část roku. Datum 26. srpna není pro český národ zrovna šťastné, protože tehdy v roce 1278 zahynul na Moravském poli náš král Otakar Přemysl II., který Mělníku udělil právo  výnosu z labského obchodu. To je termín, který dnes považujeme za  přeměnu obce na město.

Za Milešovkou ( 301 °) zapadá slunce  13. května a 29. července. Za Kletečnou( 304 °) pak 21. května a 22. července. Pro úplnost tedy zbývá dodat, že o letní slunovrat nám Slunce zapadá za oběma saskými Lugsteiny ( 309°9'.) Možná třeba zase motivace k nějaké návštěvě :-).

Když jsem tedy fotil tyto záběry, tak jsem poněkud zalitoval, že nemám zrovna u sebe fotoaparát, který dokáže vzdálené objekty přitáhnout a současně jsem si uvědomil jednu věc. Zatímco dříve bývalo běžné, že když se slunko sklonilo k obzoru, tak bylo romantickým růžovým až červeným kotoučkem,na kterém jste již bezpečně očima někdy zahlédli i velké sluneční skvrny, tak poslední dobou má často tak neuvěřitelnou sílu, že je to nejen občas lehce nepříjemné, ale ani ten kotouček bez přiblížení nevidíte.


Tady bylo slunko již pod obzorem. 
V zimě dne 21.12., se nachází v azimutu 232°7' . Ten bychom museli hledat někde na spojnici  zámku Veltrusy- přístaviště lodí na kanále v Zelčíně. Pravý jih ( 180°) pak míří na Mrkvici ( poloostrov mezi Vltavou a laterálním kanálem) a prochází téměř středem v blízkosti té polní cesty, odkud je pěkný pohled na zámek. (Rovněž jde o směr samota Úpor, Obříství, Horňátky, Předboj, Praha-Ďáblice.)

Pohodový zbytek pracovního týdne a snad zase nějaké lepší zprávy!

Žádné komentáře:

Okomentovat