čtvrtek 16. února 2023

Mělnický masopust bude již tuto neděli. Začal avizovaný boj o lokálku mezi Mšenem a Mělníkem. Ne, to není Electric Light Orchestra. Znáte skupinu Freiheit z Mnichova ?

 


Ani jsem dnes nechtěl nic psát, ale následující informace prostě celkem neodkladně sdílet musím, protože mi přijdou celkem zajímavé i důležité. Mělnický masopust má v místních médiích silnou propagací, ale proč bych ho třeba dnes nepropagoval i zde ? Ovšem, tím hlavním důvodem je lokálka mezi Mělníkem a Mšenem.

Již v loňském roce byla média plná rušení lokálek ve Středočeském kraji, ale tehdy se ještě podařilo docílit toho, že naše lokálka dostala  vyjímku a nebyla zrušena v roce 2022, jako několik dalších lokálních tratí v našem kraji. Místo toho se podařilo docílit určitý odklad do roku 2023, kdy měla proběhnout další jednání.

Protože je lokálka spojena do jisté míry s životem nás starších, kteří tu žijeme a mnozí jsme viděli na vlastní oči v počátku 21. století  mnohem příjemnější chvíle, které se jí týkaly, jakož i krásnou, náročnou a nákladnou rekonstrukci, tak není divu, že jsem se snažil získat nějaké informace ohledně její budoucnosti.

Jenže, jak už to tak bývá, tak i když se k vám nějaké informace třeba nějak dostanou, tak je stejně nemůžete publikovat, protože na ně nemáte webový odkaz, jsou nedoložitelné a tudíž ve stylu ,, Jedna paní povídala." Navíc, už asi víte, že co se někde říká a píše v listopadu, tak už je to v únoru zase všechno jinak.

Dnes tedy máme po dlouhé době informace, které jsou podložené, dohledatelné a určené k dalšímu veřejnému sdílení. Informace, u kterých netřeba psát větu, že jsou bez záruky, a že je člověk jenom někde slyšel.

Informace k jednání o budoucnosti tzv. ,, mšenské lokálky" ze dne 7.2. jsem si tedy také dovolil sdílet a myslím, že koho naše lokálka aspoň trošku oslovuje, tak musí v mnohém s vyjádřením našich zastupitelů v této věci souhlasit. Opravdu se nejeví autobusová doprava na úzkých silnicích zrovna tak, jako vhodná, mám s ní i osobní zkušenost ( prosinec 21), lokálka skrývá i možný důležitý turistický potenciál , který by snad šel i vylepšit třeba tak, že by ji i více používaly školy na výlety, jako kdysi a v neposlední řadě by to asi byla i určitá rána pro samotné a dnes již téměř tristní mělnické nádraží.

Pamětníci jistě ještě pamatují trafiku vedle nádražní budovy, občerstvení na nástupišti, hospodu přes ulici, chvilkovou chuť projektu živá nádraží a dnes nevíte, co si o tom všem v porovnání s jinými městy myslet. Lidí je uvnitř ,, čekárny" často dost a dokonce občas zavadíte o stálé tváře, které si tu se zájmem čtou knížky, které byly po vzniku pokladny RegioJetu přestěhovány pod druhé neužívané okno pokladny ČD. Přečíst si současnou situaci tedy můžete po kliku na obrázek, nebo na odkaz pod ním.

Nu , můžeme si jen přát, aby to dopadlo dle našich tužeb a  zatím vzpomínat třeba i na chvíle, kdy se o zachování lokálky ještě vypisovala referenda. 






Občas se dostávám do situací, že pátrám po nějaké písničce. Dnes jsou ty možnosti úplně neskutečné. Stačí vám běžný chytrý telefon, kde prostě kliknete na ikonu mikrofonu, zadáte ,, vyhledat skladbu", zapějete úryvek a snad vám to něco nabídne.

Psal jsem tu nedávno článek o stanici Radio Luxembourg Memories.


To se ví, že jsem nějaký čas také nějaký ten pořad poslouchal, když jsem uslyšel krásnou skladbu, kterou jsem ihned přisoudil skupině Electric Light Orchestra ( ELO). To přece znám, ale jak se to jmenuje ? To bych si mohl někdy na youtube pustit. Ihned jsem zahájil pátrání po skladbách ELO a přehrával si ukázky z jednotlivých desek. Jenže jsem vůbec nic nenašel.

Později jsem tedy sebral odvahu a na doporučení jiných znalců tedy zkusil melodii zapět. Nejprve to nic nenašlo, později mi to našlo na prvním místě jednu zpěvačku, ale na třetí pokus druhý den jsem hned na první pokus chytil to, co jsem hledal. Zjistil jsem, že některé písničky této skupiny jsem v minulosti opravdu slyšel a asi proto, že mnohem častěji zpívá německy, tak ten název nikomu moc neříká, ač jde o 80. léta.

Opravdu by ty vokály člověk tipoval na ELO, ač ti mají plnější hudbu.
První ukázka je skladba v plné délce a kvalitě, ale pokud potřebujete i pro zvědavost video, tak si pusťte druhý odkaz, kde je zkrácená verze. Ty majestátní skladby mají prostě něco do sebe :-).



Pěkný víkend !




1 komentář: