úterý 21. února 2023

Dětský svět Tygřík tento víkend opět v Mělníku. Balisety u soudu nahradí kruhový objezd ?? Mělnické TIC nabízí mimo jiné již šest papírových modelů význačných městských památek , ale třeba i zdobené balzámy na rty.

 


Vážení čtenáři, zdá se, že lednová akce Dětský svět Tygřík si tady na Mělníku získala své příznivce a já mám pro vás radostnou zprávu, že také v únoru můžete se svými dětmi přijít a pěkně si vše užít.

Mělník
Sportovní hala BIOS ul. Řípská

Kdy ? Sobota 25.2. a neděle 26.2. od 11 hodin do 18 hodin. Celodenní vstupné : děti 2-15 let .... 290 Kč, dospělý 30 Kč.



Včera mě na internetu zaujala věc, kolem které veřejnost nyní živě diskutuje. Zatím jsem se tedy nesetkal s nikým, kdo by byl nakloněný myšlence, aby se křižovatka u soudu proměnila v kruhový objezd.  Podle některých je prý navíc prostor  pro kruhový objezd  velmi malý a asi někdo zapomněl, že se tu mají otáčet také především velké autobusy. Dovolil jsem si sdílet následující zprávu.

Informace k odstranění balisetů z prostoru tzv. křižovatky u soudu
Vážení spoluobčané,
na sociálních sítích jsem v poslední době zaznamenal dotazy ohledně odstranění balisetů, či jak se na Mělníku hovorově říká „schweigstillek“ z prostoru křižovatky u soudu. V souvislosti s tím padají i obvinění z neplnění volebních slibů. Jak jsem několikrát veřejně prohlásil, balisety budou z křižovatky odstraněny. To jsem slíbil a jsem člověkem, který sliby plní. Klíčovou se jeví otázka, co místo nich. Rozhodně nejsem ten, který by chtěl něco změnit a neměl při tom připravené řešení. Nejjednodušším a nejrychlejším řešením se jeví jejich nahrazení žulovými ostrůvky. Na to je připraven i projekt a vyčleněny finanční prostředky. Osobně se k tomuto řešení nekloním, protože to zohlední toliko estetický ráz problému, nikoliv ten dopravní. Z mého pohledu by nejvhodnější řešení představoval kruhový objezd. Ten by dopravní situaci na místě nejenom zpřehlednil, ale umožnil by i navazující dopravní řešení, jež by pomohlo odvést automobilovou dopravu od ZŠ Jaroslava Seiferta a ZŠ základní a speciální s možností zřízení plnohodnotného parkoviště K+R pro obě školy. Pokud by se podařilo do všech těchto změn zakomponovat i navrhovanou stavebně technickou úpravu ulice Fibichova, vzniklo by podle mého přesvědčení funkční dopravní řešení pro danou lokalitu včetně zvýšení bezpečnosti provozu v dané ulici a u obou zmíněných škol. Jedním z motivů k tomuto kroku se stalo nedávné sražení chodce autobusem MHD s fatálními následky a před tím i sražení chodkyně na přechodu u spořitelny.
Proto jsem se rozhodl svést boj o kruhový objezd. Proč boj? No, protože s ním zásadně nesouhlasí památkáři a v současné době teprve vzniká studie proveditelnosti. Pokud ta dopadne dobře, chtěl bych zamýšlenou změnu posoudit speciálním počítačovým softwarem pro mikroskopické simulace individuální a veřejné hromadné dopravy. Na tento nápad mě přivedlo řešení dopravy v přípravě opravy Barrandovského mostu v Praze, kdy díky počítačové simulaci bylo možno dopředu předpokládat jaké dopravní komplikace to způsobí a účinně se na ně připravit. Díky jeho vysokému detailu zpracování podrobností, dokáže přesně simulovat městský provoz včetně cyklistů a pěších. Tak bychom získali relevantní data o efektivitě navrhovaného řešení.
Vážení spoluobčané tento příspěvek píši s úmyslem, abyste věděli, že celou situaci kolem balisetů řešíme a řešení připravujeme. Dříve než začnete psát reakce o nemožnosti výstavby kruhového objezdu v daném místě, vyčkejme prosím na výsledky shora nastíněného procesu, o jehož výsledku budeme informovat. Nikterak nezastírám, že je to řešení ambiciózní s nejistým výsledkem, ale jak řekl Albert Einstein „Ten, kdo se nikdy nedopustil chyby, se nikdy nepokusil o něco nového.“
JUDr., Mgr. Jindřich Špergl, Ph.D. – radní pro dopravu


Když se řekne Turistické informační centrum, tak si většina lidí asi představí pohledy skládačky, odznaky, turistické deníky, turistické vizitky, turistické známky, turistické nálepky mapy, knihy atd. atd. , ale někdy také očekáváme nějaký ten originální suvenýr. Tady nezná nápaditost mezí. Vždyť kolik věcí jen se prodává z plastu, dřeva, kovu, nebo z jiných materiálů.


Některé suvenýry jsou limitované edice, jiné se prodávají v různých velikostech a nabízejí se i různé papírové modely. Všechno to má však jeden háček. Ne každý má ten domov nafukovací a mnohdy už nevíme, kam dávat nové knížky, natož ještě nějaké objemnější suvenýry. Jenže se musí uznat, že je to prostě krásné.

Mělnické TIC patří k nejvýznamnějším v republice, protože máme blízko Prahu, je tu také vstupní místo k návštěvám historické studně a má otevřeno mimo jiné dny také po celý rok každý den víkendu. To není samozřejmost. Zkuste se podívat třeba na Litoměřice, Českou Lípu, Doksy a zjistíte, že prostě na některých místech rozhoduje roční doba, nebo je otevřeno jenom pár hodin v sobotu dopoledne.

Přitom jsou mnohá  i samostatná infocentra v únoru otevřena pouze přes pracovní týden, jako třeba úřady, což mohou tak maximálně ocenit turistikou a výlety postižení penzisté :-). Jak to všechno vím ? Inu, už jsme tu spolu na Soutoku třeba navštívili skalní hrad Jestřebí, nebo skálu Spící panna, Máchovo jezero, a kdybych si chtěl přivézt z těchto míst turistické vizitky do deníku, tak mám šanci snad až od dubna.

V tomto je tedy Mělník velmi úspěšný a není od věci připomenout také nějaké suvenýry, které si tu může návštěvník, nebo domácí zákazník pořídit. Se zajímavým nápadem přišel kdysi Martin Klihavec a nyní si může návštěvník pořídit již šest  jeho papírových modelů význačných budov našeho města. Jak jen moc mi to připomíná dětství a časopis ABC, když si mohl malý čtenář slepovat auta, rakety, zámky, či zemědělské usedlosti apod.

Na některé modely musela být opravdu trpělivost a byly to  hodiny až dny  času. Jako kdybych slyšel krásnou hlášku z filmu Pelíšky : ,, Taková blbost, a co to dalo práce :-)." Inu, ony se ty modely líbí i ženám, ale ačkoliv to spíše ocení muži, tak je prostě problém s místem a leckdy i s úklidem, pokud jsou vystaveny prachu. Problém však zatím zase patrně není v  myšlence paní  Jitky Novákové, která přišla s nápadem ozdobení obalů balzámu na rty mělnickými motivy.

Modely utváří i  známý modelář pan Tomáš Hobzík, ale tady zatím nejsem příliš v obraze, co je pouze výstavní, a co se případně prodává.

To vše tedy můžete pořídit v mělnickém TIC.







Žádné komentáře:

Okomentovat