sobota 7. ledna 2023

Prožili jste své mládí mezi roky 1960 až 1990 ? Znáte Laxík ? Seznamte se s internetovou rozhlasovou stanicí Radio Luxembourg Memories, která vysílá vzpomínkové bloky pro pamětníky z celé Evropy.

 


Přátelé, ať už chceme , nebo ne, tak naše fyzické stárnutí nezastavíme a pomalu zjišťujeme na ulici, ale také v práci, že je čím dál méně starších lidí kolem nás a naopak přibývá těch mladších ročníků. Někdy to je už dokonce o dvě generace., pokud budeme brát v potaz hodnotu 20 let. To by ani tak nevadilo, ale setkávám se v posledních letech s lidmi, že vůbec neznají staré české komedie a nedívají se na televizi. Neznají filmy, jako jsou Vesničko má středisková, Jáchyme hoď ho do stroje, Na samotě u lesa, dokonce ani Pelíšky, či Švejka.

To je pro moji generaci, která vyrůstala na stejných věcech a doslova až žije těmi filmovými hláškami občas skoro skličující. Jednou z legend, která spojovala celou Evropu je snad nejslavnější rozhlasová stanice světa Radio Luxembourg. Je zvláštní, že jsme se o ni mnozí od někoho dozvěděli a přesto si o ni nějak moc se spolužáky nepovídali. Inu, taková byla doba, že bylo radno s citem vědět, komu co vykládat a před kým raději mlčet.

Dnes už jde hlavně o dávné historicky vzdálené věci, kdy díky oficiálním netovým diskusím i různým fan klubům vyplouvá na povrch leccos a ta opatrnost, se vztahuje spíše na politická témata.


Rádio Luxembourg byla ve své podstatě pro moji generaci docela nevinná hudební stanice s hudbou, která se líbila napříč světem a i dnes najdeme mezi mladými lidmi jedince, kteří neopovrhnou hudbou zvanou oldies ( rock i pop) z let 60. až 80. Cestu k ní jsem si našel vlastně sám. Vždyť stará rádia byla takovými většími bednami s podsvícenými stupnicemi, kde u každého obdélníčku na stupnici byl nějaký zvučný název města, který v dětském mozku způsobil určité podivení.

Když jsem jednou večer zjistil, že za tajemným nápisem Luxembourg, se skrývá plno krásné hudby a fantastický moderátorský výkon v podobě rychlé angličtiny, tak můj tatík již nemohl jinak, než mi říci, že to je rádio Luxembourg. On ho neposlouchal, protože ta správná hudba byl swing a jazz, a těch ,,pět pitomců s kytarama" tam přeci nemohou konkurovat nějakému orchestru :-))

Dnes již dokáži ocenit i ten swing a jazz, ale tehdy prostě nebylo nad Laxík. Však také netrvalo dlouho a pořídili jsme si roku 1973 první tranzistorové rádio, které mi umožnilo si s oblíbenou hudbou zajít třeba na zahradu a poslouchat  ji při západu slunce místo občas krásného zpěvu ptáků.

Jak vypadalo to rádio, na kterém jsem Laxík až téměř do konce jeho středovlnného vysílání poslouchal ?


Musíte zadat kategorii kufříkové přijímače a vybrat 2827 AB Song automatik


Psal jsem o stanici již ve svém prvním seriálu :


Kdo to nezažil, tak neví. Stanice vysílala z Lucemburska takovým výkonem ( 1 200 kW), že byla bezpečně slyšet od Atlantského oceánu po Ural a od Norska po Alžírsko. To jste nejlépe poznali z rubriky Dopisování. Sice jsem to už v roce 1990 neměl za potřebí, protože jsem měl od dopisovatelek plno pohledů, ale když v rubrice v 19.15 SEČ, která byla součástí holandské půlhodinky ( 19.00 - 19.30) plné písniček zazněla adresa jakési Katky z Kamenných Žehrovic u Kladna, tak jsem do toho šel.

Vždyť jsem byl dlouholetým posluchačem. Nejprve jsem tedy napsal Katce, která mi všechny mé domněnky potvrdila, a pak už nezbývalo, než napsat do redakce rádia, čekat na odpověď, na odvysílání adresy a nakonec i na nabídku dopisovatelů. Na obrázku výše je odpověď z redakce, kde mě upozorňují, kdy bude adresa odvysílána, abych si onu vyjímečnou chvíli mohl nahrát na audiokazetu.



Když se budete s někým bavit o slavném  Laxiku, tak si většina lidí hlavně pamatuje to slavné anglické vysílání od 20 hodin našeho času, které končilo ve čtyři hodiny ráno lucemburskou státní hymnou a bylo plné hudebních skladeb a dobových výkonů hvězdných moderátorů, které ještě prolínaly takzvané jingly. Na netu je toho dost. Zkuste třeba adresu ....

https://www.youtube.com/results?search_query=radio+luxembourg

Tam se snad dá něco vybrat.

To holandské vysílání bylo od pondělí do pátku v čase 19.00 - 19.30 a v neděli od 18.00 do 19.00, což se v zimě už nechalo slušně poslouchat. Jak vypadalo ? Jak moderoval a jak vypadal muž, který mi odpověděl na moji žádost o odvysílání adresy do éteru ?

Také jsem našel konečně zase nějaký záznam. Mimochodem, úvodní znělka vysílání byla asi tou nejimpozantnější znělkou, jakou jsem kdy v rádiu slyšel, ale žel bylo její ukončování s léty všelijak upravováno a někdy ta paráda nevyzněla tak, jak bych chtěl.

Na tomto záznamu jsou ty půlhodinovky dvě za sebou, je plná zase úplně jiných jinglů, které mi někdy připadají snad ještě divočejší, než ty anglické a najdete tam i tu rubriku Dopisování. To druhé provedení úvodní znělky asi po 30 minutách je už vydařenější, ale není to už ono, jako roky předtím.

https://www.youtube.com/watch?v=ZS6_tkpAMPg&t=251s


Nebudu to tedy již zdržovat a jdeme k tomu nejdůležitějšímu. Nechme za sebou už celou historii, kterou jsem tu v množství článků již zmínil. Jakou mám nejnovější zprávu ?

Považte, že existuje na netu stanice Radio Luxembourg Memories, která dává pořady s historickým vysíláním hudebních bloků !

To prostě není jenom oldies hudba, jako někde z média bez moderátorů. Tam je právě to, co dělalo Laxík Laxíkem. Tam je ta dobová atmosféra. Jen je škoda, že playlist ukazuje minulost. Co se hrálo za blok před hodinou, co se hraje nyní. Žádný program do budoucnosti, který by řekl, že teď bude třeba rok 1977 a moderátor Tony Prince. Navíc mám sice internetové rádio, ale tam stanice spíše ubývají a nelze přidávat ty, co nemám v seznamu pod jednotlivými státy.

https://onlineradiobox.com/lu/luxembourgmemories/?cs=lu.luxembourgmemories

Vlastně vám nabízím věci, které ani sám z výše jmenovaných důvodů neposlouchám, ale pro pamětníky to je rozhodně veliká událost. Mladí lidé si zase mohou udělat obrázek, jak vypadá hudební stanice, kterou pamětníci považují za kultovní a nikdy nepřekonanou.

Aktualizace 17.20:

  Teď to tedy poslouchám a je tam nějaký blok z 20. dubna 1969. No, to jsem ještě posluchač nebyl, ale brzkou budoucnost to už nezapře. I nějaké singly už člověk zná. Co se týče toho holandského vysílání, na které jsem tu dával odkaz. To je tak někdy z roku 1991, už se hrála od Queen skladba Scandal, což je z Miracle 1989. Je tam málo jinglů, skoro vůbec a spíše takové poklidnější skladby, které ani nejsou krácené. To jsem už ani moc neznal. Nevím, že dlouhodobě z této půlhodinky nelze skoro nic sehnat. Kdysi existoval web jednoho Estonce, kde bylo hodně nahrávek i z tohoto vysílání, ale to už je snad 15 let. Zrovna se hraje Elo, ale tuhle už jsem dlouho neslyšel :-).

Pohodový první víkend po náročném prvním pracovním týdnu!

2 komentáře:

  1. Dík za ten nápad! V šedesátkách jsem vyrůstal, ale na Laxík už jsem skoro zapomněl. A jelikož občasná chvilka nostalgie je moc príma, jdu si to poslechnout. K.

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem rád, že jsem někoho motivoval :-). Tak ono to na pravidelné poslouchání není. Zoufale chybí program. Také jsem se trefil jednou do 30 minut rozhovoru moderátora se členem skupiny Beatles. Jindy to zase bylo několikahodinové vysílání s Elvisem Presleyem. Pamatuji si, že jsem se opravdu jednou dne 16.8. 1977 divil, proč ho pořád hrají a poměrně rychle jsem věděl asi proč. Prostě ten den zemřel. Když je však štěstí, tak člověk trefí nějaký ten normální den z let 1960 - 1992 a může si připomenout i málo hrané skladby prokládané výkony moderátora. Samozřejmě to občas trošku unikne signálem, ale pořád dobré.

    OdpovědětVymazat