neděle 19. února 2023

Krásná služba před začátkem sezóny, která se může hodit, nebo i jen potěšit. Mšeno má nové stránky. Bestseller je vážně bestseller, aneb bomba pro výletníky. Vychází kniha Židé na Mělnicku. Výstaviště v Lysé n.L. aktuálně.

 


Ani jsem nečekal, že tolik lidí v tak krátké době zaujme článek o digitálním rozhlasu, který jsem zrovna moc šťastně nepojmenoval.

http://soutok.blogspot.com/2023/02/zacatek-tydne-zastihl-nove-i-stare.html

Jenže, ono není lehké pojmenovat něco, kde chcete čtenářům vysvětlit, proč vás daná věc zajímá, co všechno se momentálně děje - neděje důležitého a ještě psát o parádním úkazu, který radostně zaskočil nemálo nových majitelů digitálních přijímačů.

Ovšem, nelze usnout na vavřínech a nechce se mi také skončit o víkendu u jednoho článku. Někdy třeba ano, ale většinou ne :-). Věcí je kolem nás tolik, že si člověk uvědomuje, že některé již asi někdy viděl, ale už zase poněkud zapadly do zapomnění, ač byly moc fajn. Koukám občas na dění ve Mšeně a myslím, že už je na čase se zmínit, že mají ve Mšeně nové webové stránky.

Každá změna nese určité riziko, že se někomu nebude líbit. Osobně jsem vždy oceňoval, že se náš severovýchodní soused v našem okrese snaží působit tak, jak se na bránu do CHKO Kokořínsko-Máchův kraj sluší, bojuje za lokálku, přichází s aktivitami pro veřejnost a důkazem je i význačný odkaz  na téměř pro mnohé zapomenutou službu. Mšenu tedy děkuji za dnešní nápad na téma. Mimochodem, považte, že místní krásná starobylá škola stále ještě shání člověka na úklid. Něco je špatně. Ale, pojďme zpět k téma.

Objevil jsem tak zřejmě znovu fantastickou službu, kde se můžete virtuálně dívat na své město, zavítat na náměstí, třeba i do kostnice, nebo do TIC,  a takových míst, která můžete po celém světě navštívit tam jsou mraky. Každých několik vteřin prohlíží nějaké snímky návštěvník. Milé i  velmi užitečné při turistických návštěvách nejen jiných měst, ale i dalších míst.

https://www.virtualtravel.cz/melnik/letecky-pohled


Nedávno jsem tu představoval několik publikací, které ocení zejména turisté, výletníci a všichni, kteří mají vztah k této krásné zemi s nádhernou krajinou. Dnes jsem již schopný recenze. Opravdu to jsou bestsellery. Autor Jan Hocek obchází celou republiku po jejich hraničních hřebenech v asi 20 - 25 km dlouhých denních etapách, doporučuje ze své zkušenosti způsoby i místa stravování i ubytování a hlavně je každá kniha ilustrována krásnými barevnými obrázky věhlasných míst, která jsme mnozí v minulosti  některá navštívili. Nechybí ani výhledy na okolní kopce a pohoří.

Samozřejmě, že ne všude jsou kopce a hory. Publikace je unikátní i tím, že se autor nedrží striktně někde až masově navštěvovaných hřebenových pasáží, ale klidně odbočí na méně slavné a poklidné trasy, pokud se mu zdají krásnější, nebo i vystoupá po neznačených cestách na vrcholy kopců, kam značky případně nevedou, pokud místo stojí za návštěvu třeba i kvůli genius loci a rozhledu do kraje.


Jednou z věcí, která mě také tak trošku zajímá, tak to je migrace  a život Čechů ve světě. Přijde mi až smutné, jak mediálně odbýváme šest ryze českých obcí v rumunském Banátu jedním dlouhým srpnovým vlakem ,, mládeže" na asi čtyřdenní festival do jedné z našich obcí. Vždyť tam žijí lidé, kteří mají vazbu na naši starou vlast a zasloužili by si více pozornosti.


Česká republika je plná různých židovských čtvrtí i krásných židovských hřbitovů a stranou nezůstává ani Mělník. Místní synagoga se sice do dnešních dní nedochovala, ale aspoň se podařilo zrekonstruovat hřbitov.


Nyní tedy vychází literatura, která tu na toto téma v Mělníku a okrese  dosud chyběla a svým způsobem navazuje částečně  tematicky na knížku Květen 1945 na Mělnicku. Vždyť to byli právě Židé, kteří byli nejpronásledovanější skupinou obyvatelstva ve 2. sv. válce.


Na závěr tu mám ještě program na nejbližší výstavy v Lysé nad Labem.

To je dnes vše. Pěkný zbytek víkendu a úspěšný vstup do 8. týdne.


Žádné komentáře:

Okomentovat