neděle 5. června 2022

Sobota s datem 11. června vás zve hlavně na krásná auta i další možnosti do Lobče, ale také na místní oddychový folklórní festival Mělnický Vrkoč. Noc kostelů. Jaké další akce přijdou potom ?

 

Přátelé, konec května a začátek června jsem v minulých nedávných letech zaznamenal, jako jeden velký dlouhý svátek krásných automobilů a motocyklů. Možná si letos myslíte, že jste už všechny ty krásné motocykly i krásná auta viděli na mělnické náplavce u Labe před více než týdnem, ale to je velký omyl.

Tak ano, ale motorismus je tak široké spektrum, že to chce jednou za čas, se podívat na trošku jiná auta a v Lobči to má vše zase úplně jiný rozměr. Akci totiž dominují především anglické sporťáky z 60. a 70. let.


Mám tu pro vás nejprve odkazy na články ze dvou starších ročníků.....



....., a pak se můžete podívat, jaké stroje jsou letos přihlášeny ....



Akce se dá krásně spojit s celou řadou dalších zájmů. Je velkou škodou, že se již ve Mšeně nekoná akce Na Kokořínsko s párou, která probíhala ve stejný den a zájemce se tak mohl na severu okresu těšit v teplém počasí na silný krásný a přitom oddechový tandem dvou krásných programů.

I tak však není třeba smutit. Na Vrátenské hoře se nalézá krásná rozhledna s přepychovým výhledem. V Nosálově můžete obdivovat architekturu památkové vesnické zóny, nebo si dokonce sejít do údolí Skalského (Strenického) potoka k Suchému mlýnu ve skále. Lobeč vás zase zve k posezení v areálu pivovaru, nebo k návštěvě hezkého Muzea Eduarda Štorcha, které vzniklo v prostorách bývalé staré školy a kromě exponátů zde můžete shlédnout i zajímavé dokumenty.


Pokud máte zájem, tak můžete vyměnit konzumaci zlatavého moku v areálu pivovaru, či ve dvoře zámku při akci za návštěvu krásných sklípků pod zámkem s konzumací vína. V neposlední řadě tu máme nedaleké Mšeno s proslavenou cukrárnou i známou restaurací na náměstí.

Není třeba dodávat, že jen nedaleko odtud je příjemné údolí Debř, městské lázně, populární skalní Bludiště a hezký výhledový bod na Bezděz, Ještěd i Krkonoše najdete také v ulici za místní ZDŠ. V čase akce si tak díky těmto možnostem můžete naplánovat doslova super akci.


Mělnický Vrkoč se po Covidu- 19 zatím jen nesměle rozjíždí. Kdo jste se trošku namlsali návštěv zahraničních folklórních souborů, tak se letos musíte spokojit pouze s tuzemskými soubory, ale to rozhodně neznamená, že by akce měla být nějaká horší a méně pohodová.


Těšme se na soubory, které k nám na Mělník přijedou zahrát z nejrůznějších koutů vlasti, aby nám předvedly své krásné kroje i jejich lidovou muziku. Ale , stejně mi odpusťte ten snímek ...


.... temperamentních španělských tanečnic v opravdu krásných a  neskutečně drahých krojích :-).

A teď si vyberte, jak to všechno zkombinovat, když na vás také čeká třeba ještě důležité jízdní kolo, výlety a turistika. A aby toho nebylo málo, tak další víkend je toho opět moc. Ale s tím se již musí každý dle zájmů a možností poprat sám.

Hezký zbytek neděle a snad se brzy zase dostanu i k programu RMM, neboť k nám 16.6. přijede sám Jan Lucemburský. Kam ? Do parčíku za kostelem sv. Ludmily.

Ještě jsem rychle vzpomněl na Noc kostelů dne 10.6. ...







VLL Lysá nad Labem.



Žádné komentáře:

Okomentovat