pátek 24. června 2022

Rádio je skvělou hračkou nejen do nepříjemné mlhy a mrazu, ale také do těch nejteplejších dní. Tak zní 300 km vzdálený vysílač FM Rádio Salzburg, když přijdou podmínky. Jak jsem chytil FM z ostrova Madeiry.

 


Když se řekne slovo radioamatér, tak si řada lidí představí člověka, jehož vášní je sedět někde doma u vysílačky a pokoušet se navazovat na nějakém amatérském pásmu spojení s podobně praštěnými kolegy  obvykle z celého světa. Když se jim to podaří, tak chtějí mít nějakou památku, kterou může být samozřejmě nahrávka spojení, ale mnohdy také takzvaný QSL lístek.

To je taková pohlednice, kde se klade důraz na nějakou obvykle barevnou reprezentaci daného státu, vlastní značku radisty, ale také na rubové straně lístku na datum, mezinárodní čas spojení v UTC, kmitočet, vzdálenost spojení, či značka radiostanice a použité antény. Hlavně jde tedy o takový milý písemný doklad o vzájemném spojení, kterému se říká  anglicky QSL card. 


Jenže, ono je to radioamatérství neskutečně široký obor, a i když jsou nahrávky populární stejně tak, jako třeba  fotografie displeje přijímače s ulovenou stanicí, tak i tady se občas objevuje touha po QSL card. Je to kategorie lidí, která nenavazuje žádná vzájemná rádiová spojení, ale snaží se naladit vzácné stanice, či vysílače pro dané pásmo.

Těmto lovcům běžných rozhlasových stanic, se říká Dixeři, nebo také Dixmeni a někdy loví i jenom tak s teleskopem, který je součástí rádia samotného a umožňuje to tak bezproblémově provozovat toto hobby i na cestách. Zatímco dříve býval Dixing specialitou DV, SV a především KV ( vlny dlouhé, střední  a krátké) za přispění externích antén a lovci tak měli možnost slyšet třeba i stanice z druhé polokoule, tak zejména v 80. letech se začal lov i na vzdálené stanice v pásmu FM ( VKV, velmi krátké vlny). V době docela nedávné, pak přibylo pásmo DAB+ .

Tato dvě pásma sice nemají ty úžasné dosahy na jiné kontinenty, jako KV a ani po Evropě, jako SV, ale mají zase zcela jiná kouzla. Především není často třeba čekat na to, co posloucháme, protože v případě FM se mnohdy zobrazí při dobrém stereosignálu i takzvaná RDS,což je vlastně zobrazení poslouchané stanice. Jinak ovšem existují seznamy, programy a v poslední řadě si na údaje počkáme a při troše štěstí se je dozvíme.

To platí pro stanice na FM, kde se ty soukromé komerční stanice hlásí každou chvíli a ty celostátní obvykle téměř vždy v celou hodinu a mnohdy i v půl. Jednoduché je to i v pásmu DAB+, kde rovnou lovíte celý multiplex. Pokud se vám opravdu  i s číslem kanálu zobrazí na displeji, tak jste doma a máte i velkou šanci, že celá řada stanic tohoto muxu bude prostě hrát. Tady neexistuje stav dobrý - horší- špatný- nic, jako u FM, ale rovnou jen možnost ,, kvalitní ano, nic". Pokud není zrovna dobrý signál, tak ta kvalita vypadává přímo do stavu nic.


Zejména mrazivé mlhy utvářejí v atmosféře takové neviditelné trasy, které dopřávají příjmu vzdálených stanic i muxů v pásmech FM i DAB+, které by se daly zařadit do dvou kategorií. Něco se totiž v těchto podmínkách poměrně objevuje často a jindy dojde k situaci, kdy přijde něco, co už se třeba nikdy neobjeví. Do první kategorie můžeme zařadit stanice FM i multiplexy z Dolního Rakouska, nebo z Bádenska- Wurttemberska. Ostatní vzdálené úlovky patří spíše do kategorie druhé a jde o náhody.

Ani léto však není nezajímavé a navíc přináší jeden zvláštní jev, který kouzlí na pásmu FM. Pásmo DAB+ sice není ještě tak amatéry prozkoumané, ale již se podařilo například v srpnu ulovit multiplex z francouzské části Švýcarska, nebo tu byla i letní Belgie a tuším, že z Děčínského Sněžníku i Švédsko.

Vyprávění o troposféře a různém šíření vln je dost složitá záležitost, ve které nemají ani pořádně jasno ti, jenž této situace využívají ....


Ostatně, mnozí z nás umí něco ovládat, ale pokud bychom měli vysvětlit, jak daná věc funguje, tak už to bude horší.

Můžeme si však pamatovat, že v létě při teplotách nad 30°C vzniká vysoko ve vzduchu vrstva označovaná, jako vrstva Es., která může způsobit, že přestáváme slyšet místní stanice a odrazem od ní naopak můžeme nějaký čas slyšet na FM stanice vzdálené zpravidla 600 - 2500 km. Bohužel není vždy pravdou, že všechny teplé dny nám toto dopřejí a stává se to málokdy. Obvykle to poznáme podle toho, že se nám signály jakoby houpou, zesilují, zeslabují, vydávají všelijaké kvílivé zvuky a  v nejlepším případě, se třeba jen na pět minut, ale také na půl dne, nebo na celý den objevují exotické stanice.

Psalo se 16.6. 2015, když se pozdě odpoledne na frekvencích 96.7 MHz a 98.5 MHz náhle ozval fotbalový zápas mezi Portugalskem a Itálií. Vysílání bylo téměř v místní kvalitě, ale RDS to nedalo. Tak dlouho jsem pátral po internetu a zvažoval možnosti, až jsem opravdu objevil webové stránky portugalského rádia Antena 1, kde měli ten den v programu  v danou dobu i onen fotbalový zápas.

Pomáhal mi i můj pomocník 



Ba co víc. Nejen, že jsem tedy objevil, že se jedná o stanici Antena 1 RDP, ale když jsem prohlížel list frekvencí, tak se ukázalo, že obě výše zmíněné frekvence, které na Mělníku hrály byly z vysílačů na ostrově Madeira. Pokud si zadáte pozici obou vysílačů na ostrově, tak zjistíte , že je mezi místem vysílače a příjmu v průměru 3 200 kilometrů. Fantastické pro FM !! Bohužel jsem tehdy nenahrál videosekvenci a neměl jsem jim co poslat. Mohl třeba být, ale také nemusel pěkný QSL lístek.

Později jsem zažil něco podobného s Alžírem, ale ten už je podstatně blíže.

Kdo z vás někdy sbíral pohledy z naši krásné vlasti, nebo si v rámci dopisování přidal do sbírky i pohledy ze zahraničí, tak se ani nediví, že se mohou objevit touhy získat i nějaké ty QSL lístky, byť nemusí být hlavním zájmem této sběratelské činnosti.

Povzbuzen nedávným úspěchem v příjmu DAB+ z Bádenska, kdy ke mně opravdu dorazil QSL lístek, jsem se rozhodl, ž zřejmě zvýším na tomto poli aktivitu. Za pokus člověk nic nedá.


Vrstva Es na můj přijímač na Mělníku již dlouho nedosedla, a také jsem se dlouho nesnažil, ale toto úterý 21.6. ve 20 hodin našeho času, se mi podařilo na frekvenci 94.8 MHz zachytit Rádio Salzburg, které vysílá s kopce Gaisberg ( 1287 m.n.m.), jenž je vzdálený rovných 300 km od mělnického zámku.

Stanice tu bývá k zachycení vzácně v zimě a snad ještě vzácněji, než na frekvenci 98.5 MHz stanice Bayern 3 z alpského 345 km vzdáleného vrchu Wendelstein ( 1838 m.n.m.) Zatímco Bayern 3 z alpské frekvence tu bývá občas k zachycení i v létě, kdy převálcuje místní vysílání Čro-Vltava, tak Salzburg v létě jsem tu ještě neulovil.

Tentokrát jsem nahrál ukázku zrovna vysílané hudby a kus zpravodajství. Můžete si tak udělat představu, co asi takový lovec prožije, když se to vše signálem hýbe a jde to atmosférou ze slušné dálky. To vám zaručené internetové vysílání nedá. To je nuda a žádné dílo přírody, ale pokud chcete tu hudbu opravdu poslouchat, tak je samozřejmě netové rádio v takových případech nezbytnost.


Proč jsem také tu ukázku ještě nahrál ? Rádia mají své boxy, kam si třeba můžete napsat o písničku, nebo něco ohodnotit, ale už tam nedostanete fotografii, nebo dokonce nahrávku. Někdy vám i e-mail odmítá neuvěřitelně malý soubor vzít a hlásí nedoručitelnou zprávu z důvodu velikosti. Přitom chcete samozřejmě zkusit zaslat nějaký důkaz o příjmu a třeba i dostat onen QSL lístek.

Samotní dixeři jsou mnohdy u těchto běžných stanic skeptičtí, ale vyjít to může třeba tak, jako se mi to podařilo kdysi v Bavorsku, či nedávno v Bádensku. Prostě zkusíte vřadit do e-mailu odkaz na web s nahrávkami. Vím, že to všechno úsilí může být k ničemu, ale mám to štěstí, že už jsem si dávno převážně zvykl, že věci dopadají  poněkud jinak. Když jsem se třeba nedávno vrátil z Lobče z překrásné výstavy veteránů a anglických sportovních aut ....


...., tak jsem si také malinko myslel, že by to mohl snad třeba i někdo sdílet, když to bylo tolik fotek z takové pěkné akce. Takže co ? Proč to všechno nezkusit  dát dohromady ? Vždyť člověk vlastně pořád něco, nebo někoho jakoby testuje :-). Hezký víkend !





Žádné komentáře:

Okomentovat