sobota 25. června 2022

V mělnickém muzeu straší. Nevěříte ? Přijďte se podívat. Po opětovném vydání knížky Pověsti Kokořínska, Mšenska a Podbezdězí přichází nová publikace na podobné téma, ale i z Kralupska a Neratovicka. Další zajímavé tituly.

 


V MĚLNICKÉM MUZEU STRAŠÍ! NEVĚŘÍTE? PŘIJĎTE SE PODÍVAT…

Výstava Kokořínská strašidla – Regionální muzeum Mělník – malý sál a sklepení 23. 6. – 28. 8. 2022

Mělnické muzeum po celé léto obývají Kokořínská strašidla. Výstava, která byla zahájena 23. 6. je inspirovaná publikací Pověsti Kokořínska, Mšenska a Podbezdězí, kterou muzeum znovuvydalo ve spolupráci s MAS Vyhlídky v minulém roce.

 Na sto čtyřicet pověstí, příběhů i drobných zmínek z historie usilovně vyhledali, vyslechli a sesbírali před více než 25 lety Jiří Zubík a Josef Houžva. Na výstavě v malém sále a muzejním sklepení vystupují z tajuplných příběhů strašidla a pohádkové bytosti obývající kokořínské lesy, louky, rybníky i mokřady a zejména podhradí Kokořína i vzdálenějšího Bezdězu.

 Těší se na Vás Kokořínský vodník, bílá paní z Hradska, skřítek ze Slatinného vrchu, loupežník Klempera či Pacifikus ze Skalska... Prezentace vznikla ve spolupráci s Kočovným muzeem strašidel z Plzně a má inspirovat k návštěvě pověstných míst malebné kokořínské krajiny. Muzeum vyhlásilo také facebookovou soutěž, ve které sdílí fotografie muzejního vodníka Brčounka, který navštívil své strašidelné kamarády v jejich příbytcích.

 Úkolem soutěžících je poznat lokalitu a nasdílet vlastní fotografie z letních výletů. Výherce získá oba díly pověstí a občerstvení v muzejní kavárně. V červenci totiž vychází další publikace Pověsti Mělnicka, Neratovicka, Kostelecka a Kralupska.

Výstava Kokořínská strašidla však není jediným popularizačním počinem, který Regionální muzeum Mělník připravilo. Ve spolupráci s Muzeem Mladoboleslavska vzniká projekt, jehož cílem je přiblížit mnohdy se prolínající, leckdy polozapomenuté osobnosti, minulost, pověsti a zajímavosti obou sousedících regionů Mělnicka a Mladoboleslavska.

 V budoucnu se milovníci regionu mohou mj. těšit na meziregionální pátračku, odborné exkurze, akce pro rodiny s dětmi, či turistické aktivity.

 Prvním výstupem bude exteriérová výstava Pověsti Kokořínska a Podbezdězí, která bude zahájena ve Mšeně na náměstí v pátek 8. 7. v 18:00 hodin. Při slavnostním otevření na Vás čeká nejen dramatické čtení vybraných pověstí, ale také osobní setkání s oživenými postavami z jejich stránek. Těšit se můžete i na interaktivního průvodce, který Vám bude dobrým pomocníkem při Vašem letním putování za poutavými příběhy zdejšího kraje.

-rmm-


Titulní stránka knihu doslova prodává  Je to první věc, která nás praští do očí a může nás zaujmout. Druhou věcí je pak cena a otázka : ,,Kam já ji jenom dám ?" Někdy si i čtenář řekne, zda už toho nemá k téma dost, ale ty titulní stránky celé knihy, tak to je pastva pro oči. A co tedy k téma více ?

https://www.dobre-knihy.cz/ceskem-od-severu-k-jihu-stezka-stredozemim-600781.html?gclid=CjwKCAjw5NqVBhAjEiwAeCa97ZwRqMYVoiJlQU0UPN34cjHtubat6H-1E7nst_PdMnEEFrBCjuxg3RoC_3AQAvD_BwE



A příště se snad již můžete těšit na reportáž z velmi deštivého Mělnického hroznu, který byl prověrkou sil fyzických i morálních.

Hezký zbytek soboty !

Žádné komentáře:

Okomentovat