pátek 17. června 2022

Cyklisté pozor ! Servisní stanoviště již i v centru města Mělníka. Výstava Jan Jindřich Lucemburský. MJ50, nebo festival piva v Neratovicích. Připravte se na Hrozen. Hlášené akce pro Mšeno a okolí až do konce roku.

 


Jednou z nejdůležitějších věcí života jsou pro člověka nohy. To ostatně vidí každý, kdo v nějaké krásné krajině potká vysmáté a dobře naladěné seniory, kteří kráčí poměrně rovným krokem k dalším příjemným cílům. Jsou důkazem toho, že náš vlastní pohyb v nám příjemném prostředí dělá pro zdraví člověka a jeho pohodu hodně moc.

Nohy jsou důležité také k tomu, abychom si mohli užívat i druhou radost našeho dalšího pohybu, která je rovněž prospěšná pro naše zdraví. Abychom si mohli užívat rekreační cyklistiku, tak opět potřebujeme nohy.

Řada lidí si myslí, že relax může najít třeba i za volantem osobního vozu, nebo ve veřejném dopravním prostředku a budou mít do jisté míry i pravdu, ale kdo používá v cílové fázi výletu nějaké poznávací akce nohy, tak ví, jak moc by byl člověk bez nich ochuzený o spoustu příjemných věcí.


A protože zřejmě nejsem sám, kdo sdílí tento snad většinový názor, tak je dnes již celá naše republika, ale i jiné vyspělé státy protkána hustými sítěmi cyklotras. Rekreační cyklistika se neuvěřitelným způsobem změnila a musím říci, že jsem vlastně členem generace, která prožívá celou její proměnu.

Kdo by si ještě před 30 lety dělal nějaké problémy ? Chceš na kolo ? Buď rád, co máš, sedni na to a jeď po nějaké pokud možno málo frekventované silnici někam.

A dnes ? Celá paleta návrhů na různé výletní trasy. Široký výběr prodeje kol, opravny kol, cyklotrasy, cyklostezky, restaurace na trase, hotely, pensiony, půjčovny kol, prodejny bezpečnostních přileb, cykloatlasy  a nakonec i třeba takovéto servisní stanice, kde si můžete dohustit pneu, nebo něco dotáhnout, opravit na kole apod.

Sice bychom měli sebou vozit nějaké to nářadí a lepící sadu pro pneu, ale kolik z nás to dělá ? Ono je často lehčí věřit, že se nic nestane, a že se nějak domů dostaneme, nebo aspoň někam k vlaku. Na druhou stranu, se dnes řada lidí vydává i na několikadenní cyklistické akce, a pak může být setkání s takovýmto servisním stojanem třeba i jen psychickou podporou.

Ti sice již dost pravděpodobně nějaký servis sebou vezou, ale vždy můžete u takovéto stanice objevit něco, co třeba oceníte. Zatím jsem viděl pouze jakési levné garážování jízdních kol na nádražích větších měst v podobě obvykle cyklistických věží, nebo placené cyklistické půjčovny, které vám kolo půjčí a můžete jej odevzdat i jinde, ale s tímto typem servisu, se setkávám snad prvně a zrovna v našem městě.



Sám od sebe bych ho nenašel, ač zřejmě informace byla v měsíčníku Mělnická radnice, a jak se říká, tak doma nám to může být určitým způsobem zřejmě jedno, ale je dobré vědět, že už i takové služby jsou a nejen pro stále populárnější elektrokola. Jen by bylo možná dobré, aby i takováto zařízení nalézala své místo v různých mobilních on-line mapách a možná, že tomu již tak je.


Aktualizace 21.6. v 18 hodin : Mělník má ještě další dvě servisní stanice. První je na Labské cyklostezce u starých lázní. Druhá je u autobusového nádraží.

Zdroj Týdenní zpravodajství - 25. týden.



Jak jste se mohli posledně dočíst, tak jsem včera odpoledne již neměl čas, se více zdržovat na vernisáži výstavy o mělnickém rodákovi Janu Jindřichovi Lucemburském, ale již jsem to napravil a panely si prohlédl :-). Nemyslím si však, že je zrovna správné, aby po čas výstavy byly o tomto mediálně šířeny nějak podrobněji informace o této osobě.

To pak vůbec některé lidi nenutí k tomu, aby se šli na probíhající výstavu podívat a panely tam jenom tak bez povšimnutí stojí. Navíc to ani nemusí hledat nikde na netu, když je to někde naservírováno. Ale, ono je to těžké. Přijde jen ten, koho to opravdu zaujme.


Vzpomínám na začátek 90. let, kdy jsem velmi litoval, že doma nechytím televizní program OK3 z Milovic, kde kdysi vysílala malým výkonem televize pro tamní armádu SSSR. Tehdy ( začátkem 90. let) šlo o propracovaný vzdělávací jazykový program. Chceš umět anglicky, francouzsky, německy, nebo španělsky ?  Jednoduché. Za prvé: Vyber si vhodnou denní dobu pro učení a jazyk. Za druhé: První hodina celý týden stará lekce a druhá hodina nová lekce. Za třetí: Po týdnu se to prostě posunulo, a tak běžela každá lekce 14 dní.

Jenže to bylo takové řízené učení zdarma, a když už potom měl někdo platit nějakou výuku, nebo kupovat vzdělávací CD pro domácí PC, tak už se do toho nikomu moc nechtělo. Naštěstí s přibývajícími lety získávala mládež ve školách slušné základy.

A dnešek ? Pokud uznáte za vhodné, tak si stáhnete do mobilu nějakou apku a vaši mluvenou češtinu to přeloží do nějaké formy vybraného jazyka z mnoha.


Prý nás čekají pěkná horka. Dnešek ještě jde, a když sluníčko takto krásně osvítilo růže, tak jsem neodolal. Koukal jsem, co že je za výstavy v Lysé nad Labem, a to prostě neuhádnete.

Od 16.6. do 19.6. například Růžová zahrada. Prostě celostátní výstava růží, zahradních květin a zahradnické trhy.



Dnes večer je tedy ten skalní byt ve Lhotce pro děti, jak jsem včera připomínal. Kdo máte malé děti, tak program třeba pro vás.

Musím sem ale dát znovu MJ50. To je prostě zvučná akce, která tu je již neuvěřitelných 29 ročníků !

Nejsme zrovna moc zvyklí jezdit do Neratovic, ale vězte, že je tam zítra pivní festival.

https://www.facebook.com/FestivalPivaNeratovice


Pomalu už se nám blíží Mělnický hrozen, který je takovou příjemnou návštěvou naší domoviny a zároveň i určitý trénink na blížící se dovolené. To je dnes vše a pod obrázek si ještě zkopírujeme dění ve Mšeně a okolí, byť je tam nyní cesta poněkud zdlouhavá, ale zase krásným údolím. Nicméně je tu také možnost, se na jízdenku PID projet lokálkou.


Kalendář akcí pro Mšeno a okolí.


18.06.2022  Bohoslužby ve skalách
25.06.2022  XV. jízda Kokořínskem
25.06.2022  Plovárna 2022 - festival country, folku a bluegrassu
08.07.2022  Pověsti Kokořínska a Podbezdězí - venkovní výstava
16.07.2022  Kokořínský triatlon
16.07.2022  Historická vycházka Po stopách Cinibulkových "Časem zpět o 100 let"
23.07.2022  Letní výstava drobného zvířectva
20.08.2022  IX. setkání motocyklů ČS výroby ve Mšeně
28.08.2022  Mšenská 50
28.08.2022  Kokořínské roklinky
04.09.2022  Setkání s loutkami u Hlovecké studánky - divadlo a tvořivá dílnička
18.09.2022  Zavírání šoupátek
28.10.2022  Běh Debří
11.12.2022  Běh Boudeckou roklí
17.12.2022  Vánoční hostina pro zvířátka
21.12.2022  Zpívání koled na náměstí


Žádné komentáře:

Okomentovat