středa 1. června 2022

Další víkend před námi. Oslavy 100 let SDH Mělník-Blata. Vzpomínka na 90. výročí. Program mělnického muzea na červen i program VLL v Lysé nad Labem. Tak vypadá rádio Signál v barevném DAB+ přijímači, aneb co se změnilo v programu rádia.

 

Slavnostní pochod hasičů  SDH Mělník-Blata čtvrtí  u příležitosti 90. výročí od vzniku organizace.

Lidé mají v mnoha případech jednu věc společnou, ač si to někdy ani neuvědomují a nepřemýšlí o tom. Týká se to tváří známých z televizních obrazovek, které poskytují rozhovory moderátorům pořadů i docela obyčejných mnohdy nenápadných anonymních lidí. Co to je ? Jsou to naše cesty do minulosti.

Někdo se jede podívat do míst, kde strávil dva roky vojny, jiný zase tam, kde studoval nějakou školu, nebo učební obor, ale asi nejvíce to táhne tam, kde jsme vyrůstali a nemálo je i těch, kteří si přitom připomenou uvnitř sebe, že třeba také byli členy nějaké té organizace, nebo i rádi narazí na ještě nějaké ty známé tváře. 


I pocity jsou jiné ,když někam chodíte téměř denně, jinam přijdete jednou za čas a vidíte, jak se vše za ta desetiletí změnilo a někde jste dokonce třeba i po mnoha letech. Blatečtí hasiči slaví v sobotu stovku a já až neuvěřitelně ještě pořád píši tady na Soutoku články. Komické je i to, že když jsem před 10 lety fotil tyto fotografie, tak jsem si tak říkal : ,, Co asi tak bude za 10 let ?" Věcí se stalo mnoho, ale je nyní poměrně reálné, že sem třeba možná zase přinesu nějaké ty nezvyklé slavnostní záběry z ulic, kterými jsem se v životě něco nachodil, byť už to dnes na sociálních sítích a v médiích žije mnohem více, než tehdy.

Společenské akce mají s přibývajícími lety ještě jeden náboj. Nepochybně je pokaždé hodnotíme a přemýšlíme, co nám daly a jak se nám líbily, ale jedna věc nám připadá neustále vzácnější. Jsou to ty známé tváře z dávnějších let, kterých je s přibývajícími léty méně a méně. Není ani tak důležité, zda se při rozdílnostech našich životů a zájmů s někým zastavíte na slovo, ale mnohdy jsme rádi, když vůbec někoho známého ve víru života vidíme a třeba si jen vzájemně pokyneme.




Některé věci jsou pro život potřeba stále. Zde vidíte za blateckou hasičárnou soutěží se bavící mládež, z níž někteří jedinci možná budou jednou profesionály, jiní zůstanou členy dobrovolných útvarů a další se budou v životě věnovat mnoha jiným činnostem



Protože dnes začal červen a zrovna mám chuť se podívat, jaký je program RMM na tento měsíc, tak jsem se rozhodl nečekat na jeho obvyklé zaslání e-mailem a trošku jsem na věci zapracoval sám. 



Také můžete s dětmi vyjet do Lysé nad Labem, kde je tento víkend vyhrazený výstavě firmy Lego.

Už je to hodně let, co se na městských autobusových linkách našeho města objevila reklama na mladoboleslavské rádio Jizera, které mělo zpravodajsky také pokrývat náš okres. To se později přejmenovalo na Signál rádio a ačkoliv byl v našem městě leckde slyšet i mladoboleslavský kmitočet 105.7 MHz z vysílače Mladá Boleslav - Chloumek ( neplést s mělnickým bývalým vysílačem Chloumek), tak se zrodila mělnická frekvence 107 MHz.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vys%C3%ADla%C4%8D_Chloumek_(vrch_Kn%C4%9B%C5%BEsk%C3%BD)

U nás byl vysílač snad prvně umístěný na střeše panelového domu na Pražské ulici poblíž hřbitova, ale nyní je zaručeně dle netu umístěný na budově hotelu Ludmila. Také frekvence se změnila. Nyní má nižší výkon, frekvence je 99.9 MHz a pokud přijedete například za obec Vysokou, tak již uslyšíte zcela jiné vysílání.


Bee Gees. Populární původem australské trio již zesnulých bratří se nejvíce proslavilo díky filmu Horečka sobotní noci ...

K dalším hitům patří třeba skladby Tragedy, You win again, nebo i sólová píseň Robina Gibba Juliet.

Konečně se změnilo i vysílací schéma. Ještě loni jsme byli zvyklí, že stanice dávala každý pracovní večer estrádní pořad scének a hrály se tu české i zahraniční písničky z 60. až 80. let. Dalo by se říci, že jste tu mohli slyšet písničky Semaforu ( Suchý -Šlitr), Karla Gotta, ale třeba i italské písničky z 80. let.

Letos se program změnil a je hlavně věnován hudbě 80. let.



Italská skupina Ricchi e Poveri  po roce 1981 doslova válcovala nejen českou hudební scénu. K nejznámějším skladbám patří například písně Piccolo Amore, nebo Sara Perché tiamo.

Jako takový občasný lovec dálkových spojení v lepších podmínkách jsem občas na kmitočty nadával, protože mi stanice rušila příjem třeba 196 km vzdálené stanice Bayern Aktuell ( 107.2) z kopce Ochsenkopf, nebo nyní zcela vylučuje za mlhy příjem slavné rakouské stanice OE 3 ( obdoba německé Bayern 3) z kopce Jauerling, ale dnes už jsem nad věcí :-).


Phil Collins. Ať už zpíval se skupinou Genesis, nebo později sólově, patřil k největším mužským ikonám světové populární hudby s mnoha hity. Dnes téměř zapomenutý. Jak jen je ta sláva pomíjivá.

Naopak, od chvíle, kdy jsem si pořídil rádio pro ještě zatím  nepřeplácané pásmo DAB+ s větší možností záchytu zahraničí, než mezi našimi stanicemi na FM ( VKV), tak bylo Signál rádio docela příjemným občasným společníkem.

Nedávno následovalo Signál rádio další soukromé stanice a kromě vysílání v FM pásmu vysílá podobně tak, jako Beat, Frekvence 1, Evropa 2, Hitrádio, Kiss atd. také v DAB + pásmu ( nejkvalitnější poslech bez šumu, kdy stanice buď kvalitně hraje, nebo po úbytku určité hladiny signálu zcela zmlkne).

Pokud jste vlastníkem rádia s barevným displejem, který podporuje službu slade show ( loga rádií, textové informace, tabulka předpovědi počasí na tři dny, pohled do studia, zobrazení hosta, či moderátora etc. ...), tak vám nyní Signál rádio nabízí kromě svého loga obaly LP.


Eurythmics : Populární melodická hudba neméně slavné sólové dráhy zpěvačky Annie Lennox.

Pamatujete, když jsem tu psal článek o tom, co vše lze sbírat ? Že to mohou být i malé levné věci, nebo věci vlastně i zcela zdarma :-). Tady je další nápad. Písničky známe, ale obal vám ukáže, v čem tedy ve své době putovaly na prodejní pulty.



Tina Turner: Ve své době byla jakýmsi ženským protějškem Phila Collinse. Mnohdy považována za nejkrásnější zpěvačku černošského původu se sametovým hlasem. K nejlepším patřily třeba skladby Simply the best, nebo Typical male.

Žádné komentáře:

Okomentovat