pátek 17. června 2022

Čtvrteční odpoledne patřilo historickému průvodu a vernisáži výstavy o Janu Jindřichovi Lucemburském. Fotogalerie s videosekvencí. Strašidelná muzejní noc v pátek ve Lhotce. Mělnická Jizerská 50 již tuto sobotu.

 

Krásné počasí dnes přálo všem, kteří se přišli podívat na neobvyklou vernisáž výstavy o Janu Jindřichovi Lucemburském, jenž byl mělnickým rodákem a bratrem Karla IV.  Ta totiž začínala malým historickým průvodem a mohla v mysli některých lidí vyvolat určitou paralelu vzpomínek na průvody, které se konají v rámci Mělnického vinobraní, ale také například i vzpomínku na průvody u různých jiných příležitostí.

Průvod vyšel z radničního dvora v poměrně příznivých 18 hodin a pokračoval Svatováclavskou ulicí na vyhlídku u zámku, kde následovalo malé pozastavení. Odtud se prosmýkl parčíkem do České ulice, aby prošel bývalou fortnou ( zde prý měla ulice ve středověku název V pytli)  do ulice Jaroslava Seiferta. Odtud se již jen stočil do ulice Kněžny Emmy, aby svoji pouť zakončil v parčíku za kostelem sv. Ludmily, který by měl venkovní výstavu hostit až do 11. listopadu.


Průvod se těšil zájmu veřejnosti a nechyběla i řada fotografů, kteří průvod provázeli až na místo vernisáže. V parčíku pak promluvila k přihlížejícím končící ředitelka RMM paní PhDr. Miloslava Havlíčková a slovo měl i starosta města MVDr. Ctirad Mikeš.

Po několika málo minutách jsem byl nucený akci opustit z důvodu dalšího důležitého programu, ale i tak jsem na akci nafotil několik fotografií a jedno kraťoučké video. Den se tedy vydařil, člověk viděl i řadu známých tváří, a tak už zbývá jen návrat na místo činu do parku a něco si z těch panelů v parku ještě také přečíst :-).

Následující snímky ponechám bez komentáře.




















Abych  šel tedy i zde trošku s časem, tak na prvním plakátu přináším pozvánku na pátek do Lhotky a sobota patří na Mělníku hlavně MJ 50, ale zajet si můžete třeba i do Neratovic na pivní festival, který se tam tuto sobotu ( 18.6.) koná. Červen je měsícem, kdy se neustále někde něco děje.







Žádné komentáře:

Okomentovat