středa 22. června 2022

Již tuto sobotu se jde 39. ročník turistického pochodu Mělnický hrozen. Pozor, železniční přejezd u koupaliště je uzavřen ! Kde zapadá slunce na mělnickém výhledovém obzoru v den letního slunovratu ?


Přátelé, je to tady. Mělnický hrozen každoročně touto dobou láká nejen místní milovníky přírody Kokořínska a turisty, ale máme tu i spoustu návštěvníků z mnoha dalších míst Čech. Letos se tedy jde již 39. ročník a kromě rozmanité krajiny je to i dobrá fyzická prověrka, či trénink před nadcházejícím obdobím dovolených.

Proč píši, že jde o krajinu rozmanitou? Především vede většina delších tras přes obec Vysoká, kde se v první fázi nabízejí výhledy do kraje. Pak na vás čeká romantické Kokořínské údolí, kde najdete i trošku toho chládku a závěr patří kouzelnému koutu Mělníka v polích u čtvrti Blata.

Chodím v posledních letech tento pochod celkem pravidelně a obvykle vyjde i počasí. Nepotkáte tu jen příjemný zážitek z krásné domácí krajiny, ale i známé tváře, nebo případně vzdálené a často veselé i družné návštěvníky akce z jiných koutů vlasti.
 

Pojďme však k faktům. Rozhodl jsem se, že sem nebudu nic kopírovat a ani se vypisovat s vlastním příspěvkem, kde bych stejně užíval dat webu kčt-vht Mělník. Myslím, že kdo má rád turistiku, tak už za ta léta ví co a jak. Pan Jan Soukup si dal s článkem práci a já na něj zavedu pouze odkaz. Akce není jen pro turisty, ale také pro cyklisty.

https://kct-vht-melnik.webnode.cz/news/pozvanka-na-melnicky-hrozen-25-cervna-trasy/

https://kct-vht-melnik.webnode.cz/news/melnicky-hrozen-25-6-2022/


Pokud sledujete Týdenní zpravodajství z města Mělníka, tak vás informace níže asi nepřekvapí. Bohužel se zdá, že je jen málo lidí, kteří něco čtou. Jak jinak si vysvětlit, že zejména v dopravě je na Mělníku stále někdo překvapený ? Pořád vidíte na Bezručovce spoustu nákladních aut, která tam nemají co dělat.

Konečně, lidé si vzájemně a mnohdy náhodně sdílejí své zkušenosti, a tak jsem zjistil, že jsem zdaleka nebyl jediný, kdo při cestě do Mšena dojel autem až k obci Nebužely. Dokonce se vedou diskuse o tom, kde se jakým tempem kde jak pracuje. A podobné je to nyní i s níže zmíněným přejezdem.

Proč neudělat něco chválihodného a nepomoci šířit informace. Konečně, Soutok ( tedy já) snad pořád dělá věci, které nějakým způsobem informují veřejnost a tudíž jsou chválihodné. Jen ta slova díků odjinud nějak chybí, ale ono je psaní také droga. Jak mi řekl jeden můj známý : ,, Musí tě to hodně bavit, co ?"


Přejezd v Klášterní bude na čas uzavřen .

Chystá se uzavírka v ulici Klášterní pro zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu při výstavbě zabezpečovacího zařízení na železničním přejezdu. Termín uzávěry je od středy 22. června do čtvrtka 30. června. Objízdná trasa se nenařizuje. Dotčeným úsekem nejsou vedeny žádné autobusové linky. Nedochází tak ke změně trasy ani zastávek.


Nechápu, jak někdo může bydlet na Mělníku a vyhýbat se vyhlídce za zámkem. Bohužel je ta za vilou Karola stále zavřená. Vím, že snad každý kopec vám nabídne úžasné rozhledy, ale toto je domov. Domov s výhledem, jaký opěvoval snad každý, kdo vládl perem. Básníci, spisovatelé, malíři ...

Kam jen člověk dohlédne, tak všude aspoň nějakým způsobem projížděl, byť je to samozřejmě s jistou nadsázkou. Čtenáři ví, jak rád jsem se v minulosti zabýval tím, co je odtud za výborných podmínek vidět, či kam až je vidět.


Dnešní prográmky do mobilních telefonů jenom potvrzují, že z Mělníka je opravdu vidět až do Saska a hned několikrát. Nedávno jsem tu vzpomínal jeden článek ....


.. s jedním krásným společenským výletem a jednou krásnou knížkou. Nedaleko Libochovan leží bývalé keltské oppidum Hrádek a poblíž něj se nachází návrší, které je takovým českým Stonehenge. Je to až neuvěřitelné. Při každém nějakém významném datu zapadá, nebo vychází slunce za konkrétním významným kopcem.


Nemohu říci, že by mě až tato skutečnost teprve vedla k myšlence ohledně stavu podobné situace u nás, ale jistě to opět podpořila. Začněme tedy letním slunovratem. Slunce u nás v nejdelší den roku dokráčí až na 309° stupeň. Řekněme tedy, že tento úhel někde při pohledu od zámecké restaurace probíhá mezi městy Teplice a Krupka, aby prošel poblíž Cínovce na vrch Grosser Lugstein, který má bez metru. nadmořskou výšku 900 metrů.



Zkoušel jsem promítnout zapadající slunce i do programu, ale proti slunci se mi nepodařilo vygenerovat povrch podle krajiny. Přesto je na tomto snímku úspěch, že ač je tedy obrys kopců níže než ve skutečnosti, tak popisy míří skutečně přesně na vrcholy kopců.

Pokud vás tedy zajímá, nad jakými body v čas západu slunce v den slunovratu slunce prochází na své cestě k mělnické vyhlídce, tak prostě na mapy.cz zadejte ruční měření a odhadem zadejte oněch 309 stupňů, což se vám ve výsledku vpravo zobrazí. Mělo by to korespondovat se snímkem výše.

Pěkný zbytek pracovního týdne a turistům Mělnického hroznu pohodové počasí a bezva akci !!



2 komentáře:

  1. Nice post thank you Morgan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you, this place is fantastic. You can see the national round hill with the name Říp at left place on the last picture. Its lays 17 km from here. The other mountings on this picture are distance from 40 to 65 km. The sunset is over one hill at Saxony. Its name is Kleiner Lugstein and the distance is about 65 km..

      Vymazat