pondělí 30. května 2022

Kopec Nedvězí na severní hranici okresu Mělník doslova očaroval mnohé odborníky na výhledy. Co o něm píší ? Soutok se trefil do příznivého počasí a přináší paletu obrázků s kopce i z nitra osady.

 


Minulou neděli vládlo krásné počasí a mě to až neodolatelně táhlo na výlet na relativně nedaleký kopeček Nedvězí. Obvykle  se tam v posledních letech ocitám občas v lednu s mělnickými turisty, ale letos mi rozhodování usnadnil lednový omikronek ( covid-19). Kdo jej nechytil, že ?

 Konečně, v té lepší části roku to má zase úplně jiné kouzlo a člověk si tu spojí dohromady hned tři záliby. Turistiku, kochání se rozhledy po známé blízké i vzdálené krajině a  v mém případě i testování různého rozhlasového příjmu. Tentokrát to byl DAB+ a dokonce krátce i letecké pásmo, ale fatálně jsem zapomněl na klasické FM, kde se podle stejně praštěných kolegů z internetu zrovna ten den udělal odraz od vrstvu Es a bylo možné zachytit i s RDS španělské, či dokonce severoafrické stanice. To bývá jen několikrát v roce.

Avšak se nelze divit, když jsem tentokrát propadl více kouzlu kochání se rozhledem, a také program na určování kopečků prošel  krátce předtím updatem. Nechme ale techniku být.


Pokud se sem chcete co nejrychleji dostat a zbytečně nic neobjíždět, pak je nejlepší ukončit jízdu autem v obci Střezivojice, kde také najdete  dnes již věhlasnou restauraci jménem Bouda. Výletníci, kteří jsou závislí na hromadné dopravě to mají horší a zvlášť o víkendu.

To platí hlavně pro přímou linku číslo 474, která sem snad ještě pořád jezdí z Mělníka o víkendu asi jen 3x denně. Četnější spojení s vícero možnostmi platí pro dálkovou linku číslo 400, kdy můžete na pěší část nastoupit třeba v Zakšíně, Deštné, nebo jít z Dubé.


Ze Střezivojic vede na Nedvězí nejprve značka modrá, a pak ji střídá finální červená. Celkem je to cca 4 km v jednom směru. Na vrchol to má dle serveru mapy.cz trvat asi 1 hodinu 15 minut, ale já si jen pamatuji cestu zpět. Za 30 minut jsem byl rychlou chůzí v obci Střezivojice.


Skály v blízkosti osady Nedvězí mají zajímavé tvary.



Známé je i toto tzv. skalní okno.


Kousek pod osadou mám i svůj oblíbený skalní balvan, ale vadí ve výhledu na něj kmeny stromů.


Nedvězí je útulná chatová osada s několika domy i se zvoničkou. V jedné chalupě ráda pobývala ve volných chvílích i známá populární zpěvačka Eva Pilarová.










Již  na úpatí kopce při stoupání můžete vidět v jižním směru zde přiblížený Říp.


Konečně vrchol holého pohádkového kopce ( 458 m.n.m.), ze kterého je prý možné přehlédnout třetinu Čech.

Administrativně leží kopec již v Libereckém kraji, ale kdo jednou vkročil sem a na rozhlednu na Vrátenské hoře, ten se sem bude rád vracet.

Tato dvě místa na hranici našeho okresu jsou kvůli svým rozhledovým možnostem tak úžasná, že aspoň v případě Nedvězí jsem si dovolil sem zařadit dva odkazy, které popisují jeho jedinečnost.



To jsou stránky, které nás musí potěšit a radost je o to větší, že se odtud jen pomyslně skutálíme a po nějakých 22 km jízdy jsme  odtud i z Vrátenské hory doma. V obou případech leží na úvodu zpětné trasy případně i pěkné občerstvovací místo. Jsou to Bouda Střezivojice a pivovar Lobeč.


Tak ani nevím, zda mám popisovat, co je na jednotlivých obrázcích k vidění a tím spíše, že už je zase dost hodin. Stejně si totiž myslím, že koho to zajímá, tak ví a ostatním je to ukradené. Konečně, už včera jsem četl na jednom FB takový pravdivý poznatek.

Lidé jsou dnes zvyklí, že jim někde někdo všechno naservíruje na jednu webovou stránku, aniž by museli projevit vůbec nějakou snahu pátrat třeba i někde jinde, a pak se hrozně diví, když jim něco uteče, co by je docela lákalo vidět. Navíc bych si musel každou miniaturu rozkliknout, abych viděl, co na ni opravdu je :-). V každém případě mě tady napadají slova Rudolfa Hrušínského, který nedaleko Křečovic ( Vesničko má středisková) pronesl : ,, To není země, to je zahrádka."

Nakonec jsem tedy pod některé obrázky níže popisky dal. Co ještě říci ? Představte si, že od včerejšího večera vyhlížím nějaké odkazy hlavně s videi na téma Oslavy Sto let motorsportu na Mělníku, ale všude jsou teprve pozvánky na akci. Pouze na youtube jsem našel dvě videosekvence z okolí mostu, kde jejich autoři natáčeli průjezdy aut a zřejmě ve stejnou dobu. Jeden odkaz jsem včera vložil do obou svých posledních reportáží z akce a druhý lze snadno dohledat. Snad se ještě něčeho pěkného dočkáme :-).






Housecké vrchy s Vrátenskou horou ( rozhledna)


Bezdězy za Houseckými vrchy.


Pohled k Ještědu.



Kopce poblíž Dubé.





V popředí Dubá a na pozadí Česká Lípa. Napravo od ní hora Klíč u Nového Boru.


Hrad Bezděz je odtud zase pod jiným úhlem, než z Vrátenské hory, odkud je blíže.


Na pozadí Krkonoše.


A znovu pohled k Řípu.




Závěrem přeji pohodový týden.


Žádné komentáře:

Okomentovat