neděle 29. května 2022

Oslavy Sto let motorsportu na Mělníku. Mělnická náplavka opět ukázala, jak moc užitečnou plochou je. Fotogalerie z přehlídky automobilů a motocyklů.


 Slíbil jsem, že dám nějaké snímky z mělnické náplavky, tak tímto tak činím. Historie náplavky není nezajímavá. Milovníci starých fotografií Mělníka vědí, že zde byl přístav, kde se nakládaly nákladní lodi a na druhé straně  mostu směrem k veslařskému klubu jsou na snímcích zase především osobní lodě. V nákladní části byly ještě donedávna koleje, které občas velká voda odkryla a mám tu někde i vlastní snímek.

 V roce 1975 se tu točila úvodní část filmu Mys Dobré naděje. Záběry z něj jakoby potažmo připomínají historické snímky z přístavu v knížce Květen 1945 na Mělnicku.

https://www.csfd.cz/film/28896-mys-dobre-nadeje/prehled/

Vynechám tu významnou loď, která tu měla kolem roku 1989 stát, a kterou jsme tu kdysi probírali (restaurace) a články o různých možných aktivitách. Později došlo k revitalizaci plochy a své molo tu měla společnost Viking River Cruises. Lodní výletní linka na trase  Berlín-Magdeburg-Mělník-Praha ( Elbe Princes) plula několikrát až do Prahy, ale později zde návštěvníci přesedali do autobusů.

https://www-vikingrivercruises-com.translate.goog/cruise-destinations/europe/index.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc

Po několika letech tu plula i naše výletní loď, kterou tu první rok provozovala děčínská společnost. Pak se zde uvažovalo o různých činnostech, ale nakonec se ukazovalo, že náplavka dost dobře slouží různým akcím. Kromě toho, že se tu každoročně se siluetou chrámu na pozadí vhazuje do řeky Morana, tak tu třeba parkovala speciální loď Beskydy, která představila návštěvníkům nejen své útroby, ale představila nám historii lodní dopravy u nás a plán splavení řeky Vltavy až do Českých Budějovic.


Bylo tu již i několik festivalů jídla, jakýsi rapový DJ ( není to můj šálek kávy) a při největší akci Mělnické vinobraní bývá náplavka heliportem vyhlídkových letů. Včera ožila náplavka oslavou motorsportu na Mělníku a  akce si našla řadu příznivců motorizmu i ze vzdálenějších končin. Mnohé jsem již vysvětlil v minulém půlnočním článku, a tak to dnes bude spíše jen obrázkové.

Potkal jsem tu tedy celou řadu místních jmen, kteří buď  jezdí po závodech, nebo se svými vozy po výstavách. Je to samozřejmě zase úplně jiný životní styl. Zatímco mnozí z vás si nějak odkroutí pracovní povinnosti, a pak přemýšlí, jak si zorganizovat volno, aby si udělali nějaký ten výlet třeba někam do divoké přírody ,nebo se někde projeli na kole, nebo jim neutekla nějaká příjemná akce ve městě, či jinde, (nebo mají řadu dalších aktivit a zálib), tak tito lidé tráví řadu času v dílně, kde nejen udržují svůj stroj k trvalému lesku, ale třeba už dávají dohromady další krásný kousek do své sbírky aut.

O víkendech pak obvykle někde vystavují, řeší se svými podobně zapálenými kolegy třeba náhradní součástky a rádi poskytují informace lidem, kteří se seriózně  do hloubky zajímají o technické parametry vozidla apod. Jiní pro změnu závodí na různých okruzích.


Víte, že ať už jsem někde cestoval jako vodák, rekreační cyklista, turista, nebo jen návštěvník, tak jsem byl vždy nadšený, když jsem se v mnohých městech setkával s posezením u řeky ve společnosti zlatavého moku. Naši předci nám tu kdysi zanechali hospodu s přívozem na Hadíku, zřejmě i nějaké občerstvení ve starých labských lázních a nejdéle se asi držela hospoda u mostu, kolem které včera vedla ukázková jízda.

Dokonce jsem se jednou zastavil s dálkovými projíždějícími cyklisty, kteří část cesty od Kostelce nad Labem po Mělník právě kritizovali kvůli absenci venkovních občerstvoven u řeky. Na druhou stranu je určitým paradoxem, že i když je Mělník podle řeky Labe docela dlouhým městem, tak vskutku toho volného veřejného prostoru u řeky moc nemá. Vůbec se nedivím, že místní touží aspoň v prostoru od veslařského klubu až po konec tzv. Staráku po jisté oáze klidu.

Stojí tu tedy proti sobě romantika oddechu v přírodě s romantikou zmíněného posezení u řeky, které bylo jistě dříve právě na dnes soukromém Hadíku, nebo možná i u dnes soukromých starých lázní. Současně nám včerejší výstava ukázala, že je jen těžké rozhodovat o tom, jak by někde mohlo něco trvalého být u nás, a že je to vlastně vedle mělnického obchvatu nejspíše druhý takový věčný problém.


Včerejší akce na náplavce se dle mého názoru musela i kvůli pozitivnímu počasí snad každému líbit a návštěvník tam našel vše potřebné. Jak jsem již zmínil, tak kromě krásných historických i soutěžních aut jsem tu potkal několik známých tváří, kteří buď vystavovali, nebo je známe z Mělnického okruhu. Nemyslím, že jsem kompetentní k tomu, abych zde popisoval cokoliv kolem vystavených vozů, i když v dnešní době není problém se díky informacím z internetu proměnit v jakéhokoliv rádoby odborníka.

A protože nešlo o nějaké závody, kde by někdo soutěžil na čas, tak ani nějak nevím, proč bych tu měl představovat nějaké ty osobnosti kolem této akce, které náhodou znám. Kdo se o motorsport zajímáte, tak jistě víte, koho se mi kde podařilo vyfotit.

Ať se vám fotografie líbí, užívejte neděli, a kdo máte motorsportu ještě málo, tak se přepněte do Monte Carla a užívejte souboj mezi červenými býky a vzpínajícími se koníčky. Letos vypadá F1 konečně zase zajímavě.

Také bych si vás dovolil pozvat za 14 dní do Lobče, kde v minulosti často vládli anglické sportovní vozy MG a jistě je těch auto akcí více. Velkou radost mi také přinesl exponát Renault 8, který jsem až teprve loni na pochodu Mělnický hrozen vyfotil aspoň za jízdy v obci Vysoká a pochopitelně šlo o těžkou nostalgii. Hezký den!

Aktualizace 29.5. ve 22.30: https://www.youtube.com/watch?v=UNr0lxpHTTA











































































Žádné komentáře:

Okomentovat