sobota 30. dubna 2022

Aleš Brichta ve Velkém Borku, výstava bonsají na Mělníku, akce ve Mšeně i v Lysé nad Labem. Blížící se oslava motorismu na Mělníku, Audience u císaře Karla v Brandýse, nebo Autobusový den v Letňanech jsou některé akce května.

 

Lebka v Kokořínském Dole.

Nedávno jsem tu dělal propagaci celodenní akci RMM po Kokořínsku, která byla na objednávku a v tuto chvíli ještě v našem CHKO Kokořínsko probíhá. Zvažoval jsem účast, ale nakonec se ukázalo, že asi přemýšlím v tomto případě podobně tak, jako většina místních občanů. Tedy, že to všechno máme znát a zájezd je spíše zřejmě pro ty vzdálenější návštěvníky.

Hlavně jsem zklamaný z toho, jak v některých obcích ,, přemýšlejí" . Ptám se člověka z Horní Vidimi : ,, Tak co, už tam u vás v lese konečně opravil někdo ty slavné lávky mezi skalami ?" Odpověď :,, Prý je tam snad někdo  krátce ve funkci , kdo toto zrovna nepovažuje za prioritu ...".

Odpusťte, ale mě tento přístup neskutečně vytáčí. Žijeme v době, kdy jsme mohli stále na něco čerpat dotace z EU a turistický ruch je ve světě Number 1. Vždyť to ta EU dělá proto, aby se jejich západní cyklisté, i třeba penzisté mohli projet po krásných cyklostezkách v přírodně výstavním státě a mohli navštívit i jeho nádherné památky a další turistické služby. Proč toho nevyužívat ?

To jsem však trošku odbočil. Soutok tu vydal již mnoho článků o Kokořínsku a zrovna  tady máte dokonce seriál o návštěvě některých krásných míst v našem CHKO Kokořínsko, kam jinak turistické značky nevedou ....

http://soutok.blogspot.com/2021/04/nejfotografovanejsi-skalou-na-prvnich.html

http://soutok.blogspot.com/2021/04/ze-msena-byly-videt-70-az-90-km.html

http://soutok.blogspot.com/2021/04/nadherna-vystava-obrazu-melnika.html

http://soutok.blogspot.com/2021/04/sousedni-kokorinsko-poradne-nezname-ke.html


Zítra tu máme již květen, či poeticky máj, a to se již po celé republice rozjede kromě velkého cestování a výletů i plno akcí. Má to letos však jeden nepěkný škraloup. Obvykle jsme si rádi prohlíželi na konci první dekády měsíce vojenskou techniku druhé světové války, připomínali si různé vojenské operace a současně jsme byli rádi že je to vzdálená historie a my si můžeme v mírovém prostředí plánovat příjemné věci.

Letošní rok nás po těžké covidové době plné mnoha nepříjemných nařízení dovedl dokonce k bodu, kdy si mnozí ještě více uvědomujeme, co je to moc mocných, a jak moc se obyčejných lidí dotýká. Sice jsem se včera náhodně podíval na závěr filmu z roku 1965 Bitva v Ardenách, ale vypadá to, že tak, jako byly jiné uplynulé dva roky, tak bude jiné i následující období.


Vypadá to tedy, že budeme letos asi bez přehlídky, kterou tu v minulosti prováděli nadšenci z Jablonce nad Nisou, ale budeme mít jinak možnost navštívit různé další akce. Jen bude trošku problém si to časově vše srovnat.


Jak vidíte níže, tak už v pátek 6.5. je například ve Velkém Borku Aleš Brichta, nebo si hned v sobotu 7. května můžete zajet do Letňan na Autobusový den. Stále není na stránkách PID k akci nic bližšího. Počítat je možné také s akcí v Brandýse nad Labem, která je 21. května, a také ještě pořád není aktuální nabídka .....


Hlavně tady to byla v minulosti příležitost pro fandy železnice, kteří se na mělnické nádraží zašli podívat na parní lokomotivu. Věřím, že snad některé ty tajenky ještě včas vyluštím a dnes si ještě připomeneme květnové Mšeno a Lysou nad Labem. Vida, málem bych zapomněl na 28.5., což by byla velká škoda, a také na bonsaje.

Tam jste se již se Soutokem několikrát podívali  a denní i noční atmosféra měla vždy své osobité kouzlo. Ještě možná dobře, že se tím člověk takto zabývá a připomíná si, co kde vlastně vůbec kolem nás tak nějak je :-).

Očekávám tedy ještě reportáž z dnešní akce RMM, a také program muzea na měsíc květen.


Květen je také třeba příležitostí k návštěvě výstaviště v Lysé nad Labem, ale zajet si můžete za příjemný peníz díky jízdence PID i do lázeňských Poděbrad, kde také najdete kromě krás města i nějaký ten program pod širým nebem a můžete se třeba zajít podívat podle řeky k soutoku Labe s Cidlinou, a dále do Libice nad Cidlinou k hradišti Slavníkovců.

Na závěr tedy něco málo z kalendária pro Mšeno, kde je zítra zlatým hřebem akce nazvaná  MS mopedů.

PS: Nevím, jak je to u vás, ale server www.melnicek.cz , se potýká již několik dní s nějakou chybou číslo 80 a nelze se z hlavní stránky prakticky někam dostat.






Žádné komentáře:

Okomentovat