neděle 12. prosince 2021

V Rousovicích probíhá rekonstrukce mostku v Mýtní ulici. Benzín za 33 Kč ? Romantika i na říčce Pšovce ? Válcový mlýn dnes. Zajděte s dětmi do parku k DDM. A další milé fotografie.

 


Když člověk dostane nápad se někam vypravit, tak na něj cestou čeká řada plánovaných i neplánovaných překvapení. Jsou to jakési vedlejší produkty, ale mnohdy stojí za zastavení a zamyšlení se.

Hlavním sobotním cílem pro mě byla cesta na vlakové nádraží, za jedním z posledních rychlíků ČD, o čemž jsem psal v dnešním prvním článku. Pak jsem byl zvědavý, zda už se konečně začalo v Mýtní ulici v Rousovicích něco dít, protože o tom čtu v Mělnické radnici již dlouho, prý to už snad opravdu začalo, a tato místa mají takové své určité kouzlo.

Tak se zrodily trošku neplánovaně takové produkty, které však mají něco do sebe. Starší paní přišla hodit na jezírko k autobusovému nádraží trošku suchého chleba a já si opět připomněl, že tu s námi žijí roztomilá stvoření ze zvířecí říše, která nám nikdy neublíží, ale vždy přinesou radost, když se umíme aspoň chvíli zastavit a přijmout jejich přítomnost.

Jen o kus dále, se zase něco staví. Prý snad nějaká škola, nebo dokonce byty.


Poslední dobou jsem dvakrát zmínil cenu benzínu a vyfotil vždy stejné místo. Každý řidič má své oblíbené čerpací domácí stanice, různé zkušenosti a řada z vás ví, jakou asi kde očekávat cenu za litr. Nikoho tedy nepřekvapí, že zde je Natural 95 za 32.90 Kč.

Pak jsem trošku přemýšlel, kudy vlastně jít, aby si člověk zbytečně nezablátil boty, když je jen na místní procházce. Zvolil jsem cestu kolem místní říčky Pšovky a při zastávce u tohoto místa jsem se zasnil.  Dvě léta za sebou jsem si odskočil na jednodenní výlety k  nádherným vodopádům v různých koutech Jeseníků a přitom máme něco podobně milého i v našem městě :-).

Toto stavidlo jsem v minulosti již několikrát fotil a je vůbec zázrak, že aspoň toto tu ještě zbylo. Kdysi jsme se zde na Soutoku s Romanem Rakem v jednom článku vyjádřili, že by bylo krásné, kdyby na Podolí zůstalo to stavidlo do vodárny na náhonu zachováno na připomínku starých časů a později jsem  tu i já připomínal, že by třeba bylo dobré, kdyby se těm mlýnům a pozůstatkům starých časů dostalo lepší péče a třeba tu podle strouhy vedla i nějaká naučná stezka se zaměřením na mlynářství.

Vlivní to slyšet nechtěli. Stavidlo na Podolí zmizelo do říše dějin a říčka Pšovka někdy působí dojmem, že ani nikoho zde ve městě moc nezajímá. Vždyť přece podle ní vedou stezky, cyklistická i turistická trasa a voda teče, tak je to v pořádku. Povodí Ohře tu pak trávu také v sezóně seče. A že v ní moc vody neteče, natož přemýšlet ještě o mlynářství ? Nu nic, ale jedna z rolí Soutoku je být takovým starým harcovníkem a několikrát jsem psal, že nápady můžeme vidět u sousedů a nemyslím jen zahraničních.

A jsme na místě. Ano, tady se opravdu začalo budovat a myslím, že tato spíše ulička, než ulice má také své určité genius loci.

Chudák mlýn. Je sice relativně v mnohem lepším stavu, než ten Polabský mlýn na Pšovce, ale jde z těch fotografií určitý smutek. Slušel by mu nový kabát. Ne, nekoukal jsem do katastru nemovitostí a ono to snad ani nemá cenu. Vzpomeňte na Valdštejnský lis mezi ulicí Ve  Žlábkách a hotelem Ludmila, nebo dole u Labe na bývalou hospodu na Hadíku. Na Polabský mlýn. Víme, kdo jsou majitelé a k čemu to je ?

Tak ještě jeden pohled na tento relativně zachovalý mlýn a jdeme dále.

Zapadlé uličky mají něco do sebe. Pořád je to město Mělník a podívejte se, jak se ta chrámová věž v centru na obzoru ulice jeví daleko.

Rok s rokem se sešel a zase máme u DDM  ( Dům dětí a mládeže) na Polabí poznávací soutěž. Kdo to ještě nevíte, tak sem vezměte své děti. Stezka s úkoly na panelech, se těší oblibě veřejnosti.


Obyčejný plakát v Pražské ulici poblíž fotbalového hřiště připomíná, že na Mělníku se hraje nejen soutěžně fotbal, ale i hokej. Hned se mi vybavila léta 1977- 1979, kdy se hrálo ještě pod otevřeným nebem o účast ve druhé lize a to zastřešení stadionu nějak nepřišlo v pravou chvíli. Také tu mám někde vzpomínkový článek i jedno vlastní foto stadionu bez zastřešení, ale musel bych mezi těmi odhadem více než dvěma tisíci články trošku vyhledavačem pohledat.

Nu, závěrem trošku romantiky. Sníh na Mělnicku v posledních letech často nebývá. To již jsou dnešní snímky, jak jste jistě poznali. Člověk v zimě potřebuje k prospívání nejen světlo, ale nejlépe i teplo slunečních paprsků. To nám mnohým může dát většinou v tomto ročním období jen víkend.





Pohodový vstup do pro mnohé posledního pracovního týdne roku !



4 komentáře:

  1. My jsme v tom parku byli o víkendu s dětmi a manželem a teda že by to bylo nějak dostupné, to se říct nedá. Zachránila nás impregnace na obuv, jinak bychom domů přišli úplně zmáchaní. Ale jako nápad se cení, to určitě. Jen mu zrovna nepřeje počasí. S tím bohužel nikdo nic nesvede. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíte okolí DDM v parku na Polabí, kde jsou ty tabule ? V tuto chvíli tam budou ty cestičky nejspíše samé bláto, jak tál sníh, ale to už je věc přírody. Ono to tam bude ale celé Vánoce a snad se to buď vysuší, nebo zase trošku přituhne :-). Díky za komentář.

      Vymazat
  2. Titanium Rod In Femur complications | The Tati Maxinella
    An in-line plastic model from the TicTibris line is a titanium bar titanium ray ban titanium rod. These rods have trekz titanium a high-performance graphite consistency. They are made to does titanium have nickel in it fit titanium white your

    OdpovědětVymazat