sobota 25. prosince 2021

Jedním ze symbolů Vánoc v multikulturním Česku je sob. V neuvěřitelně levném fantastickém vánočním výletu do největší ZOO v Čechách můžete otestovat i RegioJet. Typ na Vánoce pro jednotlivce i celou rodinu.

 

Je spousta lidí, kteří rádi plánují výlety. Mě jenom těší, že někteří známí, nebo přátelé mě v minulosti požádali o typ na výlet, o radu, nebo mi i později vyprávěli, jak ten jejich výlet proběhl. Ovšem, takovou mojí občasnou vášní je vymýšlení výletů, které povedou třeba i daleko, nespotřebují pokud možno ani moc času a hlavně budou velmi levé.

Dnes žijeme v době, kdy tu máme neskutečnou nabídku dopravních společností, jízdenek a dokonce i takových jízdenek, které jsou uznávány vícero dopravci a přitom mají velmi příznivou cenu. Zpravidla se jedná o integrovanou hromadnou dopravu v různých krajích, která je tím pravým pokladem, byť se nedávno po mnoha letech zdražovalo.

 Nutno však dodat, že dnes nemáme jenom regionální jízdenky v rámci krajů ( PID, DUK, IDOL ..., ale některé vám platí i v blízkém zahraničí a zakoupíte je v den výletu například v některých železničních pokladnách našich pohraničních krajů, nebo ve vybraných autobusových spojích apod. ( Euro-Nisa-Ticket + , Labe-Elbe, EgroNet) ....

O tom všem se mladým rodinám v 90. letech mohlo jenom zdát. Nic takového nebylo. Prostě jste za obyčejné jízdné museli v případě použití hromadné dopravy sáhnout i na krátké vzdálenosti poměrně slušně do peněženky, k čemuž došlo na základě hromadného zdražení snad úplně všeho už tuším  někdy na jaře 1990, nebo 1991. Už je to moc dávno. Tedy, šlo o to známé historické období utahování si opasků.

Až teprve v roce 2004 jsme se dočkali prvních krásných rodinných víkendových jízdenek SONE+, které nás tehdy za neskutečnou cenu pouhých 130 Kč posílaly na výlet dokonce až do Drážďan ( tam a zpět pro dva dospělé a až tři děti), což pobouřilo i některé milovníky volantu, nebo rychlíkem za 360 Kč do Bavorska.


Od té doby se tato rodinná víkendová jízdenka několikrát zdražila, ale v roce 2014 se zrodilo ještě něco mnohem lepšího. Jízdenka na léto, která však platí pouze o prázdninách a jenom ve vlacích Českých drah. Z daného tedy vychází, že vedle speciálních jízdenek se velmi často vyplatí užívat jízdenky integrovaných systémů.


Na Vánoce má většina z nás obvykle čas aspoň na jeden výlet a nápad se zrodil snadno. Pomohla mi televize, kde často vidíte nějakou komedii, pohádku, nebo reklamu, kde se třeba objeví v typickém červeném obleku Santa, který sedí na saních, tažených severskými soby. Přitom jsem si vybavil spoustu věcí, které nabízí polární oblasti a bylo to jasné.

,, Ano, vždyť dnes už člověk  najde mnoho věcí i u nás doma" pomyslil jsem si při vzpomínce na dvojitou návštěvu největších sudokopytníků poblíž Benátek nad Jizerou.

http://soutok.blogspot.com/2017/05/z-melnika-pres-hostin-na-kole-za-bizony.html

http://soutok.blogspot.com/2017/04/do-benatek-nad-jizerou-milovic-za-zubry.html


,, Což to trošku rozšířit třeba o soby, či losy a další zvířata?" napadlo mě. Pochopitelně, že jsem již několik ZOO u nás navštívil a jsou tu například články z Jihlavy, nebo z Ostravy, ale teď se to docela tematicky hodilo. Pak už šlo vše ráz na ráz, protože když už někudy někam jedete, tak najednou zjistíte, že tam není jen to, co vás přilákalo, ale vidíte i řadu dalších možností do budoucna.

Koukl jsem tedy na stránky ....

https://zoopark.cz/navsteva-zoo/oteviraci-doba/


.. a zjistil jsem, že mě bude čekat pravděpodobně pohodová a levná procházka ( 60 Kč vstup) po naší největší ZOO ( 112hektarů rozlohy v sousedství Kamencového jezera). Jen to chce nějaké přijatelné počasí, což nebylo snadné. Slunce sice může i zahřát, ale s mrazem je třeba počítat.




Vyjel jsem tedy 22.12. v 6.50 běžným zastávkovým vlakem z našeho nádraží na krásnou celodenní jízdenku DUK do 133 km vzdáleného Chomutova ( po kolejích) za 140 Kč. Mimochodem, lístek ČD do 38 km vzdálených Litoměřic stojí 67 Kč, a to je jen jeden směr.

 Tradiční spoj k severozápadu mě přivezla na nádraží Ústí nad Labem- západ v 7.52, odkud mi v 8.00 odjížděl vlak do Chomutova s příjezdem cca v 9.22. Rychlíky z Mělníka přípoje na západním nádraží nemají.



To bylo přímo skvělé, protože tma brzy pominula, bylo vidět ven a ZOO otvírala v 9 hodin. Zakoupená vstupenka vás nejen opravňovala k vstupu do ZOO, ale dostal jsem zdarma ještě jednu pro vstup do sousedního skanzenu. To vše se na webu ZOO dočtete. Zvířat je tam moc, prodávají i suvenýry ve zvláštní budově v parku a obsluha byla milá.

Procházka ZOO mi trvala 3 hodiny a již teď vám mohu prozradit, že když si tam nic nekoupíte, tak utratíte za celý výlet krásných 200 Kč. Sice by v zooparku muselo být jindy mnohem lépe, ale i tak mě občas hřály sluneční paprsky, bylo tam krásně a bylo co obdivovat. Nečekejte ale lvy, tygry, žirafy, slony, či nosorožce, nebo hrochy. To zde nemají.

Konečně, jel jsem tam za jinou zvěří. Pak jsem si ještě přidal zmíněný skanzen, kde budete vše obdivovat zvenčí, ale stojí to zato. Dozor mi řekl, že to zde není dlouho, krátce byl interiér muzeem, ale nějak to nevešlo ve známost, a tak to zavřeli.






To již bylo 13.45, a kdybych chtěl, tak jsem byl již v 17 hodin doma, ale mě lákalo ještě historické centrum. Díky tomu jsem ze zastávky Chomutov-město odjížděl spěšným vlakem v 15.05, abych byl v 16.13 na ústeckém hlavním nádraží. Myslel jsem si, že jen přejdu do RegioJetu, který odtud odjíždí v 16.38, ale bylo třeba asi 10 minut čekat na příjezd vlaku, což už moc příjemné nebylo.

Dokonce jsem přemýšlel, jak v počasí kolem nuly mohl někdo bojovat, ( ve druhé sv. válce) když stačilo jen od rána v takovém počasí chodit. Jenže, to byli oceloví chlapi a šli do toho prsama ( komedie Černí baroni).



Ve vagonu RegioJetu byly za sedadly v přihrádce brožury, kde vás vítají a oznamují vám, že můžete sledovat internet, nebo si vzít nějaký časopis z jakési samoobslužné knihovny. To se celkem hodilo, protože už bylo venku tma a tak jsem měl internetovou premiéru i na naši trati 072, která byla při cestách po koridorech, nebo i pod Krušnými horami již takovou pomalu bílou vránou.

Přes den to na naši krásné trati zejména v blízkosti řeky a kopců nevadilo, ale večer se to docela šiklo. Zbývá tedy dodat, že jsem přijel v 17.40  na domácí nádraží. Tímto vás tedy zvu k cestování, protože vy pomůžete svojí směšnou útratou hromadné dopravě i zoologické zahradě a oni vám dají na oplátku radost a zážitky. Spokojenost bude na všech stranách ..... a tak je to správné, tak to má být :-) ( Černí baroni)

Ještě vám prozradím, že po určitém vytřídění jsem tu nafotil cca 300 fotografií a převládala samozřejmě tentokrát zvířátka. Pokud jde o pohledy, tak mají v místním domě suvenýrů kromě klasických pohledů se zvířaty i několik (  a ne málo ) dražších lentikulárních pohlednic a dalších suvenýrů.

Připadal jsem si spíše, jako když kráčím někde osamocen v krajině, ale několik maminek s dětmi, nebo celých rodinek jsem potkal. Co jsem opravdu ocenil, tak to je fakt, že se autoři snažili udělat park takový, aby člověku nebránily ve výhledu mříže a někde byly i různé vyhlídkové plošiny. Působivá byla i velká klec s vodním ptactvem, kam jste normálně vstoupili, zavřeli za sebou dveře a na jiném místě třeba zase stejným způsobem klec opustili. Působivá byla i klec s dravými ptáky, ale co tu nebylo hezké :-)?


Hezké prožívání svátků !



Žádné komentáře:

Okomentovat