neděle 1. září 2019

Je tu 80. výročí zahájení druhé světové války a v České republice to už zase vře. Speciál k našim vojskům na východě dosud chyběl. Příští víkend očekávejme zahájení akce Dny Evropského Dědictví 2019, Mělnický festival sportu a zvláštní pozvánka na trénování paměti.


Nyní vychází speciál k 80 letům druhé světové války !

Už se vám někdy stalo, že jste viděli v nějakém časopisu třeba fotografie papírových peněz, kterými se platilo v časech vašeho dětství ? Ano, třeba se tam najednou objeví takový Žižka na dvacetikoruně, zelená pětikoruna, nebo snad i  modrá tříkoruna.

Časopis Živá historie mě vlastně ve svém počátku zaujal právě různými replikami historických artefaktů, z nichž některé se později dostaly ke čtenáři, i jako příloha drahých tématických knih k různým obdobím našich dějin ( První republika, Období protektorátu) a jiné jinak neseženete, než v těchto časopisech. Mimochodem, připravuje se období 1848 - 1918, kdy jsme byli součástí Habsburské monarchie.

Ovšem, historie, to není jen sbírání artefaktů, ale také nejrůznější témata dějin, jejichž podstata již vyšla v mnoha učebnicích i knihách. A tak si člověk časem témata vybírá, protože není možné být zabarikádovaný knihami a časopisy, jejichž populární témata, se stejně často točí pořád dokola, ale vždy nová věc potěší.



Z úvodu čísla : Určitě stojí za přečtení a za zamyšlení.

Za několik let nám však přibylo do této rodiny populárních časopisů spousta bratříčků a sestřiček časopisu Živá historie a zejména muže můžou zaujmout tituly týkající se různých bitev z dávné historie, jakož  I. i II. světové války.

Sice takový časopis o 30 stranách nedávno podražil na 50 Kč a jistě máme mnozí z nás několik publikací týkajících se i světových dějin, ale takový sešitek vztahující se třeba speciálně k bitvě u Moskvy, Stalingradu, Kursku, nebo  El Alameinu je jistě příjemným zpestřením. Vždyť máme spoustu časopisů, kde nás sice některá témata zaujmou, ale jiná nás moc neberou. Zde tedy jde o určitou specializaci.

Je tomu tedy asi tak 14 dní, co jsem si na internetu prohlížel tyto stránky :

https://www.epublishing.cz/ziva-historie

Zdálo se, že obsah čísla by mi mohl zpříjemnit několik večerů, a třeba bych se dozvěděl i něco, co ještě nevím, a tak jsem po delší době pro časopis vyrazil. Jenže, jak ho tak beru do ruky, tak zahlédnu něco, čemu jsem už snad ani nevěřil. Považte, že byl na světě speciál věnovaný našim jednotkám na východní frontě za 2. světové války.


Žádný Bachmač, nebo Zborov ( čest všem vojákům těchto bitev, kteří bojovali mnohdy i ve druhé sv. válce), ale opravdu 2. světová válka.

Tak jistě, shlédl jsem i řadu filmů z fronty v Tichomoří, vylodění v Normandii, či boje na severu Afriky, ale oči občanů v Evropě, se vždy otáčely po větší čas války převážně k východu, kde byl zaražen u Stalingradu navždy německý postup. Tenkrát se dávalo v televizi i v kinech plno válečných filmů poplatných režimu, kde prakticky umírali převážně jenom vojáci fašistického Německa, což bylo až komické, ... Ani nebudu snad jmenovat polský zábavný napínavý seriál pro děti ,, Čtyři z tanku a pes :-)"

.... ale na druhou stranu byly natočeny i filmy ( před revolucí i po ), kde si to režiséři uvědomovali a šlo na svou dobu o docela zdařilé snímky. Jmenujme film Sokolovo z roku 1974, kde roli Otakara Jaroše ztvárnil herec Martin Štěpánek a Ludvíka Svobodu ( prezident ČSSR v letech 1968 - 1975) zase slovenský herec Ladislav Chudík. ( znáte ze seriálu Nemocnice na kraji města ... počáteční díly)

Osobně mám pak také rád německý film Stalingrad  z roku 1993 https://www.csfd.cz/film/26591-stalingrad/prehled/


..., který se točil i na mělnickém zámeckém nádvoří a kde má velkou roli náš herec Karel Heřmánek. Tam se totiž autoři nebáli ukázat, že krveprolití a hrůzy války jsou na všech stranách.

A tak jsem velmi rád za tento speciál, protože jsem třeba pořádně nevěděl, jak se naše oddíly vůbec do Buzuluku dostaly, kdo všechno nás reprezentoval, že šlo o postupné stěhování, a že také existuje třeba nějaké město Suzdal až za Moskvou ( památky UNESCO), odkud teprve potom došlo ještě k přeložení našich vojáků do známého Buzuluku. Nemám to dočtené a ještě si dovolím poukázat na reedici série, kde vychází speciál ke Stalingradu.


A co mě vedlo k dnešnímu téma článku ?

Jednak je to fakt, že žijeme prostě ve flexibilní době a já včera nebyl ani na výletě, ani na žádné akci, kterou jsem zde propagoval. Ostatně, zamýšlet se nad našim okolím bychom se měli. A hlavně mi pomohlo dnešní ráno, popřípadě ta kauza, co teď mediálně probíhá kolem pomníku maršála Koněva , která tam někde v Praze- Bubenči  už stojí desítky let.

  A jak mám tento týden nějaký rozlítaný, tak až po napsání tohoto příspěvku jsem si vůbec uvědomil, že je dnes 1. září, a že je to vlastně právě už dnes těch 80 let  co začala ta válka, o které se denně dávají všelijaké dokumenty na našich dokumentárních programech. Až by člověk řekl, že by nebylo na škodu dávat více také jiná zajímavá témata z bohatého světa, který nás obklopuje.


Opět se ukázalo, jak to v našem národě vře. Vše rozžehl článek .... https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kdy-byla-valka-pulce-cechu-datum-nic-nerika-40294997

 a hlavně také komentáře. Vidíte, co dokáže udělat jeden výzkum ?! Co dokáže jedna anketa ?!


Ty jdou po sobě ,co ?! Jeden člověk tenhle názor, druhý člověk jiný názor.  Nebýt mezi nimi internet, tak to bude snad, jak rowdies  hooligans na fotbale.

Ten jeden komentář, co jsem tam někde objevil byl takový zvláštní. Každý se snaží přijít s nějakou myšlenkou. Jak prý člověk pozná, že už je starý ? Když se prý píše a mluví o něčem, co prožil a on ví, že to bylo jinak, nebo se některé věci nepřipomínají :-).


A počkejme, až se bude zase vymýšlet, kdo by mohl u nás dělat prezidenta, protože to jednou přijde, nebo až přijdou další volby.


A ještě některé akce příštího víkendu.






https://www.mekuc.cz/akce/2142-trenovani-pameti

Pěkný zbytek víkendu ! Ale, že máme dnes hrůzostrašnou oblohu, že :-)?

Žádné komentáře:

Okomentovat