pátek 13. září 2019

Hlavním tahákem víkendu 14. a 15. září budou Dny evropského dědictví DED. Mělník navíc nabízí Den zvoníků i výstavu bonsají, Vraňany výstavu papoušků, Liběchov nám představí celou řadu věcí a RMM vás ještě zve do Vrbna a Dolních Beřkovic.


Milí čtenáři, někdo se sice již těšíte na burčák, víno, pouť, alegorický průvod, ohňostroj, nebo i nějaké to programové číslo Mělnického vinobraní, ale vězte, že akce tohoto víkendu na čele s DED vám nabízí plno hodnotných zážitků a bylo by opravdu škoda je vynechat, protože jde o zážitky, které se zapisují hluboko do podvědomí člověka na dlouhý čas.


Popis všech objektů DED:

 Podívejme se nejprve, kam tedy můžeme kdykoliv během otevření určitých objektů nejen u nás na Mělníku, ale také v Liběchově, Vrbně, nebo případně v Dolních Beřkovicích zajít. Samozřejmě, že DED je akcí celorepublikovou, ale z pochopitelných důvodů, se věnujeme obvykle nejvíce akcím nejbližším, které jsou mnohdy pořádány místním RMM.

To bych vás mohl také pozvat třeba do Lužné u Rakovníka, kde se koná 21. a 22. 9. Den železnice a o týden později Den železničářů :-). A proč ne ? Ale teď zpět k domovině, která je neméně zajímavá.

https://denzeleznice.cz/

http://www.cdmuzeum.cz/muzeum/aktuality/-30752/



Můžeme se projít se zvoníky, dozvědět se něco o našich mělnických zvonech a poslechnout si je třeba z blízka, nebo i všechny najednou ( poledne 14. září). A tak vlastně i uvidíte, co to vůbec všechno obnáší, když se člověk dobrovolně stane zvoníkem, aneb tím, kdo má tu čest pravidelně zvonit na naše městské zvony. Vždyť zvony se rozhoupávají dle pravidelného časového rozvrhu.


Můžeme se také ve stylu poklidu a romantiky východní filosofie vydat do světa bonsají na krásném místě v parku za kostelíkem sv Ludmily. A pozor ! Můžete přijít hned dvakrát a třeba i s lahvinkou vína. Bonsaje můžete obdivovat přes den, a třeba si je i vyfotit, ale také v noci , kdy bývají krásně osvícené. Oba vstupy doporučuji.


Máte malé děti ? Máte rádi exotiku a papoušky ? Vraňany nejsou zase až tak daleko, ale když to zde tak všechno sepisuji, tak je to lán akcí i světa :-). To se ani všechno stihnout snad nedá, nehledě, že každý si vybere nějaký ten hlavní magnet.

Pokud tedy pojedete s dětmi, tak se stavte třeba ještě i v Zelčíně v zooparku.


Liběchov, to je kapitola sama o sobě. Co vůbec dříve ? Navštívit kostel sv. Havla ? Podívat se na pracovní materiály pana Lojky ohledně kostelíka sv. Ducha ? Na interaktivní výstavu o tamních zvonech ? Projít se znovu zahradou s vynikajícím výkladem Dr. Vítězslava Štajnochra ?

Tedy, aspoň si myslím, že tento pro věc zapálený pán bude snad i do třetice provázet zájemce zámeckou zahradou i liběchovskou historií. Jeho znalosti, lidskost a nadšení vás zcela určitě zaujmou, byť máte třeba k zahradám i historii hodně daleko.

Věřím, že bude otevřený také mlýn, ale to si již zjistěte sami. Prostě, Liběchov a jeho lidé, jeho Spolek pro záchranu kostelíčka ...

http://kostelicek.eu/ ..... to je hybná páka města Liběchova. Připomínám, že v Liběchově bude také opět po našem Mělnickém vinobraní tamní posvícení, které se loni moc líbilo a je tu i článek.

Pro úplnost musím ještě zmínit kostelík ve Vrbně, v jehož nitru je opravdu útulně a ohromily mě tu kdysi krásné odhalené velmi cenné fresky. Dolní Beřkovice mají tentokrát na programu vodočet u řeky Labe, který tu zbyl, jako jediná památka na starý mlýn.

Nemám příliš představu, jak to tam může probíhat a zda nebudou na místě i nějaké zajímavé fotografie z minulosti, ale opravdu si neumím představit, že by to třeba všechno člověk absolvoval.

Zkrátka, navštivte, co je vám blízké, nebo co chcete poznat především :-). Hezký víkend !








Žádné komentáře:

Okomentovat