pondělí 30. září 2019

První říjnový víkend je doslova plný akcí. Festival ptactva, drakiády, výstavy v Lysé nad Labem, cyklotrek ve Mšeně, výstavy na Mělníku a další upoutávky.



První říjnový víkend roku 2019 toho nabízí opět mnoho a tentokrát je to převážně pro mladé rodiny s dětmi. Na úvod se podívejme na akce takřka domácí a začněme přímo na Mělníku a brzy ráno.

Festival ptactva začíná srazem v 8 hodin ráno u muzea a ukázku odchytu a kroužkování ptactva s procházkou po okolí provede tradičně Libor Praus.



Drakiády máme opět tradičně dvě a v obvyklém pořadí. První vás zavede v sobotu ve 13 hodin na Chloumek a trošku to místo upřesním.

Pokud pojede od kruhového objezdu na Pšovce směrem na Českou Lípu, přejedete přes železniční trať a odbočíte na Chloumek, tak jedete správně. Silnice si udržuje stále do kopce přímý směr a v místě kde se stáčí těsně před lesem do pravého úhlu ke Chloumečku, zůstanete přímému směru stále věrní.

Člověk by takto dojel až do Strážnice, ale snad nějakých 300 - 500 metrů před obcí po levé straně již najdete to, co hledáte.


Druhá drakiáda připadá na neděli a koná se tradičně v Jelenicích u Malého Újezda. Je to sice češtinářská chyba ( vzor hrad), ale takto se tu skloňování u místních opravdu ujalo. Podobné je to s Mělníkem. Pokud je něco v historickém centru a na kopečku, tak je to na Mělníku, ale pokud je to pod kopcem, tak se užívají předložky obě ( na, v ) .



Lysá nad Labem nabízí další pěkné výstavy. Podzimní zemědělec a Náš chov.


Ve Mšeně bude Cyklotrek a můžete se přihlásit do závodu.



A protože nám zítra začíná říjen, tak není na škodu si připomenout program na měsíc v RMM.


Dopravku jsem tu již zmínil, ale jde o dlouhodobou akci, tak proč ji třeba opět nepřipomenout.


Celá řada lidí se už těší na Liběchovské posvícení. Tady pozor !!!! To je až další víkend. Jde však o významnou akci, kterou je jistě dobré připomínat.


I poslední upoutávka je  předčasná, ale zároveň nás varuje, abychom za výhledem na Vrátenskou horu zatím nejezdili. Osobně jsem zvědavý, zda tam konečně někdo udělá pořádek v těch výhledových tabulích, které působily dost zmateně a byly zpřeházené.

A to je při pondělí zcela určitě vše. Držte se, ať jste v pohodě a třeba se nějaké té akce účastníte.

2 komentáře:

  1. Děkuji za Vaše zevrubné informace o dění na Mělníku a v okolí. K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Informací není nikdy dost, vždy se mohou hodit a občas čerpám inspiraci i z vašeho výtečného FB :-). Je jistě příjemné být v obraze, jak se říká.

      Vymazat