neděle 29. září 2019

Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi byla neskutečným zážitkem. V obří galerii uvidíte relikvii sv. Václava, zapózuje nám vysoký církevní hodnostář, podíváme se na obrovskou nabídku stánkového zboží, lunapark, ale i na místní pamětihodnosti.



Dnešní mládež je již zvyklá, že se může jezdit za zábavou, za studiem, na brigádu i za prací na Západ, a že tu máme fantastické levné jízdenky PID ,DUK ,skupinové víkendové železniční  jízdenky, nebo skvělou Jízdenku na léto, ale je nutno říci, že jsme si na to všechno museli počkat mnoho a mnoho let.

Sametová revoluce sice proběhla v listopadu 1989, ale členy EU jsme až od 1. května 2004, což je tak nějak datum, kdy po studentech začali jezdit za prací do zahraničí masověji i někteří Češi a zprvu se setkávali s určitou nedůvěrou místních.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vstup_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_do_Evropsk%C3%A9_unie

Na poli výhodných jízdenek to začalo prakticky ve stejném roce. Slavná železniční víkendová jízdenka SONE+ umožnila ve stejném roce cestovat českým mladým rodinám nejen po Čechách, ale mohli si nově zajet za 130 Kč do Drážďan a zpět, nebo za 360 Kč do Řezna v Bavorsku ( a zpět).

Jízdenku na léto tu máme snad už od roku 2012 ..... https://www.aktualne.cz/wiki/finance/jizdenka-na-leto-od-ceskych-drah-2013/r~i:wiki:3798/ a Soutok díky ní projel po mnoha letech spoustu míst po celé České republice.


A důležitou PIDku využíváme u nás v okrese snad tři, či čtyři roky. On ten život hrozně letí a člověk by to musel pracně hledat. Díky ní, se můžeme za pouhých 18 Kč a za 17 minut dostat rychlíkem do dvojměstí Stará Boleslav - Brandýs nad Labem. To je paráda, ne ?



Tohle město je zvláštní i tím, že z Mělníka jsou věže chrámu ( Kostel Nanebevzetí Panny Marie) často v polabské rovině vidět ( vzdušnou čarou 22 km) a přesto je to město, kam se na rozdíl od Ústí, Litoměřic, Lysé, Nymburka, či Poděbrad téměř vůbec nejezdí, pokud tam nepracujete.

To všechno jsem chtěl už konečně změnit, protože dvojměstí je známé slavnou jarní akcí Audience u císaře Karla I. a především svojí Svatováclavskou mší, kterou rok co rok dává v přímém přenosu ČT 24.

Ještě bych měl dodat, že z druhé strany kostela je lešení, tak jsem musel fotit proti slunci, a také kostel sv. Václava je v rekonstrukci. Relikvie sv. Václava byla tedy střežena v kostelíku sv. Klimenta.



Ve 13.40 jsem tedy vyjel rychlíkem z Mělníka, a protože nebylo kam spěchat a chtěl jsem se řádně seznámit s městem, tak jsem šel od nádraží ČD Stará Boleslav do centra města slabou půlhodinku pěšky.

Cestou jsem například objevil letadlo, které mi připomnělo moji vítěznou při s panem Ing. Jáchymstálem, když jsem tvrdil, že letadlo ( ne toto) stálo dlouhá léta také před ZDŠ Mšeno
Jak jsem tu již včera nastínil, tak jsem tu zavadil o to, co na Mělníku v centru v současnosti s vyjímkou Vinného dvora postrádám.

Toto ostatním městům tak trošku závidím ..... http://www.prazdrojmenu.cz/modrahvezda/fotogalerie
Podívejte se na tu zahrádku. A žádný restaurant, ale obyčejná pivnice, kam létá servírka s pivem a občas tedy přinese něco malého na zub.




Mé první kroky mířily skrz místa, kde byly různé stánky a kulturní program ke kostelu sv. Klimenta, kde čestná stráž střežila relikvii sv. Václava.



Tu jsem pro vás v kostele nevyfotil, protože interní záběry se správně nemají po netu šířit a jde o dost choulostivou věc, kterou jsem nesehnal ani na pohlednicích, ale uvidíte ji na snímcích z venkovního prostředí.



Flašinetář mi připomněl, že 12. října bych mohl něco podobného vidět v Liběchově, pokud se tam vypravím.


Kostel sv. Václava je v rekonstrukci.



Románský kostel sv. Klimenta ukrýval do 17. hodiny relikvii sv. Václava.





















Jak vidíte, tak v široké duchovní části města bylo kolem 15. hodiny poměrně dost prostoru k pohybu a mnoho lidí posedávalo v dvorcích různých restaurací a v různých parcích. Pilo se pivo, víno, burčák a připomínalo to pochopitelně vinobraní.



Čím se to opravdu lišilo, tak to byla pochopitelně duchovní tématika.







A pojďme do ulice jménem Lázeňská, kde v délce téměř jednoho kilometru probíhaly stánky. Už jsem to chtěl několikrát vzdát a někam odbočit, ale zvítězila zvědavost a chuť si dokázat, že to člověk dokázal.


Na následujících snímcích si můžete prohlédnout tu pestrost nabízeného sortimentu a potkáte i indiány.






















Přiznám se, že jsem dělal jen takový náhodný výběr snímků, protože jsem jich včera nafotil asi 180, ale celou řadu z nich ještě i v mělnickém kempu na dopolední akci.


Zpátky jsem to tedy vzal polní cestou k Labi, když mě napadlo trošku prošmejdit také Brandýs nad Labem a zajít si do tamního IC pro nějaké vizitky a pohledy.


Z Mělníka je to k Severnímu moři po Labi 838 km, tady o trošku dále.


A zase to staré téma. Podnik u vody a nikdo neřeší záplavovou zónu. Mělníku se nepodařilo přivést život k řece a mám někdy pocit, že tu je obrovská nejednotnost v názorech. Na jednu stranu totiž jakékoliv gastronomické služby na březích řek jsou obrovským romantickým turistickým lákadlem pro místní, výletníky, dovolenkáře, vodáky i kolemjedoucí cyklisty a na stranu druhou to je už nárok na bezpečnost, čistotu a odnáší to od řeky určitý poklid.

Nicméně, právě proto, že Mělník je na kopci, tak je opravdu takovou vyjímkou a o aktivitách u řeky, se tu vždy jen nesměle mluvilo a psalo. A ono to bylo možná kolikrát dobře, protože tady někdy vznikají na mé gusto až moc originální nápady, které jinde nemají obdoby :-).


Brandýský zámek byl celá staletí državou Habsburků.


I tady se pomalu opravuje. Mlýn.



Zámecký pivovar, který je tu momentálně podobně, jako ten v Litoměřicích pro ozdobu.



Městský znak.


Zámecké nádvoří. Zámek obklopují zahrady.




Obě města jsou spojena tímto dlouhým mostem, který je po čas oslav přístupný pouze chodcům, cyklistům a některým autobusovým linkám.


Kromě umělého kanálu s divokou vodou odbočuje z řeky před dvojměstím stružka, která napájí tzv. Staré labské rameno ve známé kulturně- společenské části Houštka, která je známa také svým letním kinem a napájí i tuto rozšířenou část v části zvané Hluchov, odkud se vrací zpět do Labe.




V úvodu článku jsem slíbil, že mi také zapózoval jeden z církevních hodnostářů. To se stává, že člověk potkává lidi a neví kdo jsou, protože se o to dosud nezajímal. Jen vám to přijde, jako hezké pro oko. V každém případě vás vstřícnost velmi potěší a i u prodejců sakrálních  předmětů, se setkáte s krásným lidským přístupem.

Viděl jsem mnoho rozjasněných obličejů uvolněných a příjemnému okamžiku oddaných lidí, z nichž někteří říkali svým přátelům, že tu jsou již poněkolikáté a vždy je tu fajn atmosféra.






Podívejte se tedy ještě na čestnou stráž.



V 16.50 začaly bít zvony na věži kostela sv. Václava a procesí se i s relikvií dalo do pohybu směrem k nedalekému autu. Vše střežila ozbrojená policie.



Sice jsem natočil asi minutové video na starý fotoaparát ( oba měly zdroje na hranici použitelnosti) a ve druhé ruce jsem současně fotil novým aparátem na lepší kvalitu poslední fotky, ale nemyslím, že by bylo zajímavé sem video dávat. V jednu chvíli se obraz trochu zachvěje, není jistě tak kvalitní, jako na novějším stroji a každé video může na tomto webu svým podstatně větším obsahem oproti fotografii způsobit problémy, které by mohly způsobit i nemožnost na webu do budoucna pokračovat dále. To se stalo v roce 2012, kdy již nešly vkládat obrázky a celou situaci nějak vyřešil zakladatel webu.


Relikvie nás opustí a člověk má radost, že po korunovačních klenotech z dob ZDŠ a relikviáři sv. Maura v roce 2018 byl u dalšího velkého klenotu naší České republiky. Opět na vlastní oči.

Když jsem zde tedy její detail nezveřejnil, tak ji máte zde :

https://www.google.com/search?q=rel%C3%ADkvie+sv.v%C3%A1clava&rlz=1C1SQJL_csCZ775CZ775&sxsrf=ACYBGNSfCXMhWhG-JE0krhAeFcM_wnCqbA:1569755065393&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiflLqo8fXkAhXHSsAKHXW1DZcQ_AUIEigB&biw=1680&bih=907#imgrc=kmM1Y0MyiORt1M:


Pomník padlým z 1. i 2. světové války.



Další sakrální památka v Boleslavi.



Muž se samopalem byl rychlejší, než můj fotoaparát.




Podívejte se, co jsem ještě objevil.





Ano, Stará Boleslav mě včera potěšila a dokreslila dobře započatý den v mělnickém kempu. Odjížděl jsem po příjemné procházce v 17.55 a společnost ve vlaku mi dělala jakási 65 letá paní ze Štětí, která sem prý jezdí pravidelně na mši od roku 2015 a zrovna přemýšlela, kam si přisednout.

A to je z tohoto víkendu vše. Dnešek bude snad již tak nějak odpočinkový a píši to schválně. Nedávno se totiž objevila na netu studie, že Češi vlastně neodpočívají a kromě toho mají téměř nejdelší pracovní dobu v Evropě. Pak chtějí vše rychle dohnat a cestování i návštěvy akcí jsou také náročnou činností :-).

Hezký zbytek víkendu!

Aktualizace 4.10.2019 : Program: https://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/svatovaclavske-slavnosti-ve-stare-boleslavi--2-.aspx


2 komentáře:

  1. To je opravdu pouť se vším všudy. Letos jsem se nemohl zúčastnit osobně, tak jsem sledoval mši svatou v televizi. Díky za Vaši reportáž a krásné snímky z pouti. K.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za milý komentář. Mohu potvrdit, že zejména v klidové široké duchovně- kulturní a gastronomické zóně panovala v sobotu odpoledne uvolněná pohodová nálada s úsměvy a mezi lidmi bylo slyšet chválu na bezplatnou společenskou akci, které vyšlo i počasí. Mnozí tu byli již poněkolikáté, a tak to mohlo být i určité setkání přátel z různých míst naši krásné země.

    OdpovědětVymazat