sobota 7. září 2019

Zajeďte si do Litoměřic na Zahradu Čech. Kulturní program každý den. Lysá v plném proudu. Taková byla výstava hub v RMM. DED v plném proudu. Zvoníci, bonsaje, Liběchov, to všechno jsou akce a místa, která na vás volají reklamou.





Tak konečně zase volná sobota. Jak už to tak bývá, tak všední dny byly krásné a dnešní pohled z okna tedy vůbec nikam neláká. Krom toho je pořád co číst a spousta další zábavy. Nicméně, akcí je kolem nás pořád moc, ač si to někdy ani neuvědomíme, a vůbec není na škodu si je připomínat, protože to jsou všechno potenciální možnosti návštěv.

Život není jenom u nás doma na Mělníku. Nějak jsem se rozpomněl na mládí, kdy jsme si s partou vyjeli i na Zahradu Čech a zažili tam i jeden veselý zážitek. Chtěl jsem napsat Země Živitelka, ale to je úplně jiná výstava, v srpnu, ale také moc krásná. ( A o hodně dále :-))

Litoměřice nejsou daleko, vlak tam jezdí každou chvíli a kromě výstavy samotné je tam v areálu neustále nějaký kulturní program a samozřejmě i občerstvení. Jenže, právě takové občerstvení vám někdy může pěkně ovlivnit program.

Tehdy byl zlatým slavíkem zpěvák Dalibor Janda, což byl slušný magnet, ale když ono bylo v restauraci výstaviště tak pěkně. Už vám ani nepovím, co se tenkrát stalo, ale zrovna když byly odehrány asi dvě písničky a hodlali jsme trošíčku neradi zaplatit a jít na koncert, tak to lehké dilema osud rozhodl za nás. Nějak odešla aparatura a už nebylo kam spěchat :-).

Jak tedy vidíte, tak letos tu jsou zajímavé revivaly, ale i třeba Ewa Farná apod.





Jak tak mluvím o výstavišti, tak koukám, jak to tam na druhém výstavišti v Lysé nad Labem, v blízkosti našeho Mělníka tento víkend žije. Máte poslední možnost vyrazit, a pak až 20. září.


Přišel mi materiál z muzea o výstavě hub a velmi rád zařazuji reportáž. Nedávno byl na seznamu.cz znalostní kvíz a člověk si nevedl špatně, ale stejně raději nakonec řada z nás sbírá jedině ty houby, co nemají řádkování pod kloboukem. Je to zaručeně bezpečné a zdraví máme jen jedno. Satana na obrázku snad poznáte a červená barva by vás měla bezpečně odradit.

Na výstavě hub v muzeu bylo letos k vidění 119 druhů.
5. - 6. 9. 2019

Regionální muzeum Mělník uspořádalo i letos tradiční výstavu hub s programem pro školy. Ve velkém výstavním sále se sešlo 119 druhů, některé přinesli sami návštěvníci. K vidění byl i velmi vzácný a jedovatý hřib satan. Mezi další vzácné nalezené druhy patřily např. hřib modračka, krásnoporka kozí noha nebo čirůvka celerová s nezaměnitelnou vůní po celeru. Necelou polovinu hub nasbírali muzejníci na Kokořínsku, zbytek dovezl mykolog Jaroslav Malý z jižních Čech.


 Expozici doplnilo krásné aranžmá jiřin ze zahrady Jany Čermákové z Čečelic. Během dvou dnů výstavu zhlédlo přes 400 školáků, kteří se účastnili speciálního programu s mykologem. Veřejnost měla možnost prohlédnout si houby a položit své houbařské otázky ve čtvrtek odpoledne. Toho využilo 73 lidí včetně dětí, které ocenily houbařské hry a úkoly.
-KrF-


Dnes nám také probíhá první část DED, a tak si můžete prohlédnout naše kostely, ale zvlášť doporučuji návštěvu Záboří. Sice jsem tam v interiéru asi 10 let nebyl, ale vím, že to tam bylo takové útulné, jak se na vesnický kostelík sluší.


Za týden pak bude magnetem Liběchov a Vrbno.

Trošku jsem připomněl program RMM na měsíc září.


Za týden tu bude vedle pokračování DED, také Den zvoníků a Výstava bonsají. Pokud tedy nebudete muset být flexibilní v zaměstnání, nebo nebudete mít nějakou práci doma, tak to jsou další domácí nabídky k návštěvě.

Soutok výstavu s bonsajemi několikrát v minulosti navštívil ( jsou tu články) a rozhodně je to pohodová krásná záležitost i pro vaše fotoaparáty a určitá motivace k podobným aktivitám. Den zvoníků komentovat nebudu, protože osobní zkušenost chybí, ale asi to musí být pekelný rámus, být tak blízko, byť mají tuším zvoníci špunty v uších :-).

V programu čtu, že ve 12 hodin, se rozezní všechny zvony ve městě. To musí být zajímavé audio. Škoda, že asi budu flexibilní.


Závěr dnešního článku věnuji pozvánkám do Liběchova a myslím, že můžeme mít z našeho nejbližšího městského souseda opravdu radost. Hlavně, že už ten liběchovský kostelíček sv. Ducha a sv. Hrobu patří obci a blíží se čas rekonstrukce.

Nechci ale opomenout mlýn, kde se s osudem pere pan Dušan Turzo. Dokonce jsem to jméno dal z hlavy a bez hledání :-).

https://cs-cz.facebook.com/umeleckymlyn.libechov/






Šárka Bínová "Vivos voco. Mortuos plango. Fulgura frango." – Svolávám živé, oplakávám mrtvé, zaháním (dosl. "drtím, lámu") blesky. Někdy to volně překládají i odháním, my užili výrazu více poetického od Ludmily Kybalové.

Krásné doplnění k akci z facebooku pana Lojky.

http://kostelicek.eu/ 


Vita pulchra est . ( Život je krásný.)  Nápis na boční fasádě hotelu U zlatého beránka.

Tak to vidíte, a nakonec mě krásná latina dovedla ještě k malému bonusu na samém konci článku.

Kdysi jsem si někdy v roce 1988 -89 koupil v Litoměřicích takovou knížečku tehdy populární řady  Rozum do kapsy, kde se psalo, že je na světě nějakých necelých 800 jazyků ( nemůžu to teď rychle najít) a celá ta knížka pojednává o jazycích. Pohleďte, co zajímavého je možné najít na netu dnes:

https://profiprekladatel.cz/cs/:1861/kolik-jazyku-existuje-ve-svete:1707/

https://amigas.cz/jazykova-skola-brno/babylon-jazyku/

                   Tak tedy pěkný víkend ! Jenom připomenu, že venkovní kultura nekončí Mělnickým vinobraním, ale na podobnou menší slávu si budete opět moci zajet i do Liběchova.( Článek z loňska zde)


Žádné komentáře:

Okomentovat