čtvrtek 24. dubna 2014

Pomožte nám hledat čápy.


Jak jsem již v jednom článku o výletu na Ronov psal, shledal jsem se v jedné obci u Holanských rybníků s tímto krásným ptákem a pikantní bylo, že se tak stalo na stejném místě po dlouhých 24 letech. Následovalo několik otázek, kdy mě internet dopravil až na stránky zajímavého projektu  http://cap.birdlife.cz/mapa .


Při pohledu do mapy zjistíte, že stav čápů v okolí našeho města je buď na bodu nula, nebo jsou tu zaznamenána jakási hnízda, kde však ptáci pozorováni v posledních dvou letech nebyli. Vypadá to tedy pro náš okres pesimisticky. Přesto nelze vyloučit, že situace může být taková také proto, že se zde o věc zkrátka nikdo nezajímá. A tak bych se prostřednictvím tohoto média obrátil na čtenáře s výzvou. Čáp se stal ptákem roku 2014 a můžete to být právě vy, komu se podaří objevit nějakého toho čápa v našem regionu. Pokud, se vám nechce vyplňovat přihlašovací protokol na stránkách výše, můžete dát zprávu třeba sem v komentáři.


Čápi bývají často spojovány s mlýny na malých říčkách, s menšími opuštěnými továrními komíny, sloupy elektrického vedení, topoly a jinými vysokými stromy. Ale, bývají i často ve vsích v blízkosti vodních ploch.


Mohli by být třeba i někde u Labe ( objevili se letos u Poděbrad), či Vltavy.


V těchto místech u Vrbna stávalo v 80. letech obydlené hnízdo, ale to je již bohužel minulostí.


A tak vypadá jedno místo na cyklostezce mezi Hořínem a Vrbnem.

SŠ.

2 komentáře:

  1. Včera 24.4, nad náměstím Míru na Mělníku létal čáp! Objevila ho dcerka, ale kam zamířil, nevíme. Iva M.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za milou zprávu . Kdoví, třeba se tu také někde nějaký najde :-).

    OdpovědětVymazat