čtvrtek 3. dubna 2014

Skála s dívčím obličejem.


Podíváte-li se z Jestřebí (minulý článek) k severu, tak vás jistě zaujme tato linie nevysokých kopců, které se říká Provodínské kameny, podle sousední vesničky Provodín. Mimochodem, obec je nápadná svým silem, které je vidět až od hraničních Lužických hor ( například z Hvozdu). A dále je zde především důležité železniční nádraží na trati 080 z Rumburku přes Českou Lípu a Doksy do Bakova nad Jizerou, Mladé Boleslavi, Nymburka a potažmo Kolína. Z linie působí jistě nejzvláštnějším dojmem druhý kopec zleva, který nese jméno Lysá skála, nebo také Spící panna, ale k tomu později.


Provodínské kameny, se skládají z těchto sedmi kopců : Od SZ to jsou Kraví hora ( 378 m.n.m.), Puchavec (340), Michlův vrch (388), Lysá skála (419), Štrausův vrch (376), Dlouhý vrch (402) a Pítrův vrch ( 333 m.n.m.). K Lysé skále dojdete z obce Provodín po zelené značce a jsou to pouhé 2 kilometry chůze. Pokud jste tam autem, tak můžete zajet mnohem blíže, ale o mnohé se ochudíte. Vesnice Provodín je zajímavá i poklidná, stejně, jako Horní Provodín, kde jsem našel mnoho hospodářských stavení i jakousi moderní obrovskou prázdnou stavbu hotelového typu, jejíž význam mi unikl. Vím jen, že paní řidička mě málem propíchla očima, když jsem si fotil protější polorozbořenou  mexickou haciendu a stál ji v cestě, zrovna když přijela. Trochu jsem si při zpáteční cestě zašel, abych prozkoumal, kam vede i druhý směr zelené značky a po obrátce na vyvýšeném místě obce a návratu, se stále ještě samočinně zasouvala veliká vrata. Ta zacházka stála za to, protože kromě mnoha zajímavých stavení a zvířat, se tu nachází i 126 let starý a 25 metrů vysoký strom jménem Douglaska tisolistá.


Pod skálou je krásné posezení a výstup na její vrchol rozhodně nedoporučuji dětem, málo pohyblivým lidem a za mokra a vlhka. Výhled z jejího vrcholu je však fantastický. Zde například vidíte kopec Ronov, který spatříte také od mělnického Tyršova domu a to množství vody před ním je Novozámecký rybník ( ptačí reservace) na Robečském potoku, který odvodňuje Máchovo jezero a další rybníky do řeky Ploučnice.


Pokud vám skála připomíná Panskou skálu nedaleko Nového Boru ( známé varhany), nebo Zlatý vrch nedaleko České Kamenice, tak máte naprostou pravdu, ač je to proti těm předcházejícím čedičovým skvostům asi takový trpaslík, jako Radobýl u Litoměřic.


Je to však místo dalekého rozhledu, zvlášť k Lužickým horám a Českou Lípu zde máte, jako na dlani. Je to místo doslova mystické a tak mě ani neudivilo, když jsem zde potkal tento mladý pár z Nového Boru, který mi sice vysvětloval, co zde provádí ( také pro nějaký blog), ale nějak jsem to v tom okouzlení okolní krajinou nepochopil a ani nebyl moc zájem něco vysvětlovat. Snad jen to, že prý mají hodně známých a ani by se nedivili, kdyby je někdo poznal i někde dál od domova.


Tam vzadu vidíme Českou Lípu a již se dostáváme k tomu, proč má skála ještě jeden název.


Když se pozorně zadíváte na tento obrázek, tak nedá ani moc práce si vybájit dívčí obličej směřující k nebi. Vpravo vidíme bradu, nad ní nos, téměř nad sloupem elektrického vedení spatříme pravé oko a zcela vlevo bychom našli kadeře, které však z tohoto úhlu příliš nevynikají. Proto se tedy Lysá skála také jmenuje Spící panna.


Aspoň jedno zvířátko za všechny a hned to největší a nejzvědavější. Když jsem se kolem koní vracel ze zmíněné zacházky později zpět, tak zvířata zaržála, jako-by na rozloučenou. Chápete ten dobytek, co si také říká lidi, a který je schopen zvířatům ublížit, nebo je i otrávit?


Vězte, že od Lysé skály to není daleko k Máchovu jezeru a i tudy kráčel samozřejmě Karel Hynek Mácha. Většina nás cyklistů končívá svůj výlet k Macháči na hlavní pláži v Doksech, ale i kolem jezera je co poznávat a obdivovat. Chcete-li takto krásně spatřit hrad Bezděz nad Velikým rybníkem, pak jednoznačně zavítejte do Starých Splavů a vydejte se k Jarmilině skále nad pobřežím rybníka, kde se odehrává velké drama zmíněného Máje.


V létě zde v pozdních nočních hodinách proudí jedinci toužící po posezení, tanci, snad i noční koupeli a k tomu jim na cestu svítí kamenné lucerny. A to je dnes z cest vše :-).

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat