středa 2. dubna 2014

Nedaleký skalní hrádek Jestřebí si zahrál ve filmu Anděl na dovolené, vodní pasáže, se točily v Hamru na Jezeře.


Jestřebí-hrádek.

Naše vlast je krásná a není o tom pochyb, avšak nikdy nezapomenu na jednu větu, kterou jsem slyšel už v roce 1973 : ,, Všude je hezky, ale Kokořínsko je Kokořínsko". Jak by ne, když to máme hned za městem a prakticky jedno jediné údolí nám dá vše. Máme tu říčku, rybníčky, skály, louky, lesy, studánky, kapličky apod. Naše Kokořínsko proslavil především básník Karel Hynek Mácha, který rád chodil pěšky z Prahy přes Mělník kolem tehdejší zpustlé hradní zříceniny dnešního hradu Kokořína do Kokořínského Dolu a s oblibou nocoval na hradě Bezděz, který mu byl s Velkým rybníkem ( dnešní Máchovo jezero) největší inspirací pro jeho vyhlášený Máj. Odtud Mácha pokračoval druhý den různými směry, ale to již nic nemění na tom, že kraj si získal jméno pro naši generaci právě po něm a zejména hrady Kokořín, Bezděz a Houska si získaly patřičný věhlas.


Výhled z hrádku na obec a k Bezdězu.

Jenže, Kokořínsko, to nejsou pro domorodce jen zmiňované tři hrady, říčka Pšovka a symbol oblasti Pokličky, včetně skalních plastik sochaře Václava Levého v okolí Želíz, ale je toho mnohem víc. Něco jsme si tu již napsali v seriálu Toulky na jaře 2012, ale stále je co navštěvovat, co poznávat, čemu se obdivovat a stále více a více si uvědomovat, jak krásná je to oblast.
Nyní se podíváme do míst, kde si podává ruku oblast pískovců s oblastí čedičů.


Pohled na Novozámecký rybník u obce Zahrádky.

Vydáte-li se po krásné silnici z Mělníka autem, či autobusem přes Liběchov a Dubou k České Lípě, tak asi po třiceti minutách jízdy severním směrem dospějete na důležitou křižovatku, kde probíhá ještě širší a rušnější komunikace z České Lípy kolem městečka Doksy a Bělé pod Bezdězem do Mladé Boleslavi. Tady vás určitě praští do očí skalní hrádek nad stejnojmennou obcí jménem Jestřebí. Není bez zajímavosti, že podobně, jako celá řada severočeských skalních hradů a hrádků, byl i on obýván loupeživými pány a tak i sem dorazila v roce 1444 trestná výprava z Lužice, avšak ta neměla pro hrad zničující účinky. Hrad se uvádí k roku 1547 již jako pustý a těžba pískovce v 18. století vykonala své. Dnes můžeme obdivovat již jen pouhou čtvrtinu původní rozlohy. Celou stručnou historii hradu si lze přečíst například zde na ..
http://www.castles.cz/hrad-jestrebi/historie.html


Komplex hrádku Jestřebí ze vsi. Přístup je možný jen na pravou část.


Někde se uvádí, že hrádek se tyčí na kopci, jenž vystupuje zhruba 25 metrů nad okolní krajinu a vrcholová výhledová plošina je, pak o dalších 25 metrů výše. Na hrad se dnes stoupá původní studní po točitém dřevěném schodišti . Z vrcholové plošiny je pak krásný výhled do okolí blízkého i vzdálenějšího, ale to již záleží samozřejmě na případném oparu. V blízkosti hrádku vás zaujme velmi zajímavá čedičová skála s názvem Lysá skála, nebo také Spící panna, které věnuji příští cestopis a nachází se prakticky v sousedství. Jen o něco dále spatříte Bezděz, Vlhošť s Ronovem a zaujme vás i hladina Zámeckého rybníka u Zahrádek.


Lysá skála ( Spící panna)

Není bez zajímavosti a poznal jsem to teprve až nedávno, že právě tady, se odehrává scéna z filmu Anděl na dovolené, ve které dospěje výprava zaměstnanců na dovolené k hradu. Celou dobu hledáte nějakou podobnost s hradem Rálsko, který se nachází zdánlivě jen nedaleko vodní plochy poblíž Stráže pod Ralskem a Hamru na Jezeře, kde se točily filmové exteriery na pláži, ale marně. Kdo však již někdy navštívil Jestřebí, tak mi dá za pravdu, že štáb si pro hrad zajel až sem. Interiery zotavovny se prý točily v Jevanech u Prahy, poblíž Kostelce nad Černými Lesy. Mimochodem, máme zde i článek o hradu Rálsko ( snad srpen 2013), kde popisuji neobvyklé setkání se Sudetským Němcem.


Hamr na Jezeře - pohled na Ralsko.

Díky archivu z loňska vám mohu nabídnout i nějaké záběry z tohoto letoviska, kterým Hamr na Jezeře bez pochyby je. Není to velké letovisko, ale disponuje řadou ubytovacích i rekreačních kapacit a kromě pláže s výhledem také na zmíněný hrad, zde najdete celou řadu turistických i cykloturistických tras a horolezecké terény. V sousedství Hamru na Jezeře, se nachází Stráž pod Ralskem, známá zejména v minulosti, jako centrum těžby uranu v této oblasti a nedaleké malé lázně Osečná, kam až dokonce tudy jezdila přes Mělník z Příbrami a Prahy dálková autobusová linka. Odtud je možné pokračovat na Ještěd, nebo do Českého Dubu.


Hamr na Jezeře ( směr Osečná)

To by tedy bylo dnes z cestovatelského magazínu z našeho okolí vše a rozloučíme se několika záběry, které možná budou povědomé i divákům  filmu Anděl na horách. Příště bych vás pozval na již zmíněnou čedičovou skálu, která patří do skupiny nesoucí název Provodínské kameny.


Jezero Hamerský rybník.


Příjezd do Hamru od Stráže nad Nisou.

Aktualizace 19.12. 2023 ve 21.30 : 

Dnes vás to tady hodně čte, tak to upřesníme. Točilo se dokonce navíc i blíže ke Stráži po Ralskem, ale hlavně ten Hamr na Jezeře a Jevany.


SŠ.












Žádné komentáře:

Okomentovat