pondělí 14. dubna 2014

Zajímavé monitorování čápů, aneb monitorovat lze cokoliv.


Kdo jste četli  článek o Holanských jezerech a znáte tu známou poučku o souvislostech, tak vás téma článku nemůže překvapit. Na začátku stála laická otázka. Kolika let, se takový čáp může dožít ? Vyhledávač se rozeběhne a už tu máme odpovědi. Čáp bílý, se dožívá 8-10 let, ale prý je znám rekordman 35 let. Čáp černý, se dožívá 15 let. Jenže, wikipedií to nekončí. Čtenář zjistí, že se může pomocí on-line kamer dívat na život v mnoha čapích hnízdech a velmi zajímavá je tato stránka http://cap.birdlife.cz/mapa-hnizd , kde se může zapojit každý.

Jak vidíte, tak k disposici je zde mapa ČR s různými očíslovanými hnízdy a jejich popisem. Dobrovolný pozorovatel, kterým můžete být klidně i vy, pak sleduje, zda už je hnízdo letos obsazené, kolik dospělých ptáků je na hnízdě, zda již se objevili nějací mladí jedinci, nebo prostě pomůže zadat do databáze případně nově objevené hnízdo. Jak patrno, tak v našem okolí zeje mapa prázdnotou, ale matná vzpomínka na 80. léta mi připomněla kdysi jedno hnízdo ve Vrbně u Vltavy. Čápi můžete fotografovat v rámci soutěží, můžete se pomocí triédru pokusit zjistit, zda jde o ptáka již kroužkovaného, popřípadě, jaké má identifikační číslo.

Je toho zkrátka hodně a jistě nejde jen o čápy, ale monitorovat lze prakticky cokoliv. A díky tomu, se dnes již dozvídáme i příjemné informace, že vzácná zvířata, která zde nedávno ještě patřila k vystříleným a zlikvidovaným druhům, se opět objevují. Vzpomeňme na bobry, kteří se k nám dostali již až po Ústí nad Labem, nebo na vlka spatřeného u Břehyňského rybníku poblíž Doks v nedávné době.

Aktualizace 15.4. 2014 v 18.15:


Co vidíte? Foto je z 26.4.2012. Tak cyklisté, cestou na místo, kde se dělí kanál a Vltava  zbystřete.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat