neděle 13. dubna 2014

Nejkrásnější pohled na Holanské rybníky, je z nejvzdálenějšího kopce CHKO Kokořínsko Ronova.


Pohled na Holanské rybníky z Ronova v květnu 2005.

Také se vám stává, že celý rok hýříte nápady, zvlášť v zimě, kam by-jste se v rámci reálných možností mohli vypravit, a když nastane ten čas, kdy by to šlo, tak najednou se zdá vše velkým problémem ? A přitom stačí, se jen někam vypravit.

V roce 2005 jsem se rozhodl, že už také nastal čas, abych po řádném  prozkoumání severozápadní části CHKO Kokořínsko, také vstoupil konečně na vrchol kopce, po jehož úpatí jsem mimochodem kráčel již v roce 1990. Tehdy jsem prvně objevil krásu prostředí Holanských rybníků, ale výhled z hradu Ronova sliboval navíc především nádherný celkový pohled na tuto soustavu z ptačí perspektivy. Netřeba dodávat, že kromě rybníků má být ke spatření také spousta kopců Máchova kraje i jiných.

Tehdy jsme vyjížděli v květnu ranním vlakem přes Litoměřice do stanice Blíževedly na trati Lovosice-Litoměřice-Úštěk- Česká Lípa a již v 8 hodin ráno letního času, se v Blíževedlech tetelil vzduch horkem. Celý výlet nám dal především díky horkému dni pěkně zabrat a výhled z vrcholu byl žalostný. K návratu jsme tenkrát použili malé železniční nádražíčko Kravaře v Čechách ( spíš zastávka), odkud je to na kopec podstatně blíže, avšak vynechat ráno známou obec Blíževedly s krásným morovým sloupem a malebným kostelíkem, odkud jezdíval kdysi na Mělník a do Prahy přímý autobus ( seriál o dopravě 11/2011), se mi zdálo hřích. A tak se zrodila výzva, abych kopec někdy v budoucnu navštívil a měl jsem více štěstí.


Pohled na Holanské rybníky v dubnu 2014.

Jaro je tu, vedra zatím nepřišla, počasí proměnlivé a tak se zdálo, že by to v období přeháněk a mírného větru nemuselo být marné. Avšak, jak patrno z fotografie, tak opar byl a výsledek má opět daleko k uspokojivému fotu. Tak to však již chodí. I kostel v Holanech vzadu za rybníky je v oparu. Nicméně, není na místě dělat z věcí hned tragedii, protože leccos, se dá vždy ještě v budoucnu napravit a mnoho pěkného lze spatřit ještě tentýž den v pokračování výletu. Připomínám, že samotné Blíževedly jsou vzdálené 36 km a řada věcí z dalších snímků je nějakých 40 km od domova, ve směru, který je nám díky krásné přírodě tak blízký. Pohybujeme se na samé hranici našeho Kokořínska.


Morový sloup v obci Blíževedly.



Člověk mnohdy náhodně narazí na zajímavé projekty.



Hlavní dominanta malebné vísky Kravaře.



Ronov je poměrně rozsáhlá a zachovalá zřícenina.



O její velikosti si můžete udělat představu z tohoto obrázku. Zde je pohled od severu.( od Kravaří). Připomínám, že kopec můžete za dobrého počasí vidět i v Mělníku, pokud se budete nacházet například v blízkosti bývalého kina, nebo na Záduší.



Pěkné povídání o Ronově je nedaleko železniční zastávky Kravaře.



Tady ve Stvolínkách jsem musel zastavit.



Považte, že i v roce 1990 tam byl čáp. Stejné místo po 24 letech, to je nostalgie.





Kousek od Stvolínek, se nachází 200 metrů od silnice skála jménem Smrtka ( velmi prošlapané schody v pískovci) s výhledem na Koňský rybník. Vede tam i polní cesta.



Koňský rybník ze Smrtky.




Sem mě vedla při zpáteční cestě od Smrtky jakási logická úvaha. V jedné publikaci o Máchovi a místech, která navštívil je krásné foto Nebeského rybníka v pozadí s Ronovem, který má i poetický název Roll.



Skalní tvrz v lesíku jménem Jiljov je příjemnou romantickou procházkou jen kousek od Holan. Bohužel není z vrcholové plošiny vidět kromě stromů nic.



Obec Holany s Vlhoštěm ( nejvyšší hora CHKO Kokořínsko neskýtá mnoho výhledů) a rybníky je jakýmsi rekreačním centrem oblasti. Má autobusové spojení s Dubou i Českou Lípou a při hlavní, ale poklidné místní silnici stojí pěkná restaurace s venkovním posezením.



Zcela náhodně jsem objevil na jedné budově tuto pamětní desku, která upomíná na společný protest lidí národnosti české i německé proti nastupujícímu fašismu u nás.



A jedno foto nakonec. Chatička na vozíku za osobním autem, se každý den nevidí :-).

Aktualizace prosinec 2014: Soutok byl na Ronově i do třetice. Výhled byl podstatně lepší a fotky najdete v článku v záložce srpen 2014.

Aktualizace 21.2.2020:

http://soutok.blogspot.com/2014/08/kratky-vylet-ve-kterem-budete-obdivovat.html

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat