sobota 5. dubna 2014

Lobeč ve stopách Kadlína a Mšena. Po muzeu i nový pivovar.


Pivovar Lobeč.

Člověk si občas všimne, když se o něčem, či o někom hodně píše, mluví, reklama je postupně velká a nápady téměř originální. A někdy jde i o docela zapomenutou vesnici na konci okresu. Nejinak tomu bylo například i v roce 2005 v Kadlíně, který byl do té doby obcí na konci okresu, kde snad jen místní věděli cosi o letní tamní pouti. Jenže, pak se odkudsi vynořil již postarší starosta v klobouku pan Šesták a v Kadlíně vyrostla středověká rozhledna, naučná stezka, cyklostezka a muzeum zemědělského nářadí.

To u nedalekého Mšena, se mohlo ještě před několika lety zdát náhodnému návštěvníkovi, že se toho ve městě moc nemění. Kdo však Mšeno aspoň občas navštíví a trochu pozoruje místní dění, tak rozhodně nemůže přehlédnout, jak se změnilo náměstí, jaký krásný kabát mají místní lázně ( koupaliště), jak nám tu vyrostla nově pěší stezka z údolí Debř na Romanov k hospůdce, nebo krásná nově vysazená alej vedoucí návštěvníky od skály Faraon zpět k městu (Cinibulkova stezka). A o akci, která sem do města motorismu a ploché dráhy přivádí také příznivce páry, starých aut a zábavy jsem tu psal již mnohokrát.

A není náhoda, že právě ta stará auta ve Mšeně udělala reklamu nedaleké Lobči, která do té doby byla známa jen svým Muzeem Eduarda Štorcha.


Mapa okolí s obrázky významných míst v obci.

Starý lehce oprýskaný zámek sloužil kdysi zemědělcům, ale dnes jde o zařízení s nabídkou ubytování a lze zde pořádat na objednávku svatby. Venkovní dvůr nabízí v červnu velmi navštěvovanou akci, kterou je setkání starých anglických aut. Soutok přinesl obrázky z roku 2012 a samozřejmě nechyběl ani kulturní program, občerstvení a jeden sklep nabídl výstavu skutrů. Naproti dvoru zde mají restauraci s možným venkovním posezením a jen kousek pod zámkem je již zmíněné muzeum významného archeologa a spisovatele E. Štorcha, který zde hlavně napsal svůj román Minehava. Více se dozvíte zde na http://www.muzeumstorch.cz/


Zvonička.

Když se podívám na články, které vás na Soutoku v minulosti hodně zajímaly, tak často s dost dobrým prospěchem si vede náš národní nápoj pivo a vše kolem něj.
V minulosti mi bylo trochu líto, že náš okres prakticky nemá pivovar. Ten v Mělníku na Pivovaře ustoupil výstavbě sídliště, druhý na Pšovce, se stal součástí chemičky a pivovar v Liběchově je mrtvá věc, podobně, jako řada dalších významných nemovitostí ( oba kostely, mlýn, zámek..) našeho městského souseda. Až teprve pivovar Neuman v Mělnickém Vtelně zvedl jako první pivní prapor v okrese a nenápadně, se rodí i vlastní mělnické pivo Baribal v degustační pivnici Němý Medvěd. Pokud bychom snad vnímali pivovar Podkováň za náš ( je jen kousek za hranicí okresu) i díky slavnostem U Grobiána, které by měly opět v květnu být ( zjistím), tak se blýská na lepší časy.
A ono se opravdu blýská.


Komplex pivovarských budov.

V Lobči se totiž našli nadšenci, kteří se snaží dosáhnout maxima, jaké jen bude v jejich silách. Sami říkají, že by sice bylo krásné, kdyby, se v Lobči opět vařilo pivo, ale v rámci možností půjde spíše o malé pivní muzeum s možná nějakým tím spíše vyjímečně uvařeným pivem. Tak tedy uvidíme. Sledujte stránky pivovaru na http://www.pivovarlobec.cz/


Zámek.

Jak vidno, v Lobči si uvědomili, že jejich obec je v krásné krajině na důležité komunikaci ze Mšena do Doks, že je tu plno cyklistů a obec na sebe začala upozorňovat.
Je s podivem, že nám letos začalo jaro tak brzy, že v kalendáři pivních slavností vypadají všechny ty důležité a blízké ještě tak vzdálené, ale snad si vzpomenu a dám sem nějakou aktuální nabídku třeba na Hrabalův Nymburk či Svijany apod. V každém případě držme Lobči a všem obcím i městům, kde se snaží něco udělat palce a třeba je podpořme právě návštěvou jejich akcí.


Pivovar v zapadajícím slunci.


Vlevo muzeum, vpravo zámek.

Dvůr Lobeč- vjezd
SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat