neděle 24. srpna 2014

Krátký výlet, ve kterém budete obdivovat krásy jednoho města, posedíte u zlatavého moku a objevíte hradní zříceninu z Mělníka spatřitelnou s překrásným rozhledem.


Nedávno jsem tu propagoval vynikající jízdenku na léto, která se stala hitem roku, ale dovolená, to nejsou jen nějaké dostihy, které vás mají uštvat. A tak není vůbec od věci vyměnit například celodenní dálkový výlet za něco bližšího, kdy si můžete pěkně pospat a přitom ukrojíte z předem zaplaceného koláče neurčených kilometrů a výletů.



Zříceninu hradu Ronova spatříte v mimovegetačním období například od kina Sokol či Tyršova domu na vršku stejnojmenného kopce. Celkem snadno je dostupná automobilem přes Zakšín a Blíževedly z městečka Kravaře v Čechách, což je nějakých 40 km. Avšak, výlet na toto místo vlakem má své kouzlo, byť je to o 28 km dále ze směru od Litoměřic, čili cca 68 km.


Vždyť v Litoměřicích jsme za nějakých 20-30 minut a je tu skutečně co obdivovat. Na vrchním snímku máte například místní radnici s opravdu krásným regionálním muzeem, kde je je od trilobitů, až po druhou světovou válku a současnost snad vše. Obdivovat můžete místní sgrafita, bohaté domy, domovní znaky, nebo i dům  U kalicha na obrázku výše.


Je to dáno také tím, že pokud nehodláte obdivovat  další skvosty města, mezi které patří třeba i dvě galerie a četná pohostinství, tak pro pokračování naší cesty stejně musíte jít asi 15 minut pěšky pomalou chůzí na takzvané Horní nádraží.


V Litoměřicích je řada úzkých romantických uliček a populární se v poslední době stala například pivnice minipivovaru Labuť, ale určitá nostalgie vás může zavést třeba sem, kde se sice poslední léta točí pivo značky Budvar, ale pamětníci ještě vzpomínají na krásný interiér a značku Litoměřický Kalich, která již dávno neexistuje a jejíž druhý život je ve fázi spekulací. Tu si ovšem necháme až pro návrat z cíle cesty.


Mezitím jsme podle budovy soudu dospěli na horní nádraží, odkud nás čeká asi 45 minut dlouhá cesta po lokálce přes městečko Úštěk. Lokálka je to živá i zajímavá, protože tudy putuje řada místních do okolních vesniček, ale především různých trampů a dalších výletníků.


Výlet na Ronov ze stanice Kravaře jsem prakticky popisoval někdy koncem dubna, kdy jsme začali pátrat i po čápech.


Z vršku byl tentokrát podstatně lepší výhled a kromě Holanských rybníků jsem spatřil i Bezděz,Ralsko, Ještěd a Spící pannu.


Měl jsem dostatek času a tak jsem zpátky vykročil po červené ještě do vísky Stvolínky, kde jsme v dubnu viděli na tomto místě ještě hnízdit čápa ( zcela vlevo) a ...


... skončil jsem na místním nádražíčku, odkud je takovýto krásný romanticko- železničářský pohled na Ronov.


Poslední záběr, pak věnuji již zmíněné pivnici. Interiér není dávno tak okázalý, jako v časech Kalicha, ale zase si tu můžete ochutnat za 30 Kč například kroužkovaný Budvar a ležáky, pak po 25 Kč.

S.Š.

Žádné komentáře:

Okomentovat