sobota 20. července 2013

Nad vašim životem bdí Aquilion 64.


Aquilion 64 od firmy Toshiba je dnes běžnou součástí v mnoha dochovaných nemocnicích již na okresní úrovni.

Asi mi dáte za pravdu, že v globálu má většina z nás jedno společné. Máme rádi dny volna, dovolených, cestování a mnozí také rekreační sportovní vyžití. V čem už tolik jasno nemáme, tak to jsou peníze. Někomu je 40 milionů Kč málo, protože neví, jest-li nebude třeba kupovat sedmou chatu v Thajsku, či další jachtu a jiný by po jejich získání ihned přestal pracovat a začal by cestovat s cestovkami.

Jednomu však nikdo z nás neunikne. Týká se to všech a jde o zdraví. Osud vůbec nezajímá, zda je vám teprve 18 let, 30, přes padesát, či lámete sedmou desítku. Bez dokonalého zdraví si můžete prakticky vše naložit někam.

Někdo přichází, až když má potíže, jiný v rámci mediálních kampaní. Najednou již není hvězdou postava z show-bussinesu, či politiky,typ na výlet, dovolená, krásná výstava, ale docela neznámá špičková technika, neznámí vědci, vzdělaný lékař.

A protože nejsou zdravotní vyšetření vždy příjemnou záležitostí, a pro určení správné diagnozy je potřeba co nejvíce přesných informací, tak je třeba i dokonalejších a kvalitnějších přístrojů. K těm nejdůležitějším a nejdražším patří takzvané počítačové tomografy....http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_tomografie .

Dnešní přístroje z oboru tomografie již dokáží v krátké době přinést kvalitní výsledky a zdraví pacientů ohrožené nutným rentgenovým ozářením je sníženo na minimum.

Aquilion 64 od firmy Toshiba, se na Mělníku objevil v roce 2010 a tak, jako v mnoha jiných nemocnicích nahradil starší zařízení z počátku 90. let. Cena těchto zařízení začíná na částce 300 tisíc euro a běžně je i s montáží kompletně kolem 20 milionů korun. Pro lajka je snad nejdůležitější informace, že 64-ka během vteřiny vytvoří až 12 záběrů, a to právě díky tomu velkému množství snímačů oproti starším výrobkům. Dále snímá třeba i tep pacienta, nebo reguluje počítačově množství kontrastní látky. Pokud vás technika zajímá, tak na netu je mnoho článků o tomto přístroji. Jeden je například zde na...http://www.toshiba-medical.eu/en/Our-Product-Range/CT/Systems/Aquilion-64/ .

Zvolil jsem toto téma proto, že se jednak mnozí dříve či později s podobnou technikou můžeme setkat a může do jisté míry třeba i určit kvalitu našeho života. A pak také proto, abychom trochu odbočili z vyjetých běžných  mediálních kolejí a zapřemýšleli nad tím, kolik věcí nás jen obklopuje. Jejich obsluha by bez studovaných lidí a lidského zájmu nebyla možná. A tak nutno říci, že poklady nejsou vždy jen historické, ale také někdy technické.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat