čtvrtek 11. července 2013

Grundkurs Englisch.


Bylo by nošením dříví do lesa tady tvrdit, že Česká republika teď nejvíce žije vnitropolitickými problémy, a protože se docela dobře daří reality-show a celebritám, tak také nyní Ivetou Barotošovou.

Nicméně, jsme i jedním ze států EU a tak je zřejmě oprávněné zde zmínit aspoň jeden magazín
 http://www.dw.de/program/european-journal/s-3065-9798 a vnést trošku osvěty.

Německý magazín, se zaobírá životem v různých částech Evropy, problémy, které dané oblasti řeší a představuje v každém vydání i denní život tří vybraných rodin z různých evropských států. Divák má tak možnost nahlédnout nejen do kultury a zvyků života u našich sousedů, ale vidí i, kolik peněz je ta či ona rodina schopna vydělat a co si za ně v konkretním domácím prostředí může koupit. Porovnávat ceny benzinu v různých státech EU samozřejmě lze, ovšem nelze toto posuzovat bez souvislosti s platovým příjmem jedince daného státu. Závěr magazínu, pak obvykle patří kulinářským specialitám ve vybraných rodinách.

Co magazínu vytknout? Tak ani ne tak magazínu, jako přístupu médií v naši společnosti. Snad jen půlhodinka týdně, která se, snad jen jako jediná otře o život našich sousedů a ještě v časech, kdy sledujeme jiné věci, nebo vyspáváme ;-). Úmysl, náhoda, či nezájem? A v neposlední řadě i trošku samého žurnálu, když vybírá téměř jednostranně z řad učitelů, lékařů,manažerů, či studentů.

Kromě DW- journalu, pak má divák možnost sledovat život v nedalekém zahraničí pomocí DVB-S a někdy i DVB-T, což je samozřejmě současná čeština zkratek především pro televizní vysílání.
Již jsme zde v minulosti zmínili, jak šikovně lze propagovat například vlastní lidovou hudbu a nádheru domácí krajiny v jednom celku. Nyní jsem měl možnost, se přesvědčit, že se zřejmě jazykové bezplatné kursy minimálně vrací u sousedů na obrazovky. Bayern-Alpha například vysílá seriál Grundkurs Englisch, což je v překladu zkrátka kurs angličtiny pro začátečníky. Nepřipomíná vám to něco ze starších časů? A přitom je to docela logické pro život v EU a současné moderní Evropě, že?

SŠ.

1 komentář:

  1. Chtělo by to ještě značně vylepšit češtinu autora.

    OdpovědětVymazat