pondělí 14. května 2012

Congo planet


Jak si tu tak už půl roku hraji, tak si člověk uvědomuje, jak mají jednotlivé články rozdílnou charakteristiku. Jedny nám říkají, co je kde v nejbližší době možné navštívit, druhé naopak popisují návštěvu nějaké akce, či nějakého místa, další jsou bleskovým reportážním materiálem, a další jsou něčím, co by se dalo nazvat, jako magazín. A právě tato skupina je tak trochu nevděčná a přitom nejpracnější. A to i z toho důvodu, že mnohdy nestačí sáhnout jen do osobních zkušeností a prožitků, ale je třeba nahlédnout i do jiných pramenů a zájem o článek je přitom dopředu velkou neznámou, což je dáno osobními zájmy každého čtenáře.

Mnohokrát jsem psal, že vše souvisí se vším ( to není samozřejmě moje myšlenka :-) ) a tak jsme se od článku o rumunském Banátu a našich krajanech náhle přenesli v článku České zeměpisné perličky na srbskou Moravu a Balkán vůbec. Včerejší  televizní Objektiv mi připoměl, jak málo toho vůbec víme o našich krajanech v zahraničí. Je to skutečně několik let nazpět, co jsem viděl reportáž ve stejném pořadu o pálení domácí slivovice kdesi na severu tehdejší Jugoslávie, což mi samozřejmě připomělo zvyky ze Zlínského kraje na Moravě. Včera se krátké vyprávění točilo kolem chorvatského města Daruvar, kde prý žije na 13 tisíc Čechů, což je nejvíce v celém Chorvatsku. Tvrdili tam, že prý jde o nejpočetnější českou menšinu v zahraničí, ale nutno říci, že Daruvar nemá takové stránky, jako Banát.



Našel jsem ale velmi zajímavou internetovou stránku pro vás, kteří se zajímáte, kde ve světě lze naše krajany potkat a zde je na ni odkaz: http://krajane.czu.cz/geografie-nab/doku.php?id=strucna_charakteristika_ceskeho_osidleni_v_jednotlivych_statech . Takových stránek je tam k bádání plno. Pro někoho jsou to možná nepodstatné blbosti a dává přednost jiné zábavě, či bulváru, ale komu činí takové seznámení s věcí radost z poznání a má vztah k cestování, pro toho je tu tento příspěvek.

Článek se však jmenuje Congo planet. Proč? Tak při poslední návštěvě podobného téma jsem se zmínil o tom, že se dá zejména v rádiu chytit občas zajímavý folklor z některých balkánských států. V rádiu lze mnohdy naladit i arabskou hudbu a nutno na to nahlížet, jako na kulturní dědictví konkretních národů na naši modré planetě. Takovým zajímavým druhem hudby je pravá nefalšovaná hudba černého kontinentu. Cestopisy nám mnohdy nabízejí jen jakési zkřehotání Křováků, kmene Zulu, a vše je velmi primitivní, ale víte, že Afrika má svůj docela zajímavý styl popu mixnutý folklorem ? V mnoha případech lze několik minut některé líbivé ritmy i zpěvy poslouchat, ale musí člověk vědět, kde. Takovou opravdu dobrou stanicí je Congo planet TV 1 a 2 , které lze sledovat na netu. Adresa je... http://www.tvlink.cz/congo-planet_461/ , ovšem, abych získal obraz místo zeleného obdelníku, tak musím ještě dole kliknout na tu silnou větu. Jinak má stanice i své stránky, které jsou...
http://www.congoplanet.com/  a kde je nabídka on-line dvou rozhlasových a dvou televizních programů, které mi však nyní nějak z této posice nejdou spustit. Ale, vždyť víte, že net, to je laborování, které nemá nikdy konce a nikdy nelze říci, že je něco hotovo a na stálo.

Pro rádio Soutok vypracoval Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat