neděle 6. května 2012

Mě láká velice pochod Praha-Prčice...


..., se zpívá ve staré písničce Ivana Mládka. Letos se koná již 47. ročník této u nás nejslavnější turistické masové akce  v sobotu 19.5. Stránky pochodu jsou http://www.praha-prcice.cz/historie a zrovna na této stránce se dozvíte různé zajímavosti z uplynulých ročníků, jakou je třeba často i  stoupající návštěvnost, počet nabídnutých tras. Účastníci jsou tradičně vystaveni překvapení v cíli, jakou barvičku, že bude letos plastická botička mít. Můžete si vybrat zpravidla mezi množstvím tras kolem 20 kilometrů, které bývají nejkratší, nebo ti trénovanější mohou zkusit obvykle trasu 42 km z Týnce nad Sázavou, či dokonce tu nejdelší 75 km z Prahy ( viz pořadatelská mapa). Nutno říci, že řada těchto startovních míst je poměrně dobře dostupná vlakem (Posázavský pacifik 210, či 220 Praha-České Budějovice) a při zpáteční cestě lze využít zastávku cca 5 km od městečka Sedlec-Prčice. Samozřejmě lze vše naplánovat i za pomoci automobilu.

Trasa vede obyčejně velmi příjemnou a romantickou krajinou plnou lesů, luk, rybníků a vlastně i kolem míst, kde se natáčel film Vesničko má středisková. Vzpomeňte si, jak se tam pan doktor Rudolf Hrušínský kochal a pochopíte. Čím více se blížíte k cíli, tím více vás zaujme přibývající počet lidí z dalších tras, které se zde před cílem v údolí  spojují a s kopců nad cílovým mětečkem zaujme diváka lidský spředenec paprsků, jako když se díváte na mravence, kteří se sbíhají ke konkretnímu bodu v mraveništi. Ti méně odolní již posedávají na březích rybníků a chladí si oteklé nohy. Jediná prevence je včasná příprava, ténink a rozumně zvolená délka trasy. Dnes již je podle tras čilý podnikatelský ruch zejména v oblasti prodeje nápojů a jídla, ale vlastní zásoby rozhodně nejsou na škodu.

K napsání článku mě motivoval především včerejší televizní šot o pochodu Přes tři hrady (Královehradecký kraj) a zmínit bych měl i Haškovu Lipnici, kde však samostatný pochod moc dobře propagován není. U nás na Mělníku je nejznámnějším pochodem Mělnický hrozen ( konec června KČT) a Zimní přechod vrchu Nedvězí. Pohyb krajinou je zdravý, vytváří endorfiny, u masových pochodů třeba i náhodné známosti a výměnu životních zkušeností, a v neposlední řadě chuť ke konzumaci jídla i pití.

Tak až vás někdo pošle do prčic, tak mu můžete říci, že už jste tam byli :-) .



Pro rádio Soutok napsal Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat