úterý 1. května 2012

Co vlastně všechno nyní slavíme?

Původně jsem si říkal, že by bylo prima, kdyby tady byl třeba i nějaký obrázek z Čarodějnic, ale to by ho sem musel někdo dát. A navíc letní čas způsobil, že i od zámku není široko daleko nic kolem deváté večer vidět. A mám tušení, že podle avizovaného začátku v 17 hodin, už měli možná po čárách i v Zelčíně.

 Ještě pamatuji ohně z Hořínského parku, který teď patří knížeti, tak tam asi proto nic nebývá. Pro moji generaci byla organizace takových ohňů určitou ctí, byť jsme mnozí kráčeli druhý den v prvomájových průvodech. Ani tehdy nás vlastně pořádně nezajímalo, co je to za svátek, hlavně, že byl oheň a bylo to pěkné pro oči. Tak jsem si dal aspoň trochu práci a zkusil jsem o svátku čarodějnicí něco najít. Po kliknutí na odkaz, se dozvíte více..
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1len%C3%AD_%C4%8Darod%C4%9Bjnic

Co je vlastně první máj? V kalendáři, se dočtete, že jde o svátek práce, v televizi vám řeknou, aby-jste se hlavně nezapoměli políbit pod rozkvetlým stromem, a pokud to sklouzne k oslavám práce, tak je to o tom, jak jsme museli dobrovolně povinně do průvodu. Tak ona to pro děti taková tragedie nebyla. Potkal tam člověk plno známých, zajímavou akcí byl průjezd alegorických vozů, pak se skočilo na rockovou školní kapelu ke starému gymplu vedle Sokola a v 11 hodin už byl člověk doma. Co to ale byl ten první máj? Tak to je zase zde:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A1tek_pr%C3%A1ce

Jak vidíte, slavit se začal před více než 100 lety v USA a krátce je ve wikipedii zmíněno, že tehdy dělníci usilovali o osmihodinovou pracovní dobu při zachování dosavadní mzdy. To nám mnohým, ať už pracujeme kdekoliv připadá rozumné, že pracujeme rozumný počet hodin za rozumnou mzdu, ale rozhodně to není tak jednoduché, a především tehdy v americkém a západním kapitalismu to nebylo tak jednoduché, jak se to mnohdy zdá.

Za chvíli začíná mistrovství světa v hokeji a přejme si, aby tato vlajka vlála co nejčastěji na stožáru. Dne 8. května si pak připomeneme zase osvobození republiky a znovu se bude vyvěšovat vlajka. Datum je to trochu zvláštní. Americká vojska stála na demarkační linii u Rokycan připravena k postupu na Prahu, ale bylo rozhodnuto tak, že Praha byla nakonec osvobozena až 9. května sovětskou a polskou armádou od severu. Mělník byl osvobozený až 10. května a poslední výstřely druhé světové války padly u Milína ( okres Příbram).

Pro rádio Soutok Standa Švec.                                                                                                       í

Žádné komentáře:

Okomentovat