čtvrtek 31. května 2012

Ve znamení Polska.


Už jen pouhý týden nás dělí od zahájení fotbalového Eura 2012 a věřím, že nejsem sám, kdo se těší a tyto největší  fotbalové svátky si užívá. Napadlo mě, že si tu můžeme tak trochu propagačně dát takové ty Toulky ( dlouho už nebyly), ovšem tentokrát trošku z okraje republiky.


Tam, kam se valí divoká voda z hor, tam leží Frýdlantský výběžek. Vůbec se nedivím, že to tam teď vypadá tak, jak to vypadá. Říčka Smědá se tam valí z nadmořské výšky kolem 1000 metrů do zhruba 300 metrů, což už je nížina, jak u nás. Spíš je zvláštní, že všechny ty přírodní pohromy přichází právě teď a snad po celém světě. Ale, nechme si  povodně na jindy a podívejme se tam, kde téměř nejseverněji končí republika. To slovo téměř je dost důležité, protože Šluknovský výběžek, který má vyšší nadmořské výšky, je i nepatrně více na sever. Mimochodem, nejsevernější chalupa na našem území  tam leží v obci Severní a ze Šluknovského výběžku vybíhá ještě do německého území taková protáhlá dvoukilometrová nudlička, kde ležela víska Fukov. Někdy se mu říká Fukovský výběžek. Mnoho se tam již toho nedochovalo, ale prochází tím výběžkem nejsevernější železnice u nás, která je již německá DB a protéká jím německa řeka Spréva, která protéká Berlínem a pramení jen kousek za Lužickými horami.



Na konci Frýdlantského výběžku, tedy tam, kde krásná státní silnice klesá již z mírně zvlněné krajiny k hranici Polska, začíná městys, jehož část je česká a ta větší už je v Polsku. U nás se to jmenuje víska Habartice a za opuštěnou strážní budkou je již městečko Zawidow. Ona je totiž ta povodňová nížina na dolním toku Smědé tak dva kilometry západněji.


V Zawidově je zajímavé to, že tak, jako je na naší straně hranice ve vsi Černousy koncová stanice některých osobních vlaků ( Liberec-Frýdlant-Černousy), tak u nich mají také stanici ( město), která je i s naší republikou spojená kolejí, ale ze Zhořelce sem zajíždí pouze nákladní vlaky, které v Zawidově končí a spojení se Zhořelcem zajišťuje pouze autobusová doprava. To je prostě neuvěřitelné.




Zawidow je vcelku taková malá díra, kterou nelze srovnávat s jinými polskými městysi v oblasti. Dominuje mu především dvojice kostelů a nevábné náměstíčko s radnicí, které se jen tak nevidí.



Tady jsem spatřil v blízkosti evangelického kostela hroby, o kterých se píše na tabuli.



Zde je majestátnější kostel katolický. Od kostela je docela pěkný pohled k západu, kde se nalézá ( za Lužickými horami) pahorkatina plná různých větrných elektráren a nedaleko Zhořelce už na německém území jižně od pohraničního Zhořelce ( městem prochází německo-polská hranice) vyrůstá obrovské rekreační jezero, které bude větší než jezero Máchovo a počítá se tam s přílivem turistů zejména z Liberce.


To by dnes stačilo a příště uvidíme.

Pro rádio Soutok vytvořil Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat