pátek 10. února 2012

Toulky7

Za starým mostem.




V dnešních Toulkách se vypravíme také na kole a také podle řeky, ale tentokrát na druhou stranu po krásné nedávno dokončené cyklostezce podle Labe k severu.
Hned na úvod nás za mostem přivítá tento dálkový ukazatel ( na snímku), přístaviště pražských výletních lodí, pohled na most, jehož stavbu mnozí pamatujeme, a při pohledu přes řeku jeden z nejkrásnějších pohledů na naše domovské město. Krásná asfaltka nás protáhne příjemnými oddychovými pasážemi v blízkosti města přes strouhu Sidonku, která je vlastně mlýnským náhonem pro bývalý dnes již totálně zdevastovaný mlýn v Hoříně, a která dala těmto místům na mapě jméno. Ihned za lávkou je malé rozcestí s možností parkování aut, která sem mají přístup po odbočce ze silnice. Odbočka měří pouhých asi padesát metrů a dovede nás ke krásnému zrenovovanému křížku s postavou Krista.



Domov se loučí.


Hlavní trasa nás pak příjemně vede krásně po rovince do vsi Vlíněves a cestou se nám nabízejí pohledy přes řeku na mělnický přístav a loděnice. Na samém začátku Vlíněvsi lze ze stezky odbočit a rázem se octneme na návsi před místní hospodou, která je po mnoha letech opět v provozu. Cyklostezka se však protahuje těsně podle řeky za místním krásným zrenovovaným kostelem a už s námi uhání do Dolních Beřkovic, kde nás zdaleka upoutá nejen bývalý cukrovar, ale také zdejší horkovod s lávkou spojující oba břehy.



Dolní Beřkovice.




V Beřkovicích bychom neměli rozhodně přehlédnout místo, odkud je výhled na místní zámek a kde stojí vodočet s historickými záplavovými daty. Hned za tímto místem se u řeky nabízí k posezení zahrádka restaurace Na Knížecí, která si s otevřením cyklostezky získala slušnou popularitu.



Liběchovský kostelík Svatého Ducha netřeba představovat.


Na druhém břehu řeky můžeme obdivovat vinice se svými stavbičkami v blízkosti Liběchova, kterému samozřejmě vévodí kostelík Svatého Ducha. Ten lze mimochodem zahlédnou i z mělnické vyhlídky na České Středohoří za budovou městské knihovny. Kvůli místnímu vodnímu dílu, se pak musíme od řeky poněkud vzdálit, ale na kráse to nikterak neubere. Za objektem místních komor již můžeme obdivovat samotný Liběchov. Rozpoznáme oba kostely, některé budovy ve středu sídla a skrze stromy jistě zahlédneme i zámecké budovy bohužel chátrajícího zámku. Tady se cesta poněkud více svažuje a než se nadějeme, přeženeme se za dýhárnou podniku Denzer a míjíme obec Křivenice, za kterou pak již můžeme obdivovat elektrárenský gigant. Elektrárna si pro svoji potřebu bere i labskou vodu a tak přejíždíme dvě lávky, kde se to hemží rybáři a zejména odtok z elektrárny připomíná svým spádem pstruhový potok se zvláštním klima.
Základní kámen cyklotrasy.


Před obcí Horní Počáply se nedávno dokončoval jakýsi sportovní areál, kolem kterého pojedeme a na pravém břehu se vypíná svah zahrádkářské kolonie v Počeplicích. V Horních Počáplech nemůžeme přehlédnou odbočku do centra obce, která disponuje snad dokonce čtyřmi pohostinstvími, z nichž nejbližší je právě zde v blízkosti řeky na návsi poblíž kostela. V Horních Počáplech také nelze přehlédnou molo výletních parníků Bohemia patřících litoměřické společnosti, která svoje plavby z Litoměřic postupně protáhla až sem. Řeka tu tvoří drobný zákrut a před námi se otevírá krásný pohled na nejvyšší horu východní části Českého Středohoří na Sedlo ( 726 m.n.m.) To již nás čeká asi posledních, ale opravdu pěkných jeden a půl kilometru nově vybudované cyklostezky, která končí na krajské hranici vyústěním na okresní silnici.
Tady máme v podstatě několik možností. Někdo otáčí, jiný se vrací po okresce do Počápel, další se vrací obloukem přes Hněvice a Štětí k Mělníku, a ti odvážnější pokračují dál, ale to si necháme na příště.
Tam kde končí okres a začíná cyklotrasa.

http://soutok.blogspot.cz/2012/02/toulky-8.html

Pro rádio Soutok napsal Standa Švec.

1 komentář: