čtvrtek 16. února 2012

Toulky 9

Roudnice nad Labem.
Z roudnického mostu se otvírá pěkný pohled na historické dominanty města, ale provoz je tu opravdu značný. A tak věřte, že až na první odbočce za ním odbočíte vlevo a vjedete do vsi Vědomice, bude to opravdová oáza. Cyklotrasa je tu vedena po vyasfaltovaných okrajových obecních uličkách a nejinak je tomu i v následujících dvou vsích. Mezi obcí Vědomice a Černěves nás přivítá příjemná široká zemědělská rovinatá krajina. Jako magnet na oči působí malebný kostelíček, ke kterému se budeme přibližovat, avšak zůstane poněkud mimo naši trasu. Vesnička Černěves je nevelká, ale útulná a velmi příjemná pro cestování na kole.


Kousek za mostem v Roudnici nad Labem spatříme toto panorama s divokou vodou v popředí.

Ještě příjemnější prostředí nám však přináší následující ves Lounky. Zaujme nás polodřevěná historická zvonice i místní kostel a dýchne na nás jakási atmosféra turistiky i střediskové obce. V obci se v roce 1963 natáčel muzikál Starci na chmelu. To již nás však cyklotrasa dovede konečně zase k řece Labi a na druhém břehu nás zaujme krásný zcela osamocený kostelík. Dozvíme se z mapy, že jde o kostel Svaté Kateřiny v Libotenicích. Tady vás však musím upozornit na jednu věc. To jsme již prakticky venku z obce Lounky, a ikdyž je kostelík opravdu krásný, tak se zastavte a otočte se. Spatříte za sebou vedle silničky zahradu s nádherným posezením pro cyklisty a s udírnou, kde to po čas mé expedice opravdu žilo.
Kostelík v Černěvsi.

Za Lounkami pak mnoho kilometrů nezavadíte o civilizaci. Silnička vede otevřenou krajinou na hranice katastru obce a na obzoru můžete obdivovat kopcovitou krajinu Českého Středohoří. A pak vystřídá příjemnou asfaltku neuvěčitelně rozbitá úvozová cesta, ze které jsem moc radost neměl. Opravdu jsem uvítal, že jsem se nedaleko obce Nučnice octnul na silnici Mělník-Litoměřice. Nučnice a Křešice jsou téměř jedna obec a silnice tu vede po břehu řeky Labe, takže jsme nuceni nějaký ten kilometr absolvovat po ní, ale celkem to jde. Na konci Křešic opět sjedeme na úvozovou cestu a budeme obdivovat kostel v obci Počaply na druhém břehu řeky. Tady si musíme ohlídat směr cyklotrasy, protože se vám může také stát, že se náhle octnete před ohrazeným vodním dílem České Kopisty a budete se vracet, jako já.
Polodřevěná zvonička v obci Lounky.

Cyklotrasa přibližně kopíruje železniční trať po nepříliš pohodlné úvozové cestě, objíždí ves Třeboutice a někteří cyklisté dávají přednost v těchto místech spíše silniční variantě. Mě trasa zavedla na panelku, která je z druhé strany vodního díla a po vjezdu do lužního lesíka jsem se ocnul brzy v blízkosti stanoviště vojenské ženijní techniky v Litoměřicích. Odtud mě již pohodlná parková asfaltka zavedla k letnímu kinu v litoměřickém městském parku. Za Lounkami vede cyklotrasa ještě asi kilometr po asfaltce. Vystřídá ji hrozná úvozová cesta vysypaná střešními taškami a cihlami.





Park tady sousedí s hlavní železniční stanicí Litoměřice, a tak můžeme k cestě zpět zrovna hned použít vlak, pokud nehodláme například ještě navštívit centrum města a trochu zde pobýt. Útulno je ale i v samotném parku, kde najdete sportovní areál, nějaké to občerstvení i přístav výletních lodí. Chce se mi říci, že Litoměřice jsou hezkým městem, kam se čas od času vyplatí kdykoliv zavítat, zejména pro velmi pěkné železniční spojení, ale protože železniční dopravu a tarify již řadu let sleduji a je to pro občana čím dál horší, tak se mi jen těžko vyslovuje takové doporučení.
V dalším dílu se podíváme, jak vypadá cyklotrasa mezi Litoměřicemi a Ústím nad Labem.


Křešicemi lze projet pouze po této silnici.

http://soutok.blogspot.cz/2012/02/toulky-10.html

Pro rádio Soutok napsal Standa Švec.

2 komentáře:

  1. Reklama v tomto státě je tak strašně na štíru, až to bolí. Před chvílí jsem se o tom znovu přesvědčil. V listopadu mě motivoval program německé televize k návštěvě nádherné kostnice v Sedleci u Kutné Hory. Dnes se tak toulám po internetu, koukám na Sedlec, na nějaký odkaz po okolí a najednou zjistím, že nedaleko blízkého Nymburka je už 15 let zoogická zahrada s docela slušným počtem zvířat. Více najdete na www.zoochleby.cz . Pozor, Nymburk má s Mělníkem vynikající železniční spojení. Pokud přivezete nějaké fotografie ze zajímavých míst, tak věřím, že je Roman rád zveřejní.

    OdpovědětVymazat
  2. Fotky určitě zveřejním a možná bych to viděl jako jarní tip na článek.

    OdpovědětVymazat