neděle 12. února 2012

Toulky 8

Hostinec Na Koreji se nachází u rychlíkové stanice Hněvice, která vlastně slouží jako druhé hlavní nádraží občanům městečka Štětí. Stanice se nachází nedaleko mostu přes Labe.






Dnes se vydáme po cyklotrase dále. Od základního kamene cyklostezky jsme nuceni pokračovat asi kilometr po málo frekventované okresce do obce Hněvice, odkud můžeme pokračovat až na křižovatku u Štětí po chodníku, který snad má sloužit pro kombinovaný provoz cyklistů a případných pěších. Přes křižovatku pokračujeme stále rovně, podjedeme hlavní železniční trať Praha-Děčín a na křižovatce za podjezdem odbočíme vpravo a vjíždíme do velké obce Račice známé svým veslařským kanálem s asfaltovým oválem, který využívají především bruslaři na kolečkových bruslích. Obec projedeme v přímém směru a na výjezdu z ní, se před námi otevřou velmi hezké pohledy. Areál gigantické firmy 2 JCP za obcí Račice. Málokdo ví, že právě tady se vyrábí nejrozměrnější výrobky z nerezové oceli v celé republice.


Zdejší krajině dominuje kopec Sovice na druhé straně řeky Labe a nepřehlédneme ani zahrádkářskou kolonii pod obcí Hošťka rovněž na druhém břehu a místní jez, kolem kterého byla kdysi cyklotrasa vedena, ale z privatizačních důvodů bylo od vedení po okolním pozemku upuštěno. Tady se musím zmínit, že Polabská cyklotrasa je vlastně vedena kolem veslařského areálu a lesem do Záluží, ale většina cyklistů jezdí raději po poměrně pěkné a málo užívané asfaltce po trase v tomto článku. Zahrádkářská kolonie Hošťka.


Málo frekventovaná silnice v otevřené krajině nás asi půl kilometru za Račicemi opět přehoupne přes železniční přejezd a za obcí Záluží vjedeme do příjemné lesní zeleně v této chmelařské i vinařské oblasti. Jihozápadní svah Sovice slouží k pěstování roudnických odrůd vína. Po nějaké době nás přivítá obec Dobříň, kde nás cykloznačka trochu klikatě dovede opět po dlouhé době až k řece Labi. Po nepříliš pěkném a hrbolatém povrchu, ale velmi pěkným prostředím dojedeme až do Roudnice nad Labem pod místní most v blízkosti železniční stanice.
Sovice- kopec s vinicemi na svahu dominuje tomuto kraji.


Po cestě narazíme na nějaká posezení na pobřeží, půjčovny loděk a snad i zdejší přístaviště společností, které se zabývají turistickou plavbou po Labi. Vlastní popis města nechám turistickým průvodcům a další pokračování cesty je jen a jen na vás. V podstatě se můžeme vracet zase třeba k domovu pro změnu přes Krabčice a Cítov, což bývá frekventované, nebo přejet most a přes Kyškovice, Hošťku a Štětí se vrátit. Terénnější varianta nás protáhne kolem Sovice po labské straně přes zahrádkářskou kolonii naproti jezu, odkud nás panelka dovede pod hošťský kopec na státovku Litoměřice-Mělník. A takto vás Vítá Roudnice nad Labem.


Osobně jsem chtěl prozkoumat Labskou cyklotrasu v co největší délce a tak jsem pokračoval po ní dále na Litoměřice, ale to si necháme třeba už zase na příští díl. Vás asi bude zajímat, že po trase, kterou zde již druhý díl popisuji lze do Roudnice opravdu pohodově dojet za nějaké dvě hodiny. Tady je pak nutno rozvrhnout své síly, případně je nějak skombinovat s hromadnými dopravními prostředky ( vlak, výletní loď, případně autobus).
Zpětný pohled k Dobříni.

http://soutok.blogspot.cz/2012/02/toulky-9.html

Pro rádio Soutok napsal Standa Švec.

1 komentář:

  1. ABCD video. Ve sběratelské edici Krásy Čech, Moravy a Slezka právě vyšel díl Královská města, kde tvůrci zašli i na Mělník.( číslo 24, cena 49 Kč)

    OdpovědětVymazat