pátek 17. února 2012

I hry mají svoji historii. ( + bonus)






Komu z nás se občas nestane, že musí čekat někde na něco v čekárně. Řada lidí sahá po mobilním telefonu, aby si poslechla písničky, jiní hrají hry v mobilu, a pomalu ubývá těch klasických čtenářů knížek a časopisů, či luštitelů křížovek. Ale i tak vychází na stránkách novin a časopisů ještě mnoho různých křížovek, a pro ty, kteří si rádi lámou hlavu s tužkou v ruce, nebo mají v různých lušťovkách zálibu vychází dokonce speciální luštitelské časopisy. A tak v té spleti různých slovních i obrázkových hádanek a vyškrtávaček, se jednou i zcela nenápadně objevily jakési pravidelné šachovnice s nějakými čísly a člověk objevil SUDOKU.



A tak mě tak napadá, kolik je vlastně na světě všelijakých her a málokdo se vůbec zamyslí, jak vlastně znikly, a že i ony mají svoji leckdy zajímavou historii vzniku. O historii SUDOKU, se samozřejmě zájemci dozví z obsáhlých internetových informací. Ale, proč před nadcházejícím víkendem nepřijít s malým zpestřením v podobě velmi stručné historie a malého bonusu ?



Prasudoku vzniklo prý už někdy v roce 1000 př.n.l. , jako stará čínská hra. Historie však zmiňuje jakéhosi Švýcara Leonarda Eulera ( 1707-1783), který představil v Petrohradě hru s názvem latinské čtverce. Za soudobého vynálezce, či obroditele hry je však považován jistý Howard Garns, který jí dal v roce 1979 v USA dnešní pravidla. Hra se nejprve rozšířila do Japonska, kde se v roce 1986 stala velmi populární pod názvem Súdži wa dokušin ni Kagiru.



Když v roce 2005 potřeboval britský list The Times zmenšit rozměr výtisku, rozhodnul se nahradit klasickou křížovku pravidelnou menší mřížkou hry SUDOKU a tak se ve stejném roce vlastně původní americko-asijská záležitost stala masově známá i populární také po celé Evropě.


Bonus: Když v jednoduchých slovech doplníte chybějící písmena států, dostanete jméno zpěvačky a jednoho hitu, který v roce 1980 letěl Evropou a dnes už není k slyšení. Pro hudební archeology: Stojí za poslech na www.youtube.com .



křestní jméno: -rsko,-umunsko,-gypt,-orsko,-tiopie
příjmení: -esko( bez háčku), -nglie,-kousko,-lbánie
píseň: -ales,-ungaria (maďarsky), y
-onako,-spaňa ( španělsky).


Pro rádio Soutok připravil Standa Švec.

3 komentáře:

  1. Dotaz na autora. Nejde spíše o hit z roku 1983 v kterém interpretka chodí například po parku? nehci prozradit název tak se snažím takto popsat.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tento komentář mě opravdu nesmírně potěšil a díky za zájem!! Interpretka nazpívala slavnější věci a tento singl opravdu není vůbec ani na jejích prvních dvou albech. Dozvíme se jen, že v roce 1983 figuroval na 13. místě v US-TOP? , na 7. v US-dance, na 17. v Německu, 5. v Norsku a 4. ve Švýcarsku. Znamená to tedy, že v britské TOP-40 ho vůbec nenajdeme a ta byla rozšířena v roce 1980 dokonce oficiálně na TOP-75. Osobně se mi singl líbí více než její slavnější věci a s velou radostí jsem ho po téměř 30 letech objevil. Nebylo to samozřejmě těžké, uhádnul(a) jste. Hezký víkend!

    OdpovědětVymazat
  3. Nepochybuji, že kdo si chtěl trošku rychle pohrát, tak ihned uhádnul tajenku a není třeba to dále prodlužovat. Jde o americkou zpěvačku Irene Cara, celým jménem Irene Cara Escalera, která se narodila 18. března 1959. Irene zazářila v roce 1980 skladbou Fame, která obsadila prvá místa v Británii a Holandsku, a v roce 1983 známý Flashdance...What I feeling bodoval prakticky na špici všude. Mnou vybraná skladba pro tajenku nese název Why me, což lze přeložit jako Proč já ?, nebo Proč mě?

    OdpovědětVymazat