sobota 4. února 2012

Měník aneb kam jet na výlet

Brzy se bude psát rok 1500. V obci Měník rostou první stavby. Ty v podstatě určují tvar obce do dnešních dnů. První zpráva o obci se však datuje již k roku 1323. Název nemá stejný původ jako Mělník.  Místní jméno vzniklo přivlastňovací příponou – ín z osobního jména Měna a to od slovesa míniti (staročeský mieniti). Tvar Měník je zdrobnělina, asi po úbytku obyvatelstva ve válkách a epidemiích. Datuje se ke konci 16. století.

No, asi stále přemýšlíte o čem to píšu. V ČR jsou dokonce dvě obce tohoto jména. Ta druhá se nachází u Litovle na Moravě. Tento Měník leží 23 kilometrů východně od Hradce Králové a 3 kilometry jihovýchodně od Nového Bydžova.

Měník leží na svahu, pozemky jsou směrem k Bydžovské Lhotce písčité, k Libni hlinité a úrodné. Na západ od vesnice se klikatí lukami Cidlina. Při povodních její koryto nestačí, voda se vylévá po lukách a zaplavuje je. V obci jsou 2 vodní nádrže, kousek od vesnice je les Horka, k Barchůvku Bor. Také osada Libeň je stěsnána mezi dva lesní komplexy (Bor a Chlum). Bydžovská Lhotka se rozkládá na vyvýšené rovině, má úrodné pozemky, pro hospodářskou a bezpečnostní potřebu vybudovala na návsi 4 vodní nádrže. Ze starých stromů se ve spojené obci zachovaly pouze dva. V Bydžovské Lhotce na poli ke Kosicům dub chráněný státem, jehož stáří se odhaduje na 400 let a v Libni hrušeň přes 100 roků stará.

V obci žije na šest stovek obyvatel. Je zde škola i školka. Hospoda. Tělocvičny ale i knihovny a prodejny. Na tak malou obec je zde i dost zájmových kroužků. Mezi největší patří hasiči a myslivci. Opomenout nemohu ani Sokol nebo chovatelskou stanici pro koně kde se věnují hiporehabilitaci.

V neposlední řadě je v okolí spousta cyklostezek, které přímo lákají k návštěve. Společně s jemně zlvněnou krajinou v okolí Hradce Králové, to je krásné místo na cyklovíkend.

Řekněte, nestojí Měník za návštěvu? 

Pro Soutok Roman Rak

Kostel v obci
Budova školy
Zastávka Měník
Pohled na obec
Zdroj: http://www.menik.cz/

5 komentářů:

  1. Super práce !! Nevím proč, ale tohle mě snad nikdy nenapadlo zjišťovat, nebo jsem to už zapoměl. Nevím teď, zda jsem totiž kdysi neobjevil nějakou osadu stejného jména poblíž Sázavy. Co ale vím jistě, je skutečnost, že další Mělník je ve středním Bulharsku a je snad také vinařským krajem. Navíc se u nás vyskytovaly v 70. letech 20. století bulharské cigarety s modrou krabičkou s nápisem Labe a hnědou s nápisem Mělník. Tehdy však nebylo možné, jako dnes pátrat pomocí internetu po nějakých souvislostech.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, teď koukám, že je to Mělník nad Sázavou v okrese Kutná Hora, ale byl na jedné staré mapě kdysi jen jako Mělník.

    OdpovědětVymazat
  3. No o tom partnerském měste v Bulharsku právě většina lidí ví. Proto jsem se rozhodl psát o tomhle. Navíc Měník je relativně blízko a okolí je krásné na cyklovýlety. Je tam Kunětická hora, ZOO ve Dvoře a krásný Hradec nedaleko. Jako poslední plus je že do Hradce tě doveze vlak. No a pak to máš podel Labe až do Mělníka z kopce. jen úsek u kolína není nic moc ale i tak to stojí za to.

    OdpovědětVymazat
  4. Aha, to byl můj omyl a síla zvyku. Ta vesnice u Nového Bydžova a u Litovle se jmenuje Měník. Ta vesnice u Sázavy se jmenuje přesně, jako naše město Mělník, a jako to městečko v Bulharsku. Ale, i tak hezký tip na výlet. Určitě moc pěkný článek, Romane. Díky. Mimochodem, zdánlivě rovinatá a pro někoho nezajímavá krajina na východ od Poděbrad a v okolí řeky Cidliny přináší zajímavou historii, a ve středověku tu byl i poblíž Cidliny nějaký obrovský rybník.

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě doplním odkaz, kde se o tom neexistujícím rybníku a vůbec rybnících v okolí píše. http://www.rybychlumec.cz/o-firme/historie-firmy.htm

    A tady něco z okolí : http://ic.chlumecnc.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=100515&id=1094&p1=1009 .

    OdpovědětVymazat